Zgadzam sie w 100%Rozbawiłeś mnie ... i jeszcze lubisz dynamiczne przyspieszenia 🤣
Z Warszawy Zachód do Ionity w Poznaniu 290km ledwo dojeżdżam.
Zaczynam od 100% i rozgrzana baterią. Jadę w nocy, pusta droga około 15 stopni. Po 5km drogami lokalnymi jestem na A2 węzeł Pruszków i non stop 150 na tempomacie praktycznie bez hamowania. Okolice Łodzi zaczyna padać ... I z prognozy że dojadę na 15% już jest tylko 4% ... a potem coraz gorzej ... zwalniam do 140 potem 130. Dojeżdżam na 2% bo roboty w okolicy Poznania i zwalniam do 80km/h itp Na Ionity w Poznaniu po 2h25min - średnia z przejazdu 120km/h. Na bramkach stop i potem dynamiczne przyśpieszenie do zadanej prędkości.
Nie wierzcie że przejedziecie autostradami 400 plus km ... 300 to i tak jest sukces ... ale w drugim YLR to już około 250km i ładowanko.
W 2 lata 2ma elektrykami przejechałem już ponad 80k km po całej Europie i jadąc w okolicach maksymalnej dozwolonej na autostradzie srednia jak wyjdzie 100km/h to i tak super a wtedy podróż w zakresie 10-80% to ładowanie co jakieś 220km 2h jazdy z kilkoma minutami.
Wiec co mówię - przećwiczone na 3LR i YLR.
A jak chcecie szybciej i dynamiczniej jeździć to wtedy ładowanie do 60% i postoje co jakieś 1h30min na 15min. Tempo przejazdu wtedy trochę wzrasta .. dużo szybkich i krótkich ładowań. Ale muszą być do tego warunki tzn. ładowarki przy trasie MOPach.
Żona jechała do Ciechocinka 06.09.2024 i dojechała mając 38%.Zgadzam sie w 100%
Jestes jedna z niewielu osob co nie sciemnia. Ja mialem identyczne wnioski po trasie w DE i NL. Duzo krotkich ladowan wtedy jedzie sie szybko i dynamicznie i ladowanie max 65%.
Ja z wawy czasem nie moge dojechac do Ciechocinka… a to 260km![]()
No bo sie da, jak bedziesz jechal 120-130 licznikowo to na luzie.Żona jechała do Ciechocinka 06.09.2024 i dojechała mając 39%.
@Michal, ale ile czasu jechała? Ja Ciechocinek odwiedziłem 2 razy w ciągu pierwszego miesiąca posiadania pierwszej Tesli. Teraz już tam nie jeżdżę tylko dalej na GW 280km od domu i o ile 3LR dojadę na kilka procent to YLR czasami jest problem.Żona jechała do Ciechocinka 06.09.2024 i dojechała mając 39%.
Są na to dowody na YT, możesz sam sprawdzić. Ale na pewno nie jadąc po,SuC po PL. Musisz mieć sporo szybkich i dobrze rozłożonych ładowarek po drodze.Nie za bardzo wierzę, że jadąc 140 czy nawet 150 km/h na długich trasach i ładując 5-65% pojedzie się szybciej, niż jadąc 130 km/h i ładując podobnie.
Dane z home assistant.@Michal, ale ile czasu jechała? Ja Ciechocinek odwiedziłem 2 razy w ciągu pierwszego miesiąca posiadania pierwszej Tesli. Teraz już tam nie jeżdżę tylko dalej na GW 280km od domu i o ile 3LR dojadę na kilka procent to YLR czasami jest problem.
Słuszny wiatr w jedynie słusznym kierunku ma do dyspozycji Twoja żona, inaczej ciężko to wytłumaczyć. Średnia 125 oznacza że jechała prawie cały czas 150km/h...Dane z home assistant.
Startowała o 11:05 w piątek 06.09.2024 z 100% naładowanym o 6 rano.
Jechała 230 km 1h 50min - średnia prędkość 125 kmh.
Temperatury 24-27 C.
Mowa o aucie 2022.
Ps. Poprawiłem - dojechała mając 38%, a nie 39%.