W sumie po sparowaniu WC ze swoją siecią WiFi, zyskujesz dostęp do danych statystycznych oraz parametrów zasilania. Są to niestety podstawowe dane, takie jak: ilość energii zużyta podczas ostatniej sesji ładowania, całkowita ilość cykli ładowania od początku użytkowania, całkowita ilość energii doładowana przez WC, całkowity czas ładowań, temperatura WC i wtyczki, całkowity czas pracy, oraz napięcia i amperaż na poszczególnych fazach.Mam pytanie odnośnie wallboxa Tesli 3 generacji. Czy po sparowaniu go z telefonem można zobaczyć jaka jest aktualna moc ładowania i ile zostało pobrane energii dla tego cyklu ładowania oraz czy jest dostępne łączne zużycie energii ładowania w danym miesiącu i roku? A jeśli nie to czy inne wallboxy dają takie informacje?
Badałem, sprawdzałem na "przedliczniku ", ładując różnymi mocami gdzie w garażu było ok 10 st C i strat u mnie nie było. Samochód nie po jeździe a stojący normwlnie. Oczywiście nie stosując przygotowania i klimatyzacji gdy jest podłączony. Ale nawet wtedy chyba Tesla pokazuje że bierze?Nie chcą pewnie żeby użytkownicy wiedzieli ile faktycznie energii idzie z licznika do auta, bo pewnie rozjechały by sie rachunki z tym ile zuzycia pokazuje tesla na tablecie
typu przejachane 400km, zyżycie na tablecie 15kwh/100, a ze słupka w garażu zeszło 72kwh
Pewnie teraz latem nie ma tragedii, dopiero zimą będą rozbieżności
Najpierw sprawdź jakim przewodem jest zasilane to gniazdo 3f ,jak jest zabezpieczone i długość tej trasy kablowej .kupują TMY, mam w garażu gniazda 3 fazowe 16a, potrzebuje jeszcze coś? Czy wszystko jest na wyposażeniu auta, bo gdzieś czytałem że tesla ma tylko ładowarkę 1 fazą.
W garażu mam załóżmy to 3 fazowe gniazdo 16a, biorę nocną taryfę c12n w godzinach 1h-5h za 1,05 brutto, w tym czasie prąd pobierają 2 lampy 165w, mogę jakoś obniżyć prąd ładowania z poziomu tableta tesli lub jakieś aplikacji np na 15a, żeby korków nie wywaliło?
Podejrzewam, że muszę kupić jakiś kabel którym podłącze teslę z 3 fazowym gniazdem.
Tak jak pisałem wcześniej sam bezpiecznik(odpowiednio większy) nie załatwi sprawy był na elektrowozie nawet ost. artykuł o ładowaniu i minimalnej mocy ładowania. Upewnij się jaki jest stan instalacji ,jakie przekroje i jakie długotrwałe obciążenie takim prądem jest dla niej bezpieczne .Tesla Y daje jednofazową ładowarkę mocy 7,4kw, wieć żeby to wykorzystać musze mieć bezpiecznik 32a (230vx32A)
Jeżeli mam bezpiecznik 16A. x230v=3,7A
Czy ta przejściówka o której piszesz coś pomoże?
Jeżeli nie to taryfa c12n 1h-5h rano nie da rady.
4godziny ładowania x 3,7KW= niecałe 15kwh w taniej stawce
Mam podobnie, dom wybudowany w 2019/20, wprowadzałem zmiany, rozmawiałem z wykonawcą, że bedzie fotowoltaika że będzie EV, że gniazdo 32A siłowe potrzebuję. Wszystko pięknie tylko na jakich kablach ta duża siła? Na 2.5mm2.... Dobrze że nie odpaliłem ładowania z pełną mocą. Dorzuciłem drugie gniazdo na 32A i przewodzie 6mm2.
Tak wyglądają taryfy dynamiczne w praktyce. Dane z realnego systemu. Około godziny 16Prawdopodobnie w dynamicznej taryfie zmiana w nocy będzie dotyczyła kilku groszy, wieć jakaś srędnia cena w danych godzinach będzie porównywalna. Też trzeba chwile pomyslec jaki mamy okres czasu, czy to święta/weekendu gdzie firmy stoją i do tego świeci słońce wieje wiatr, czy pochmurno w tygodniu i bezwietrznie.
To na początek chyba trzeba zadowolić się standardową którą dają w zestawie, podejrzewam że założę na firmę bezpiecznik 16a, więc 230Vx16a=3,7kw. Zamontować do fazy z której inne urządzenia pobierające dużo mocy nie korzystają.
