Pozwolę sobie założyć nowy wątek - Tesla 3 Performance 2024 felgi 18, czy wejdą, drgania, itd.

bart

Zadomawiam się
Wejdą bez dystansów, ale ja dałem na tył. Miałem zamawiać 15 na przód, ale @bart wcześniej pisał, że za małe i nie odpowiada na moje pytania więc nie wiem co na przód wrzucić. Tył mam 25. Mam dekle, wszystko śmiga świetnie, zużycie minus 10-15%.
Dammit wiadomość wylądowała gdzieś w piachu. 15mm były za małe więc albo 18mm albo 20mm.
Sorry za laga @chris89

kamer7

Zadomawiam się
Wejdą bez dystansów, ale ja dałem na tył. Miałem zamawiać 15 na przód, ale @bart wcześniej pisał, że za małe i nie odpowiada na moje pytania więc nie wiem co na przód wrzucić. Tył ma 25. Mam dekle, wszystko śmiga świetnie, zużycie minus 10-15%.
Zużycie względem 20" Warp z dokładkami, zgadza się? Wtedy wychodzi, że nowa 3 Performance jest tak samo wydajna jak 3 Long Range i jedyna różnica to felgi, tak jak to było wcześniej w Y LR vs Y Performance (co potwierdzam, bo miałem w rodzinie obydwa). Odczuwacie poprawę komfortu jazdy po zmianie na 18"? (EDIT: już doczytałem, że tak). Czy przypadkiem nie ma teraz jakiegoś przekłamania prędkości na prędkościomierzu? Czy auto stoi teraz wyżej albo niżej? Macie jakiegoś linka do odpowiednich dystansów czy wszystkie są takie same? (EDIT: znalazłem https://jr-wheels.pl/jrwa3-adapters-25mm-5x114-641-641-black.13700.html).
Dużo pytań, bo chcę się upewnić, że wszystko będzie ok, w salonie mnie straszą, że felgi 18" nie mają homologacji na Model 3 Performance i zakładając je traci się gwarancję...

Last edited:

kamer7

Zadomawiam się
Jako ciekawostkę wrzucę co "wymyslił" mi ChatGPT w tym temacie:

Plusy założenia dystansów 25 mm tył / 18 mm przód na 18" Photon

1. Lepszy wygląd (stance)

• Dystanse poprawiają „wypchnięcie” kół na równo z nadkolami, co przy felgach Photon 18" może wizualnie poszerzyć auto.
  • Tesla Model 3 Performance na 18-tkach wygląda dosyć „chudo” w nadkolach — dystanse eliminują ten efekt.

2. Poprawa stabilności i prowadzenia

• Szerzej rozstawione koła minimalnie poprawiają stabilność boczną auta, zwłaszcza przy wyższych prędkościach lub w zakrętach.
  • Zyskasz bardziej „mięsiste” czucie auta w zakrętach.

3. Możliwość zamontowania większych hamulców (opcjonalnie)

• Zyskujesz dodatkowe miejsce między felgą a zaciskiem, co może być istotne przy upgrade'ach hamulców (chociaż M3P ma już duże BBK).

4. Lepsze chłodzenie hamulców

• Większy rozstaw pozwala na lepszy przepływ powietrza przy zaciskach, co może poprawić chłodzenie hamulców.

Minusy / Ryzyka założenia dystansów

1. Dodatkowe obciążenie zawieszenia i łożysk

• Większy moment obrotowy działa na piasty i łożyska — zwłaszcza z tyłu przy 25 mm dystansie.
  • Teoretycznie może to skrócić ich żywotność, choć w praktyce przy normalnej jeździe nie musi to być od razu odczuwalne.

2. Możliwość pogorszenia komfortu jazdy

• Zwiększony rozstaw pogarsza trochę komfort na nierównościach — auto może być bardziej nerwowe na poprzecznych nierównościach.

3. Problemy z homologacją / przeglądem

• W Polsce dystanse są szarą strefą — mogą przejść na przeglądzie, ale nie zawsze.
  • Teoretycznie zmieniają parametry homologacyjne pojazdu.

