Polenergia uruchamia pierwsze ze swoich ładowarek na A2 (400 kW)

to_masz

Posiadacz elektryka
Od jakiegoś czasu widać ładowarki Polenergii na niektórych MOPach na odcinku A2, którym zarządza Autostrada Wielkopolska - dzisiaj otwarto pierwszą 👌

tutaj MOPy z docelowymi ładowarkami - od 31.07 działa Chociszewo (1/8):
1722435151014.png

Michal

Moderator
w idealnych warunkach? latem i za tirem?
Latem 140 kmh luzem dojeżdżam do Poznania na Supercharger 320 km, a tutaj będzie 280 km, to powinienem luzem dojechać nawet zimą.
Według ABRP latem za TIRem dojadę do Szczecina 512 km i zostanie mi jeszcze 8% baterii.

r00tku

Posiadacz elektryka
Idealna miejscówka na dojazd z Warszawy startując ze 100%!
Mi ABRP pokazuje dojazd na 25% z centrum Warszawy. Chwałszyce jednak lepsze, ale ja to spróbuję w najbliższym czasie dojechać aż do Dopiewca za Poznaniem :) Ponoć na 5% dojadę w obecnych warunkach 🤔

zibizz1

Pionier e-mobilności
Idealna miejscówka na dojazd z Warszawy startując ze 100%!
Mi tez ta miejscówka bardzo pasuje. Akurat do ładowania na powrocie;)

viallos

Pionier e-mobilności
Bez przesady. Przecież to ledwie 250 km.
Dla mnie również MOP Chwałszyce zrobi robotę.
Zależy ktorej Warszawy 😀 i którą Teslą ... ale z okolic węzła PruszkówTM3LR dojeżdżam zawsze na Ionity w Poznaniu .. latem raczej bez zbędnego oszczędzania ... zimą trzeba trochę zwolnić.
W przypadku TMYLR był problem i zazwyczaj robiłem 5min topup w Strykowie ... teraz będzie można bezproblemowo grzać przepisowego maksa.

OldSeb

Posiadacz elektryka
Do tych Chwałyszyc można już teraz dojechać TM3 SR z Warszawy, przynajmniej tak obiecuje abrp, oczywiście latem. Polenergia ma jeszcze w planie stacje na MOP Skarboszewo, który jest bliżej patrząc od Warszawy o jakieś 25 km więc da się dolecieć z Wawy nawet w mniej korzystnych warunkach.
według plugshare to allego
To raczej nie jest Polenergia, nie podawali w materiałach prasowych tego miejsca. Tak czy siak super, że powstanie bo stacji nigdy za wiele. Pytanie tylko czy cena choćby zbliży się do weekendowych 1.75PLN Polenergii.

krzyss

Pionier e-mobilności
Zima ja nie dojade przy autostradowych 140….
Wczoraj wyjechalem z Wawy, w Koninie bylem na 3%
Ale jechalem raczej szybciej…

Attachments

• IMG_3432.jpeg
    2,7 MB · Liczba wyświetleń: 33
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Wczoraj wyjechalem z Wawy, w Koninie bylem na 3%
Ale jechalem raczej szybciej…
no i właśnie o to chodzi co innego ABRP a co innego realne warunki na drodze. jak ktoś jedzie 140-150 km/h na A2 to ciężko mieć zużycie 20kWh w zimie, to jest nierealne. ktoś tu narzekał na grube kable na Polenergii, ciekawe czy ktoś już policzył czy z tego powodu są mniejsze straty podczas ładowania dużą mocą niż np. na SUC?