Przydomowe elektrownie wiatrowe

Bronek

Pionier e-mobilności
Niestety tak się nie da, zakłady energetyczne mają soft do analizy takich przypadków i wcześniej czy później Cię namierzą... Jedyny rozsądny sposób to off-grid.
Drony itp ..

Zima śnieg 30 cm śniegu na dachu wieje , a ja produkuje z wiatru i udaję że ze Słońca.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Generalnie im więcej magazynów w sieci z opcją sprzedaży tym stabilniejszy system i mniej podatny na duże awarie. Szkoda że nowy program i nowa ustawa nie promują bardziej posiadania magazynu. Zwiększenie możliwości wypłaty z 20/30% jak obecnie do 50-70% spowodowałby szybki rozwój przydomowych magazynów i bum na przechodzenie na rozliczanie godzinowe. Gdyby była tylko możliwość sensownego zarabiania na arbitrażu.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Tylko doplaty i doplaty… podniosa doplate wzrosnie cena magazynow.
Masz ochote inwestowac w magazyn to rob to za swoja kase.
Zrobię, tylko czekam na zmianę warunków żeby była możliwość sprzedaży prądu i wypłacenia większej ilości niż 30%. Nie muszę na tym zarabiać ważne żeby nie stracić, stabilność i pewna niezależność przy posiadanym magazynie np 20-30kWh daje duży komfort. Na nowe dopłaty nie czekam, bo na starym prosumencie mi się nie opłaca przechodzić na netbilling dla 30%. Żadne obliczenia w excelu się nie spinały:(

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Poniekąd masz sporo racji, ale rozsądny instalator wie, skąd wziąć dobry magazyn za dobre pieniądze. Dla większości zastosowań wystarczy magazyn niskonapięciowy.

Ogólny trend cen jest mocno spadkowy, tak samo jak w cenach baterii do EV.
No to ja jeszcze na rozsądnego nie trafiłem. Niskonapięciowa bateria oczywiście wystarczy, tylko nie można oszczędzać na kablach. Znalazłem ogólnie różne ciekawe rozwiązania, włącznie z takim, że masz baterię spiętą od razu z ładowarką DC do samochodu, więc nie trzeba ponownie 2x prądu zamieniać, ale ceny bywaj a powalające. Szkoda też, że nasi uśmiechnięci decydenci nadal nie opublikowali choć głównych założeń Mój Prąd 6.0, więc nawet nie wiadomo co sobie postawić, żeby potem jednak odzyskać choć trochę z płaconych prze tyle lat podatków.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@Przemmo Ja chętnie zamontuje elek wiatrową w ~2035. W zeszłym roku brakowało mi pradu do samochodów i bardzo chciałem wiatrak ale mimo ogrmnych chęci dla starego prosumenta nie ma to sensu. Dokupiłem 13kWp PV za 25tys netto. Za wiatrową 10kW 80tys to wychodzi 3x drożej., a produckja w mojej lokalizacji pewnie mniejsza niż takiego PV

Dla nowych prosumentów jeśli średnio ze słońca energia będzie np <20gr (a będzie prędzej czy później) to może to mieć sens, ale taka turbina 10kW musi kosztować z 40tys, wiec narazie raczej z dotacją tylko. NO i energia z wiatru musi być odpowiednio droższa (energia w miesiącach i godzinach gdy wieje)

Przemmo

Posiadacz elektryka
@Przemmo Ja chętnie zamontuje elek wiatrową w ~2035. W zeszłym roku brakowało mi pradu do samochodów i bardzo chciałem wiatrak ale mimo ogrmnych chęci dla starego prosumenta nie ma to sensu. Dokupiłem 13kWp PV za 25tys netto. Za wiatrową 10kW 80tys to wychodzi 3x drożej., a produckja w mojej lokalizacji pewnie mniejsza niż takiego PV

Dla nowych prosumentów jeśli średnio ze słońca energia będzie np <20gr (a będzie prędzej czy później) to może to mieć sens, ale taka turbina 10kW musi kosztować z 40tys, wiec narazie raczej z dotacją tylko. NO i energia z wiatru musi być odpowiednio droższa (energia w miesiącach i godzinach gdy wieje)
Nie twierdzę, że wiatraki to zawsze najlepsze rozwiązanie, wcale nie. Ale każdy ma inną sytuację, wiele osób nie chce mieć np. paneli na dachu domu, a na gruncie szkoda im miejsca. Poza tym ile wyprodukujesz nawet z 20 kWp w grudniu/styczniu? Moja 6,32 kWp zrobiła w styczniu całe 25,81 kWh....

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Tylko doplaty i doplaty… podniosa doplate wzrosnie cena magazynow.
Masz ochote inwestowac w magazyn to rob to za swoja kase.
Polski rynek nie ma znaczenia, dopłaty u nas nic nie zmienią. Chiny produkują tyle magazynów, żeby dopłaty zamieszały na rynku, to cała europa musiałaby nagle zwiększyć popyt.

adamusek

Posiadacz elektryka
Nie twierdzę, że wiatraki to zawsze najlepsze rozwiązanie, wcale nie. Ale każdy ma inną sytuację, wiele osób nie chce mieć np. paneli na dachu domu, a na gruncie szkoda im miejsca. Poza tym ile wyprodukujesz nawet z 20 kWp w grudniu/styczniu? Moja 6,32 kWp zrobiła w styczniu całe 25,81 kWh....
moja 14.5kwp pazdziernik 950kwh, listopad 400kwh, grudzien 250kwh, styczeń 330kwh, luty 505kwh, marzec 1100kwh.

Najnowsze dyskusje