4. Wzrost zużycia opon

• Szerzej rozstawione koła to nieco inne rozłożenie sił w zakrętach — możliwe minimalnie szybsze zużycie bieżnika na krawędziach.

5. Ryzyko ocierania

• Jeśli finalny ET z dystansami wypchnie koło za bardzo — przy pełnym obciążeniu może ocierać o nadkola lub wlecieć w błotnik.

📏 Symulacja ET dla Photon + dystanse

Załóżmy, że felga Photon 18" ma ET 40 (standard dla Tesli):
  • Przód: ET40 - 18 mm = ET22
  • Tył: ET40 - 25 mm = ET15

ET22/ET15 to wartości bardzo agresywne, szczególnie z tyłu — mocno wypchniesz koło.

Dla porównania:
  • Stockowe 20” M3P to ~ET34
  • Bezpieczne minimum ET dla Tesli M3P bez poszerzania błotników to okolice ET25-28.

Moja rekomendacja / Alternatywa

• 18 mm przód / 25 mm tył będzie wyglądać świetnie, ale ryzyko ocierania z tyłu jest spore.
  • Rozważ 18 mm przód / 20 mm tył — bardziej bezpieczne, nadal daje efekt „wypchnięcia”.
  • Sprawdź opony — szerokość gumy (235 czy 245) ma duże znaczenie dla finalnego efektu.
  • Zrób przymiarkę dystansów przed zakupem finalnej wersji — niektóre firmy oferują wypożyczenie.

📊 Fabryczny rozstaw kół w Model 3 Performance Highland (felgi Warp 20”)

FelgaETSzerokość (cale)OponaWychylenie "na zewnątrz" (curb side)
Przód20x9349"235/35R202.66"
Tył20x104510"275/30R202.73"
➡️ Tył siedzi bardziej w nadkolu (większe ET), mimo że felga szersza.

📏 Photon 18” – założenia / ET / opona

Załóżmy, że Photon 18" ma:
  • 18x8.5" ET40 (potwierdź specyfikację)
  • Opony 235/45R18 (typowe dla 18")
Z dystansami:

Photon ETDystansFinalne ETKomentarz
Przód4018 mm22Bardzo agresywnie na M3P, ale możliwe
Tył4025 mm15Bardzo agresywnie, mocno wypchniesz koło

📈 Jakie efekty względem serii?

Przód – z ET22 koło będzie o ~12 mm bardziej na zewnątrz niż seria. ✅ Tył – z ET15 koło wyjdzie o ~30 mm bardziej na zewnątrz względem Warpów 20”!

➡️ To bardzo dużo — finalnie opona może wyjść poza rant błotnika, zwłaszcza przy 235 mm szerokości. ➡️ Wizualnie będzie super, ale ryzyko ocierania przy pełnym załadunku lub dynamicznej jeździe duże.

⚠️ Główne ryzyka przy Twoim setupie:

• Z tyłu możesz przekroczyć płaszczyznę błotnika → problem z przeglądem, kontrolą drogową.
  • Możliwe ocieranie przy pełnym ugięciu zawieszenia lub dynamicznym kompresowaniu na zakrętach.
  • Geometria zmieniona na „rozpierającą” → zmiany w prowadzeniu auta.
  • Większe obciążenie łożysk kół.

Moja propozycja bardziej "OEM+" bezpieczna:​

Photon ETDystansFinalne ETEfekt
Przód4015 mm25Lepszy stance, bezpieczny
Tył4020 mm20Lepszy stance, mniejsze ryzyko ocierania
Taki setup:

• Zbliży Cię do wyglądu Warpów 20", ale zostanie margines bezpieczeństwa.
  • Będzie wyglądać świetnie na 18” i zmieści się w nadkolach.
  • Nadal poprawi stabilność i wizualnie poszerzy auto.

🔧 Pro tip:

Zamów regulowane dystanse lub przymierz zestaw zanim skrócisz szpilki lub zamówisz dystanse na stałe.

