Pożary samochodów spalinowych

mALEK

Pionier e-mobilności
dokładnie i ten mit jest mega szkodliwy i niebezpieczny, ludzie bagatelizują rozpoczęty pożar samochodu spalinowego i ciągle mają w głowie że jak coś to 0,5kg gaśnica wymagana w prawie aby ją mieć uratuje nas, sąsiada, przechodniów
najglupsze co mogl zrobic, to "pojade szybko i ugasze" oraz calkowice podniesc maske. i zrobil obie te rzeczy.
a gasnice - w teorii tutaj nie chodzi o to, aby ugasic jedna gasnica, ale o to, aby kazdy ja mial i probowac ugasic kilku/nastoma gasnicami od innych kierowcow. w teorii ;)

umcus

Pionier e-mobilności

nabrU

Moderator
Nie wiedziałem, gdzie to wrzucić, bo i nie ma się z czego cieszyć w tym wypadku. Byłem tam w zeszłe lato na Tesla Supercharged 2024 i tegoroczne Supercharged też miało się odbyć tam za tydzień :( W hangarze, który spłonął było przechowywanych wiele starych, klasycznych i unikalnych samochodów...

Jest i związek z elektromobilnością bo na terenie byłej bazy RAFu ma siedzibę Polestar UK:

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Dziś mnie ten news zszokował. Czy w oplu są takie same klamki, jak w tesli (blokujące się podczas jazdy)?

W skrócie elektryczny opel po uderzeniu się zapalił, wewnątrz zwęglone zwłoki.

W spalinowych samochodach tylko raz o czymś takim słyszałem w okolicy, omówiony przez Jacka Balkana pożar nowego mercedesa na autostradzie.

Michal

Moderator
Dziś mnie ten news zszokował. Czy w oplu są takie same klamki, jak w tesli (blokujące się podczas jazdy)?

W spalinowych samochodach tylko raz o czymś takim słyszałem w okolicy, omówiony przez Jacka Balkana pożar nowego mercedesa na autostradzie.
Wygląda na e-Corsę. Czyli zwykłe klamki. Dlatego moim zdaniem te klamki mają małe znaczenie.

pompon

Posiadacz elektryka

Tamten słynny Mercedes na A2 sam się zapalił, a tu ktoś walnął w drzewo, to ciut inna sytuacja.

Kierujący mógł zasłabnąć jeszcze przed walnięciem ("Kierujący elektrycznym Oplem, z nieustalonych przyczyn, zjechał na przeciwległy pas ruchu"). Mógł stracić przytomność po walnięciu. Scenariusz, że utknął tam w pełni świadomy i nie mógł się wydostać jest owszem straszny, ale nic na niego nie wskazuje.

Tak zupełnie na marginesie, mam taką natrętną myśl. Gdyby w tym tragicznym wypadku na A1, gdzie BMW uderzyło w Kię i wewnątrz spłonęła rodzina, ta Kia była elektryczna, to prucia się w mediach i komentarzach nie byłoby końca. A że Kia była spalinowa, to nie ma tematu, wypadek to wypadek, prędkość, wiadomo.

Gandalf

Pionier e-mobilności
"Części samochodu wyrzucone są na kilkadziesiąt metrów w pole"
(nie sądzę, żeby klamki odegrały tutaj jakąkolwiek rolę)

EDIT: widzę, że klasyka naszego "dziennikarstwa":
"Kierowca zatrzaśnięty w środku"

solik

Pionier e-mobilności
jak w tesli (blokujące się podczas jazdy)?

ale w tesli masz awaryjne otwieranie

we fiacie 500e tez mam guzik do otwierania drzwi i nie mam klamek ale mam fizyczna wajche na dole drzwi

z tego co pisza, to w corsie nie doszlo do zapalenia sie baterii trakcyjnej wiec..

gdyby w tym tragicznym wypadku na A1, gdzie BMW uderzyło w Kię i wewnątrz spłonęła rodzina, ta Kia była elektryczna, to prucia się w mediach i komentarzach nie byłoby końca

argumentacja obroncy kierowcy BMW byloby to, ze rodzina w KIA jechala niebezpiecznym samochodem, mogli nie jechac trumna na kolach (jak w innej sprawie wypadku z udzialem adwokata)