Przejściówka CHAdeMO CCS

Michal

Moderator
Tesla robiła kiedyś chademo adapter - może jeszcze jest.

Olecki

Pionier e-mobilności
Oj tam, Chińczycy z Alibaby śmią się z wami nie zgodzić :p.
Jest też trochę chademo - CCS1.

Po co to komu? Nie mam pojęcia ale widać ktoś to tworzy :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Kilka lat temu (3, 5) się przydawało. Był to jeden z wielu elementów kablowego zestawu podróżnego jak pończocha do Malucha lub Syrenki. Chademo było wschodzace na rynku, bo Leafy królowały a Tesla była daleko w Ameryce. Inni ....prawie nie było, I3 ? To pierwotnie istotne było aby z tego standardu przejść na inne .
Teraz Nissanowcy chcieliby odwrotnie,bo CHADEMO chyba padnie?

JareG

Pionier e-mobilności
Teraz Nissanowcy chcieliby odwrotnie,bo CHADEMO chyba padnie?
W ładowarkach powyżej 50kW dziś chyba już się tego gniazda nie znajdzie.. a niby tylko takie ładowarki mają być montowane (no, może poza takimi przy Lidlach etc.)

Pozdrawiam

vwir

Pionier e-mobilności
Oj tam, Chińczycy z Alibaby śmią się z wami nie zgodzić :p.
Jest też trochę chademo - CCS1.

Po co to komu? Nie mam pojęcia ale widać ktoś to tworzy :)
To nie są przejściówki chademo->CCS. Pierwsze to jest przejściówka chademo->type2 (bez części DC).
Drugie to samo gniazdo CCS (female connector).

W ładowarkach powyżej 50kW dziś chyba już się tego gniazda nie znajdzie.. a niby tylko takie ładowarki mają być montowane (no, może poza takimi przy Lidlach etc.)

Pozdrawiam
Jak na razie jedyne miejsce gdzie nie widziałem chademo to były Ionity. Wszystkie pozostałe ładowarki 50kW+ z którymi miałem do czynienia jak najbardziej miały chademo.

JareG

Pionier e-mobilności
Jak na razie jedyne miejsce gdzie nie widziałem chademo to były Ionity. Wszystkie pozostałe ładowarki 50kW+ z którymi miałem do czynienia jak najbardziej miały chademo.
Na KFC Rokicińska GreenWay ma 4 ładowarki - i tylko jedna (50kW) ma chademo. Reszta tylko CCS. Tak samo jest na BP Niepruszewo, gdzie GW ma 4 słupki - i te szybsze są tylko CCS. To z tych, na których się ładowałem w PL. W Niemczech w jednym miejscu było 4x Ionity, 1x jakieś 350kW od E-On, i 1x stary słupek 50kW i tylko ten miał chademo.
e-Soul_64kWh_-_Prora23_(1280_x_1024).jpg
IMO czas chademo się kończy.

PS. GW ma słupki >50kW (konkretnie 90kW), które mają chademo - ale ktoś kiedys napisał, że to są podkręcone boosterami 50ki. Nowe 100kW już tylko ccs, i gniazdo do typ2 (trza mieć swój kabel).

Pozdrawiam