Attachments

• 1742984594631.png
    1742984594631.png
    153,4 KB · Liczba wyświetleń: 2
  • 1742984646612.png
    1742984646612.png
    202 KB · Liczba wyświetleń: 3
  • 1742984679890.png
    1742984679890.png
    108,1 KB · Liczba wyświetleń: 3
Last edited:

kamer7

Zadomawiam się
Co do tego, że dystanse 15 mm nie pasują na przód:

Tesla Model 3 Performance (Highland)
ma specyficzną konstrukcję piasty, przez co krótkie dystanse (<18 mm) mogą mieć problem z tzw. "hubcentric fitment" i schowaniem piasty w dystansie.

📌 O co chodzi z problemem z 15 mm na przód?

• Piasta Tesli z przodu wystaje dość sporo — około 14-15 mm.
  • Jeśli dystans ma 15 mm grubości, może nie mieć pełnego stożka centrującego, albo jego wewnętrzne wyfrezowanie jest zbyt płytkie.
  • W efekcie kołnierz piasty opiera się o felgę, a nie o dystans → felga nie siada płasko na dystansie → brak możliwości poprawnego dokręcenia.

📐 Rozwiązania / co zrobić?

✅ 1. Weź dystans minimum 18 mm

• Przy 18 mm zwykle jest już pełny "hub" dystansu i głęboka faza pod piastę.
  • Znika problem „opierania się” felgi o piastę.
  • Zmiana ET z 40 na 22 (jak w Twoim pierwszym założeniu).

✅ 2. Kup dystanse premium z poprawnym frezowaniem

Polecane firmy:
  • Eibach Pro-Spacer
  • H&R
  • SCC
  • Bloxsport (kute, alu 7075)

💡 TIP: Szukaj w specyfikacji zapisu:
„minimalna głębokość gniazda piasty: 15 mm” albo „full hubcentric fitment for Tesla Model 3”.

✅ 3. Zrób przymiarkę / zmierz piastę

Zmierz ile faktycznie piasta wystaje w Twojej wersji Highland. Czasem są drobne różnice vs stare M3P.

Czego unikać:

• Dystansów 15 mm bez przymiarki — problem powszechny w Tesli, bo większość dystansów 15 mm nie ma wystarczającego wyfrezowania pod piastę.
  • Zakładania „talerza” bez pierścienia centrującego — skończy się biciem na kierownicy.

Podsumowanie rekomendacji dla przodu:

Grubość dystansuProblem z piastąBezpieczna opcja?
15 mm✅ TAK❌ Ryzyko
18 mm❌ NIE✅ Tak
20 mm❌ NIE✅ Tak

View attachment 26259

Oto wizualizacja porównująca wysunięcie felgi względem piasty (czyli jak bardzo felga „wystaje” na zewnątrz) w obu setupach:

🔵 Warp 20" (OEM)
  • Przód: 2.66 cala (~67,6 mm)
  • Tył: 2.73 cala (~69,3 mm)

🟠 Photon 18" + dystans 18 mm przód / 25 mm tył
  • Przód: ~92 mm → +24 mm względem OEM
  • Tył: ~112 mm → +43 mm względem OEM

View attachment 26260

Wykres 1 – Porównanie wysunięcia z linią błotnika (zielona linia)

• Zielona linia pokazuje orientacyjny przebieg błotnika — przyjęty 5 mm za OEM tył.
  • Photon + 18 mm przódjest blisko błotnika, może równo kończyć się z rantem.
  • Photon + 25 mm tyłprzekracza linię błotnikaryzyko wystawania felgi poza nadkole.

Wykres 2 – Widok boczny

• Pokazuje różnicę między fabryką a Twoim setupem względem błotnika.
  • Tył na czerwono wyraźnie wystaje poza błotnik.
  • Przód na pomarańczowo jest na granicy.

📌 Wniosek praktyczny:

• Tył 25 mm na Photon 8.5J to bardzo dużo — może wystawać poza nadkole → ryzyko obcierania/mandatu.
  • Rozważ zejście do 20 mm na tył dla bardziej bezpiecznego fitmentu.
  • Przód 18 mm jest ok, ale bardzo agresywnie.

📌 Wnioski z wykresu:

Przód: Photon + 18 mm wypchnie koło ok. 24 mm bardziej niż OEM — agresywny, ale realny setup. ✅ Tył: Photon + 25 mm daje aż +43 mm względem Warp 20” — bardzo agresywnie, może wystawać poza błotnik.

