W sumie po sparowaniu WC ze swoją siecią WiFi, zyskujesz dostęp do danych statystycznych oraz parametrów zasilania. Są to niestety podstawowe dane, takie jak: ilość energii zużyta podczas ostatniej sesji ładowania, całkowita ilość cykli ładowania od początku użytkowania, całkowita ilość energii doładowana przez WC, całkowity czas ładowań, temperatura WC i wtyczki, całkowity czas pracy, oraz napięcia i amperaż na poszczególnych fazach.Mam pytanie odnośnie wallboxa Tesli 3 generacji. Czy po sparowaniu go z telefonem można zobaczyć jaka jest aktualna moc ładowania i ile zostało pobrane energii dla tego cyklu ładowania oraz czy jest dostępne łączne zużycie energii ładowania w danym miesiącu i roku? A jeśli nie to czy inne wallboxy dają takie informacje?
Badałem, sprawdzałem na "przedliczniku ", ładując różnymi mocami gdzie w garażu było ok 10 st C i strat u mnie nie było. Samochód nie po jeździe a stojący normwlnie. Oczywiście nie stosując przygotowania i klimatyzacji gdy jest podłączony. Ale nawet wtedy chyba Tesla pokazuje że bierze?Nie chcą pewnie żeby użytkownicy wiedzieli ile faktycznie energii idzie z licznika do auta, bo pewnie rozjechały by sie rachunki z tym ile zuzycia pokazuje tesla na tablecie
typu przejachane 400km, zyżycie na tablecie 15kwh/100, a ze słupka w garażu zeszło 72kwh
Pewnie teraz latem nie ma tragedii, dopiero zimą będą rozbieżności
Najpierw sprawdź jakim przewodem jest zasilane to gniazdo 3f ,jak jest zabezpieczone i długość tej trasy kablowej .kupują TMY, mam w garażu gniazda 3 fazowe 16a, potrzebuje jeszcze coś? Czy wszystko jest na wyposażeniu auta, bo gdzieś czytałem że tesla ma tylko ładowarkę 1 fazą.
W garażu mam załóżmy to 3 fazowe gniazdo 16a, biorę nocną taryfę c12n w godzinach 1h-5h za 1,05 brutto, w tym czasie prąd pobierają 2 lampy 165w, mogę jakoś obniżyć prąd ładowania z poziomu tableta tesli lub jakieś aplikacji np na 15a, żeby korków nie wywaliło?
Podejrzewam, że muszę kupić jakiś kabel którym podłącze teslę z 3 fazowym gniazdem.
Tak jak pisałem wcześniej sam bezpiecznik(odpowiednio większy) nie załatwi sprawy był na elektrowozie nawet ost. artykuł o ładowaniu i minimalnej mocy ładowania. Upewnij się jaki jest stan instalacji ,jakie przekroje i jakie długotrwałe obciążenie takim prądem jest dla niej bezpieczne .Tesla Y daje jednofazową ładowarkę mocy 7,4kw, wieć żeby to wykorzystać musze mieć bezpiecznik 32a (230vx32A)
Jeżeli mam bezpiecznik 16A. x230v=3,7A
Czy ta przejściówka o której piszesz coś pomoże?
Jeżeli nie to taryfa c12n 1h-5h rano nie da rady.
4godziny ładowania x 3,7KW= niecałe 15kwh w taniej stawce
Mam podobnie, dom wybudowany w 2019/20, wprowadzałem zmiany, rozmawiałem z wykonawcą, że bedzie fotowoltaika że będzie EV, że gniazdo 32A siłowe potrzebuję. Wszystko pięknie tylko na jakich kablach ta duża siła? Na 2.5mm2.... Dobrze że nie odpaliłem ładowania z pełną mocą. Dorzuciłem drugie gniazdo na 32A i przewodzie 6mm2.