Proszę o pomoc w konfiguracji instalacji hybrydowej z falownikiem DEYE

karolkarol

Nowy na Forum
Witam chcę zakupić niewielka instalacje fotowoltaiczna 2,5kw do tego magazyn energii o podobnej pojemności 2,5 -4kw jednak co ważne musi być zastosowany falownik hybrydowy DEYE z możliwością podłączenia agregatu prądotwórczego.

I tu mam pytanie przyznam że jest laikiem a nie chce aby mi sprzedawcy kit wcisnęli

Parametry budynku
Mam dom z pompą ciepła 9 kw płyta indukcyjna itp. ogólnie wszystko elektryczne dom niewielki 120 m . Instalacja 3 fazowa jednak wszystkie urządzenia w domu także pompa są jednofazowe. Agregat prądotwórczy 1 fazowy 6 kw

Ponieważ mieszkam na wiosce Fotowoltaile che zastosować bardziej jakko backup czyli np jest przerwa w dostawie energii zaczyna się pobór z akumulatorów co daje mi czas na odpalenie agregatu.

Instalacji fotowoltaicznej nie planuje zwiększać nigdy powyżej 5 kw.

Prosił bym o sugestie jaki który falownik wybrać , jakie baterie i ewentualnie panele (te najlepiej full black )

Dzięki za wszelkie porady ;)

lookash_c

Pionier e-mobilności
sprawdź jak wyglądają kratki nawiewu - bardziej i wyrzutni. Nawiew przy zwykłej - popularnej kratce szybko zarasta kurzem. Na rynku mało jest kratek nadających się, z dobrym okapnikiem i odpowiednią siatką. Ciężki temat. A mocno wpływa na eksploatację wentylacji.
Jak masz sprawdzony model i się podzielisz, to będę wdzięczny.
entalapię miałem, zdemontowałem. Wentylacja to balans między wilgotnością a poziomem CO2. Odzysk wilgoci szkodził przy ustawianiu.
Ja nie wiem... stoi Vena Compact od 10 lat i dmucha zwykle na 20%. I nie narzekam ;-)

Grzesiek

Pionier e-mobilności

zibizz1

Pionier e-mobilności
sprawdź jak wyglądają kratki nawiewu - bardziej i wyrzutni. Nawiew przy zwykłej - popularnej kratce szybko zarasta kurzem. Na rynku mało jest kratek nadających się, z dobrym okapnikiem i odpowiednią siatką. Ciężki temat. A mocno wpływa na eksploatację wentylacji.

entalapię miałem, zdemontowałem. Wentylacja to balans między wilgotnością a poziomem CO2. Odzysk wilgoci szkodził przy ustawianiu.
Dokładnie, u mnie coraz gorzej działał wentylacja, filtr nawiewny prawie czysty. Jak dzieliłem poddasze na pokoje to zdecydowałem sie wymienić rekuperator na większy i przy wymianie okazalo sie ze na siatce w czerpni zrobił sie gruby kożuch, tak ze w kanale nawiewnym były nawet pajęczyny. Siatka trafiła do kosza.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Dokładnie, u mnie coraz gorzej działał wentylacja, filtr nawiewny prawie czysty. Jak dzieliłem poddasze na pokoje to zdecydowałem sie wymienić rekuperator na większy i przy wymianie okazalo sie ze na siatce w czerpni zrobił sie gruby kożuch, tak ze w kanale nawiewnym były nawet pajęczyny. Siatka trafiła do kosza.
Gdyby oczko miala w okolicy 10x10 bylo by ok. Ja mam chyba 10x6 albo coś w okolicy. Podgialem listwy aby był wiekszy prześwit i bardziej powietrze bylo odrzucone od budynku, dzięki temu mam mniejszy opór. Istotne % zużycia można na tym ugrać. I myślę,że żywotność sprzetu się zwiększy.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Zehnder przy entalpiku pisze wprost, żeby zaślepić obydwa odpływy wody. W nie-entalpicznych piszą o suchym syfonie.
Przyznam że nie czytałem instrukcji bo instalację robiła "profesjonalna" firma.

Mam taka kratkę wstępną i na niej jesienią zbiera się duży kożuch, czyszczę co 2-3 tygodnie.

vwir

Pionier e-mobilności
Przyznam że nie czytałem instrukcji bo instalację robiła "profesjonalna" firma.
U mnie też. Przy czym nie zamontowali ani jednej zaślepki od spodu (z dwóch). Zapomnieli...

Mam taka kratkę wstępną i na niej jesienią zbiera się duży kożuch, czyszczę co 2-3 tygodnie.
Mówicie o tej kratce na czerpni, na ścianie budynku? Ja jeszcze od roku nie czyściłem ani razu, ale mam ją dobrze widoczną na zewnątrz i nie widzę żeby była specjalnie zasyfiona. Powinienem ją wyjąć sprawdzić w środku?

nnnnn

Pionier e-mobilności
Mówicie o tej kratce na czerpni, na ścianie budynku? Ja jeszcze od roku nie czyściłem ani razu, ale mam ją dobrze widoczną na zewnątrz i nie widzę żeby była specjalnie zasyfiona. Powinienem ją wyjąć sprawdzić w środku?
Na czerpni zamontowana taka rzadka siatka, i tam jest ok, to pewnie raczej przeciwko jakimś gryzoniom, ale w związku z tym, że mieszkam blisko lasu i różnych pyłków pełno to zamontowałem sobie filtr wstępny metalowy do mycia np w zmywarce o oczkach 1.5x1.5 i po dwóch tygodniach była na nim 2 mm warstwa różnych rzeczy. Teraz filtry właściwe w reku wytrzymują te pół roku i nie widać spadku ciśnienia, a wcześniej to po 2-3 miesiącach były do wyrzucenia.

zibizz1

Pionier e-mobilności
U mnie na zewnątrz czerpni sa takie lamele i nie widać było stojąc na ziemi że siatka za nimi jest zatkana. Powinna być taka jak na tym drugim obrazku. Obecnie nie mam żadnej, tylko te lamele

Attachments

• Screenshot_20241129-103825_Chrome.png
    Screenshot_20241129-103825_Chrome.png
    1,7 MB · Liczba wyświetleń: 0
  • Screenshot_20241129-104001_Allegro.png
    Screenshot_20241129-104001_Allegro.png
    620,2 KB · Liczba wyświetleń: 0