Zgadzacie się z tym, co napisał? A może jednak sztuczna (nie)inteligencja ma tu jakieś halucynacje?

chris89

Posiadacz elektryka
Napewno nie wypchnie o 43 mm względem Warp.. to 4,5 cm prawie 😅. U mnie 25 mm na tył z Photonami sprawia, że koło jest idealnie z nadkolem i daje świetny efekt. 25+18=43, a Warp 10J na tył ma jakoś 34 więc różnica ledwie 9 mm. Do tego nie sądzę by te 9 mm obciążało zawieszenie.

Komfort o niebo lepszy, ale w Performance jest i tak twardo. Dzisiaj latałem Y nowym i jest dużo lepiej na nierównościach. Na Photon drogi trzyma się świetnie. Trakcja też jest świetna. Ja nie wrócę za żadne skarby do 20.

18 mm na przód według mnie będą za duże i będzie wystawać 3 mm. @bart dlatego chciałem Cię dopytać. Co tam dokładnie nie pasuje w 15 mm? Że szpilki się nie chowają w dystans i wystają? Masz jakąś fotografię? Dziwne, bo ludzie zamawiają i mniejsze dystanse i wszystko gra więc nie rozumiem o co chodzi. Felgi też mają od środka takie wgłębienia na szpilki. Nie wiem czy zamawiać te 18 mm czy co robić.

Zwłaszcza, że na stronach przecież się wybiera do jakiego samochodu to dystanse są i powinny pasować. Ja brałem 25 z JR.

Te na tył:

Na próbę dałem na przód i wystawały 1 cm za bardzo dlatego chciałem 15 mm na przód dopóki bart mnie nie zgasił i tak jeżdżę już kilka miesięcy 🤣.

chris89

Posiadacz elektryka
Aaa i chat gpt znów ssie. Masz od groka:

„Problem, który opisujesz – brak kompatybilności 15-milimetrowego dystansu (wheel spacer) z Twoją Teslą Model 3 Performance z 2024 roku – może wynikać z kilku specyficznych cech konstrukcyjnych tego modelu, zwłaszcza w wersji Performance z rocznika 2024 (tzw. Highland). Oto analiza sytuacji i możliwe wyjaśnienia:

Dlaczego 15 mm może nie pasować:
  1. Specyficzna piasta w Model 3 Performance (double-step hub):
    Tesla Model 3 Performance ma piastę z podwójnym stopniem (double-step hub), co oznacza, że wystaje ona bardziej niż w standardowych modelach. W połączeniu z cieńszymi tarczami hamulcowymi w wersji Performance (w porównaniu do np. Long Range), fabryczne kołki (studs) mogą wystawać bardziej poza rotor. Przy dystansie 15 mm kołki mogą być za długie, co powoduje, że nie ma wystarczającej głębokości w tylnej kieszeni felgi (pocket depth), aby je pomieścić bez kolizji.
  2. Zmiany w modelu 2024 Highland:
    Wersja Highland Model 3 Performance (2024) wprowadziła nowe felgi 20” Warp (20x9 z przodu, 275/30/20 z tyłu) i potencjalnie inne drobne modyfikacje w konstrukcji piasty lub hamulców. Głębokość kieszeni w tych felgach może być mniejsza niż w starszych modelach (np. z Überturbine wheels), co sprawia, że 15 mm dystans nie mieści się bez ingerencji w kołki lub felgi.
  3. Wystające kołki (stud protrusion):
    W Model 3 Performance z dwuczęściowymi rotorami kołki wystają zazwyczaj ok. 32 mm (w porównaniu do 27 mm w modelach bez Performance). Jeśli felga ma kieszeń o głębokości mniejszej niż 17 mm (np. 12-16 mm w zależności od modelu koła), 15 mm dystans nie wystarczy, by zapewnić bezpieczne osadzenie – kołki mogą dotykać tylnej części felgi.
  4. Kompatybilność dystansu z felgą:
    Niektóre dystanse 15 mm mogą nie być odpowiednio wyprofilowane pod piastę Performance (np. brak wycięcia na większy stopień piasty), co powoduje, że nie siedzą równo na piaście, a felga nie może być prawidłowo zamocowana.

