Problem z ładowaniem

Michal

Moderator
Aha i rzeczywiście w Tesla Wall Connector 3 jest tak, że jeśli auto jest zablokowane, to trzeba nacisnąć guzik raz, puścić, żeby auto się odblokowało i dopiero nacisnąć i przytrzymać, żeby wyciągnąć kabel.
W UMC gen 1 wystarczyło nacisnąć i przytrzymać dłużej (przynajmniej ostatnie razy jak go używałem jakieś pół roku temu).

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
Na początku tez mi się wydawało że nie mogę wyciągnąć wtyczki po przyciśnięciu przycisku i krótkiej zmianie koloru kontrolki na białą (auto odblokowane). Rozwiązanie problemu okazało się najbardziej banalne i nie chodziło bynajmniej o konfigurację, otwieranie, przytrzymywanie przycisku czy tego typu kwestie ale to, że (przynajmniej u mnie) praktyczni nie dało się wyciągnąć wtyczki ciągnąc równo do tyłu ale wykonując przy tym minimalny i delikatny ruch góra/dół. Wtedy wtyczka wychodzi z gniazda bez problemu zanim ponownie zarygluje się w gnieździe.

To może wiązać się z tym że zarówno gniazdo jak i wtyczka jest nowa i nie wyrobiona a po tych 4h temperatura wpływa na objętość.

Alex72

Nowy na Forum

Problem rozwiązany.
Zgodnie z waszymi sugestiami ,nie zamykałem auta w garażu i za każdym razem działa. A telefon leżał w pokoju i raz łapał zasięg i raz nie. Czyli nie wyciągniemy wtyczki jak samochód jest zamknięty albo nie wykrywa klucza w telefonie. Chociaż podchodziłem z telefonem do niego i nic ale może potrzebował chwili na komunikację z samochodem.
Dziękuję za pomoc.

mart15

Zadomawiam się
1. Żeby wyciągnąć wtyczkę trzeba trzymać wciśnięty przycisk. Nie wystarczy nacisnąć i puścić.

2. Jeśli klapka nie otwiera się po dotknięciu, to czujnik musi być popsuty - zgłoś serwis w aplikacji, a na czacie związanym z tym serwisem napisz, że prosić o technika mobilnego - wymienią Ci gniazdo.
ad 2
u mnie otwarcie po wciśnięciu działa bez problemu, ale za to dziwnie się zamyka "z ręki", tak skokowo jakby coś "haczyło". też tak macie?

Alex72

Nowy na Forum
To ja jesze z jednym tematem w sprawie ładowania z Wall Conectora 3
Zakupiłem ,elektryk zamontował ,podłączyłem ,niby ładuje ale z komunikatem.
Prad ładowania to 7kw z 3 faz na fazach 230v a w samochodzie oto taki komunikat20231219_104040.jpg
Ładowanie spowolnione brak zasilania jednej fazy.
Może jakieś sugestie. Elektryk twierdzi że wszystko dobrze podłączone.20231219_104058.jpg
I taki komunikat i błąd.

Michal

Moderator
Wygląda na to, że nie masz jakiejś fazy. Albo bezpiecznik, albo podłączenie.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Albo jednofazowa pompa u sąsiada która powoduje obniżenie napięcia na fazie na tyle duże że napięcie spada do wartości granicznych.

Alex72

Nowy na Forum
Dodam jeszcze że posiadam instalację Fotovoltaiki może przez nią elektryk coś pokrecił przy podłączaniu. Ma podjechać i sprawdzić jeszcze raz ale twierdzi że wszystko ok.