Zamontować sobie PV przez mądrą firmę i wtedy razem z PV jakiegoś Froniusa który spełni wszystkie wymagania.
Prawdopodobnie 2 kable na 2 auta, jednocześnie podłączone wiem że 16a jednocześnie nie da rady,
ale może będzie jakaś aplikacja lub inny sposób żeby z domu, albo automatycznie przełączało się to z jednego auta na II po osiągnięciu żądanego pułapu naładowania 1h w nocy start przy 30% i o 3h w nocy osiągnie 70% wyłącza się na I aucie.
Startuje ładowanie na II auto, o 5h rano jak kończy sie tania taryfa kończy ładowanie, ale musi być też możliwość doładowania więcej mimo że 5ta minie, bo potrzebuje więcej baterii danego dnia.
Szukać takich rozwiązań u Froniusa?
Święte słowa.Tak jak pisałem wcześniej sam bezpiecznik(odpowiednio większy) nie załatwi sprawy był na elektrowozie nawet ost. artykuł o ładowaniu i minimalnej mocy ładowania. Upewnij się jaki jest stan instalacji ,jakie przekroje i jakie długotrwałe obciążenie takim prądem jest dla niej bezpieczne .
Ewidentnie widać, ze elektryki będą ładować się w taryfach dynamicznych, gdyby nie koszty przesyłu instalacja PV miałaby mały sens ekonomiczny, biorąc pod uwagę ryzyko pożarówTak wyglądają taryfy dynamiczne w praktyce. Dane z realnego systemu. Około godziny 16o są publikowane stawki na kolejny dzień. Na tej podstawie algorytm optymalizacyjny ma dane jak zaplanować ładowanie. Różnice są jak widzisz spore - 17ore vs. 33 (dzisiaj). To są dane dla regionu Sztokholmu.
View attachment 12636
A tutaj dane dla PolskiFajnie widać efekt dnia wolnego od pracy:
View attachment 12637
?!Możesz mieć zamiast tego kabel i gniazdo siłowe.
Ładowarka pokładowa to urządzenie wbudowane w auto, które zamienia prąd zmienny (AC) na stały (DC), który to prąd stały może zostać podany do baterii.Witam, podepnę się do tematu z pytaniem czy ładowarka scienna (wallbox) jest potrzebna jeżeli mamy ładowarke pokładową?
Wielkie dzięki za łopatologiczne wyjaśnienie. A pytałem ze względu na to ze rzadko ładuję auto w domu a sąsiad ma zaraz przy liczniku wyprowadzony kabel do ładowania auta. Brak jakiegokolwiek boxa, słubka itp.?!
Ładowarka pokładowa to urządzenie wbudowane w auto, które zamienia prąd zmienny (AC) na stały (DC), który to prąd stały może zostać podany do baterii.
Wallbox to urzadzenie, które umożliwia dostarczenie prądu zmiennego (AC) do ładowarki pokładowej w samochodzie. Jedno i drugie jest wymagane, żebyś mógł ładować z prądu przemiennego. Przy czym wallbox to może być mała cegła na kablu, może to być urządzenie wiszące na ścianie, może to być wreszcie urządzenie zabudowane w publicznym słupku, do którego wpinasz się jedynie kablem type2.
Zadaniem wallboxa jest głównie bezpieczeństwo - zarówno użytkownika, samochodu jak i instalacji elektrycznej. Wallbox również informuje auto o tym, jaka może być maksymalna moc pobrana z gniazdka.
Elektronika gdzieś musi być ukryta. Może być we wtyczce, może być w skrzynce z bezpiecznikami, etc. Ale to nie jest tak, że trzy (czy tam jedną) fazy możesz podać prosto do auta i zadziała. Minimum to układ generujący sygnał prostokątny żeby poinformować auto jaką maksymalnie mocą może ładować. Auto nie wie jakie są przekroje kabli, jakie są bezpieczniki, jaką masz moc umowną, etc. Do tego najczęściej masz jeszcze zabezpieczenia, czyli nadprądowe, różnicowo-prądowe, niektóre wallboxy monitorują temperaturę wtyczki, raportują ile zużyły prądu, no sporo tego jest.Wielkie dzięki za łopatologiczne wyjaśnienie. A pytałem ze względu na to ze rzadko ładuję auto w domu a sąsiad ma zaraz przy liczniku wyprowadzony kabel do ładowania auta. Brak jakiegokolwiek boxa, słubka itp.