Co możesz zrobić:
  • Sprawdź głębokość kieszeni felgi:
    Jeśli używasz fabrycznych felg 20” Warp z 2024, zmierz głębokość kieszeni (pocket depth) – przestrzeń między powierzchnią montażową felgi a jej tylną częścią. Jeśli jest mniejsza niż 17 mm (15 mm dystans + 2 mm zapasu), 15 mm dystans nie będzie pasował bez skracania kołków.
  • Skrócenie kołków:
    Niektórzy użytkownicy skracają fabryczne kołki o kilka milimetrów (np. do 25-27 mm), aby 15 mm dystans pasował. To wymaga precyzyjnego cięcia i sprawdzenia, czy nakrętki nadal mają wystarczającą liczbę zwojów (minimum 8-10 obrotów dla bezpieczeństwa).
  • Większy dystans:
    Rozważ dystans 20 mm lub więcej. W Model 3 Performance 2024 często zaleca się 20 mm z tyłu i 5-14 mm z przodu (np. zestaw 5/14 mm lub 14/17 mm w zależności od obniżenia zawieszenia). 20 mm zwykle lepiej radzi sobie z wystającymi kołkami i piastą Performance.
  • Dystanse dedykowane:
    Kup dystanse zaprojektowane specjalnie dla Model 3 Performance 2024, np. od firm jak H&R, BONOSS czy T Sportline. Te modele uwzględniają specyfikę piasty i rotorów Performance. Na przykład H&R oferuje zestaw 5/14 mm dla fabrycznych felg Warp, który jest “plug & play”.
  • Konsultacja z serwisem lub sprzedawcą:
    Jeśli kupiłeś dystanse i nie pasują, skontaktuj się ze sprzedawcą – mogą potwierdzić, czy produkt jest kompatybilny z Highland Performance, czy wymaga dodatkowych modyfikacji (np. usunięcia śruby mocującej rotor).

Przykłady z doświadczeń użytkowników:

Na forach (np. Tesla Motors Club) użytkownicy Model 3 Performance 2024 zgłaszają, że 15 mm z przodu często wymaga skracania kołków lub użycia felg z głębszą kieszenią. Z tyłu 20 mm jest popularnym wyborem dla flush fitment (równości z nadkolem), ale z przodu 5-10 mm jest bezpieczniejsze bez modyfikacji.

Sugestia:

Podaj, jakie felgi masz (fabryczne Warp czy aftermarket) i skąd masz informację, że 15 mm nie pasuje (serwis, sprzedawca?). Mogę wtedy dokładniej doradzić. Na razie polecam sprawdzić zestaw 5/14 mm od H&R lub 20 mm od BONOSS na tył – to popularne i bezpieczne opcje dla Twojego modelu.”

Od razu wie o co chodzi. Szpilki wystają poza dystans i potem felga opiera się na szpilkach. Tak bart? A to co chat gpt pisze to to podwójne osadzenie, ale jak dystans jest do odpowiedniego modelu to z tym nie będzie problemu.

Czyli 15 mm plus skrócenie szpilek z piasty
Lub 18 mm i będzie ciut wystawać
Lub dać dystans 10 mm i będzie ciut schowane

Ale i tak mnie dziwi, że te 3 mm nie schowają się w feldze bo ona ma takie wgłębienia. Dlatego pytałem bart o dokładne info bo się zastanawiam czy może wulkanizator nie pokręcił dobrze felga.

Btw mówi się, że do dystansów trzeba tę śrubę od piasty odkręcić bo nie dokręcisz dystansu, a u mnie ta śruba idealnie wlazła w tę kieszeń na feldze, a ta śruba wystaje więcej jak 3 mm więc w mojej głowie się wszystko zgadza. Chyba zamówię normalnie 15 mm i sprawdzę osobiście. Photony też miały nie pasować, a mi pasują.

Edit. Błąd. Ta śruba od piasty wlazła w tę wgłębienia w dystansie. Co nie zmienia faktu jednak, że takie same wgłębienia ma felga więc powinno grać.

Edit2. Ale gdzieś na yt widziałem filmik jak gościu opowiada o dystansach i ponoć niektóre felgi mają te wgłębienia mniejsze. Może bart na takie trafił, choć tam mowa o Uberturbine.

O tutaj:

Last edited:

kamer7

Zadomawiam się
Aaa i chat gpt znów ssie. Masz od groka:

„Problem, który opisujesz – brak kompatybilności 15-milimetrowego dystansu (wheel spacer) z Twoją Teslą Model 3 Performance z 2024 roku – może wynikać z kilku specyficznych cech konstrukcyjnych tego modelu, zwłaszcza w wersji Performance z rocznika 2024 (tzw. Highland). Oto analiza sytuacji i możliwe wyjaśnienia:

Dlaczego 15 mm może nie pasować:
  1. Specyficzna piasta w Model 3 Performance (double-step hub):
    Tesla Model 3 Performance ma piastę z podwójnym stopniem (double-step hub), co oznacza, że wystaje ona bardziej niż w standardowych modelach. W połączeniu z cieńszymi tarczami hamulcowymi w wersji Performance (w porównaniu do np. Long Range), fabryczne kołki (studs) mogą wystawać bardziej poza rotor. Przy dystansie 15 mm kołki mogą być za długie, co powoduje, że nie ma wystarczającej głębokości w tylnej kieszeni felgi (pocket depth), aby je pomieścić bez kolizji.
  2. Zmiany w modelu 2024 Highland:
    Wersja Highland Model 3 Performance (2024) wprowadziła nowe felgi 20” Warp (20x9 z przodu, 275/30/20 z tyłu) i potencjalnie inne drobne modyfikacje w konstrukcji piasty lub hamulców. Głębokość kieszeni w tych felgach może być mniejsza niż w starszych modelach (np. z Überturbine wheels), co sprawia, że 15 mm dystans nie mieści się bez ingerencji w kołki lub felgi.
  3. Wystające kołki (stud protrusion):
    W Model 3 Performance z dwuczęściowymi rotorami kołki wystają zazwyczaj ok. 32 mm (w porównaniu do 27 mm w modelach bez Performance). Jeśli felga ma kieszeń o głębokości mniejszej niż 17 mm (np. 12-16 mm w zależności od modelu koła), 15 mm dystans nie wystarczy, by zapewnić bezpieczne osadzenie – kołki mogą dotykać tylnej części felgi.
  4. Kompatybilność dystansu z felgą:
    Niektóre dystanse 15 mm mogą nie być odpowiednio wyprofilowane pod piastę Performance (np. brak wycięcia na większy stopień piasty), co powoduje, że nie siedzą równo na piaście, a felga nie może być prawidłowo zamocowana.

Co możesz zrobić:
  • Sprawdź głębokość kieszeni felgi:
    Jeśli używasz fabrycznych felg 20” Warp z 2024, zmierz głębokość kieszeni (pocket depth) – przestrzeń między powierzchnią montażową felgi a jej tylną częścią. Jeśli jest mniejsza niż 17 mm (15 mm dystans + 2 mm zapasu), 15 mm dystans nie będzie pasował bez skracania kołków.
  • Skrócenie kołków:
    Niektórzy użytkownicy skracają fabryczne kołki o kilka milimetrów (np. do 25-27 mm), aby 15 mm dystans pasował. To wymaga precyzyjnego cięcia i sprawdzenia, czy nakrętki nadal mają wystarczającą liczbę zwojów (minimum 8-10 obrotów dla bezpieczeństwa).
  • Większy dystans:
    Rozważ dystans 20 mm lub więcej. W Model 3 Performance 2024 często zaleca się 20 mm z tyłu i 5-14 mm z przodu (np. zestaw 5/14 mm lub 14/17 mm w zależności od obniżenia zawieszenia). 20 mm zwykle lepiej radzi sobie z wystającymi kołkami i piastą Performance.
  • Dystanse dedykowane:
    Kup dystanse zaprojektowane specjalnie dla Model 3 Performance 2024, np. od firm jak H&R, BONOSS czy T Sportline. Te modele uwzględniają specyfikę piasty i rotorów Performance. Na przykład H&R oferuje zestaw 5/14 mm dla fabrycznych felg Warp, który jest “plug & play”.
  • Konsultacja z serwisem lub sprzedawcą:
    Jeśli kupiłeś dystanse i nie pasują, skontaktuj się ze sprzedawcą – mogą potwierdzić, czy produkt jest kompatybilny z Highland Performance, czy wymaga dodatkowych modyfikacji (np. usunięcia śruby mocującej rotor).

Przykłady z doświadczeń użytkowników:

Na forach (np. Tesla Motors Club) użytkownicy Model 3 Performance 2024 zgłaszają, że 15 mm z przodu często wymaga skracania kołków lub użycia felg z głębszą kieszenią. Z tyłu 20 mm jest popularnym wyborem dla flush fitment (równości z nadkolem), ale z przodu 5-10 mm jest bezpieczniejsze bez modyfikacji.

Sugestia:

Podaj, jakie felgi masz (fabryczne Warp czy aftermarket) i skąd masz informację, że 15 mm nie pasuje (serwis, sprzedawca?). Mogę wtedy dokładniej doradzić. Na razie polecam sprawdzić zestaw 5/14 mm od H&R lub 20 mm od BONOSS na tył – to popularne i bezpieczne opcje dla Twojego modelu.”

Od razu wie o co chodzi. Szpilki wystają poza dystans i potem felga opiera się na szpilkach. Tak bart? A to co chat gpt pisze to to podwójne osadzenie, ale jak dystans jest do odpowiedniego modelu to z tym nie będzie problemu.

Czyli 15 mm plus skrócenie szpilek z piasty
Lub 18 mm i będzie ciut wystawać
Lub dać dystans 10 mm i będzie ciut schowane

Ale i tak mnie dziwi, że te 3 mm nie schowają się w feldze bo ona ma takie wgłębienia. Dlatego pytałem bart o dokładne info bo się zastanawiam czy może wulkanizator nie pokręcił dobrze felga.

Btw mówi się, że do dystansów trzeba tę śrubę od piasty odkręcić bo nie dokręcisz dystansu, a u mnie ta śruba idealnie wlazła w tę kieszeń na feldze, a ta śruba wystaje więcej jak 3 mm więc w mojej głowie się wszystko zgadza. Chyba zamówię normalnie 15 mm i sprawdzę osobiście. Photony też miały nie pasować, a mi pasują.

Edit. Błąd. Ta śruba od piasty wlazła w tę wgłębienia w dystansie. Co nie zmienia faktu jednak, że takie same wgłębienia ma felga więc powinno grać.
Debaty pomiędzy sztucznymi inteligencjami to będzie ciekawy temat w najbliższej przyszłości :)
Nie znam się na tym, więc fajnie by było potwierdzić jakiś model dystansów 15 mm na przód, które będą pasować.
Jeszcze bym rozważył 20 mm na tył, żeby było jak najbliżej tego co jest w Highland Long Range na Photonach.

Ardisek

Nowy na Forum
Jeśli dystanse JR 15mm nie pasują do felg Photon, to inne dystanse 15mm też nie będą pasować (zakładając, że nie skracamy szpilek), bo problemem nie jest dystans tylko rozmiar tych wgłębień w feldze, w które powinny schować się wystające szpilki. Każda felga ma inne wgłębienia.

U siebie zakładałem dystanse 20mm i oryginalne szpilki jeszcze sporo wystawały, ale akurat felgi miały dużo miejsca żeby je schować.

bart

Zadomawiam się
Jeśli dystanse JR 15mm nie pasują do felg Photon, to inne dystanse 15mm też nie będą pasować (zakładając, że nie skracamy szpilek), bo problemem nie jest dystans tylko rozmiar tych wgłębień w feldze, w które powinny schować się wystające szpilki. Każda felga ma inne wgłębienia.

U siebie zakładałem dystanse 20mm i oryginalne szpilki jeszcze sporo wystawały, ale akurat felgi miały dużo miejsca żeby je schować.
i tu masz @chris89 odpowiedź odnośnie 15mm na wcześniej zadanie mi pytanie.
Generalnie jeśli temat Cię mocno frapuje zamów 15mm, podjedź, zamontuj i zobacz co dokładnie jest nie tak, zwrócić zawsze możesz.