Przystosowanie starszego domu do nowych realiów energetycznych - porady?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Ja mam inny dylemat jak się pozbyć domu którego nie opłaca się remontować, bo taniej wyszłoby zacząć wszystko od zera, niestety wyburzenie i oczyszczenie terenu to też spory wydatek
takie usługi są coraz popularniejsze i dobrze, bo domy 200-300m wielo piętrowe to nie jest plus.
Moim zdaniem dobrze kombinujesz. Masz plan to się go trzymaj. Półśrodki to zła droga.

Olecki

Pionier e-mobilności
10cm na ścianie ujdzie, ale okna dwuszybowe raczej do śmieci. Jak strych? Docieplony?

Jeśli chcesz się tym faktycznie zająć (a nie tylko gadać/pisać) to zacznij od kupna kamery termowizyjnej. Flir one lub coś podobnego już za 800 można nową kupić. Przy odpowiednim wyeliminowaniu miejsc gdzie ewidentnie ucieka ciepło dałoby się zejść poniżej 40 stopni na zasilaniu przy temperaturze zewnętrznej rzędu 0 stopni. A wtedy pompa ciepła ma już duży sens.
Ocieplenie jest pomiędzy poddaszem a strychem, sam strych nie ma izolacji od dachu ale wiatr tam nie hula, do tej pory nie było problemu z zimnem od strychu. Plan docieplenia strychu od dawna był jakoś odkładany, choć pewnie rzeczywiście warto się za to zabrać, może jednak po przeróbce instalacji PV na dachu żeby najpierw sprawdzić czy coś tam nie zacznie przeciekać.

Co do kamery termowizyjnej to rzeczywiście dobry pomysł, zrobiłem króciutkie rozeznanie i w okolicy 800 złotych znalazłem coś takiego : HT-18 Plus. Teoretycznie ma znacznie lepsze parametry od Flir One, nada się?
HT-18 Plus- trzeba wybrać ten model z dostępnych wersji

Cechy
● Typ: kamera termowizyjna ręczny
● Rozdzielczość podczerwieni: 256x192
● Widoczna rozdzielczość obrazu: 640x480
● 3. 2-calowy pełny kąt wyświetlacz TFT
● Długość fali: 8-14μm
● Szybkość klatek: 25Hz
● Emisyjność: regulowana od 0.01 do 1
● Zakres temperatur: -20 ℃ ~ 550 ℃
● Dokładność: ± 2 ℃ lub ± 2%
● Paleta kolorów: tęcza, żelazna czerwień, fajny kolor, biała gorąca, czarna gorąca
● Analiza oprogramowania & amp;amp; Viedo: wsparcie
● Czas pracy: 2-3 godziny
● Rozmiar produktu: 90x105x223mm

Ewentualnie MILESEEY 256E (też w okolicy 800) lub wariant z mniejszą rozdzielczością MILESEEY TR120E za około 500 choć ta pierwsza najbardziej do mnie przemawia

Olecki

Pionier e-mobilności
Co stoi na przeszkodzie żeby zwiększyć moc wszystkich grzejników? Ja przenosiłem te z większych pomieszczeń do mniejszych i dokupiłem tylko kilka sztuk. Jak nie mieści się większy gabarytowo, to kupujemy C22 lub C33 i problem da się rozwiązać.

Nie ma żadnej ,, pompy studziennej'' tylko jest woda studzienna do zasilania pompy woda-woda. Masz dwie studnie czerpalną i zrzutową, nic więcej, nic mniej. Proste i skuteczne ale nie dla wszystkich i nie wszędzie.
No właśnie wymiary ponieważ część grzejników mieści się w dedykowanych wnękach ale jeśli taki C33 rozwiązał by ten problem to jest to jakieś wyjście.

vwir

Pionier e-mobilności
Ocieplenie jest pomiędzy poddaszem a strychem, sam strych nie ma izolacji od dachu ale wiatr tam nie hula, do tej pory nie było problemu z zimnem od strychu. Plan docieplenia strychu od dawna był jakoś odkładany, choć pewnie rzeczywiście warto się za to zabrać, może jednak po przeróbce instalacji PV na dachu żeby najpierw sprawdzić czy coś tam nie zacznie przeciekać.

Co do kamery termowizyjnej to rzeczywiście dobry pomysł, zrobiłem króciutkie rozeznanie i w okolicy 800 złotych znalazłem coś takiego : HT-18 Plus. Teoretycznie ma znacznie lepsze parametry od Flir One, nada się?
HT-18 Plus- trzeba wybrać ten model z dostępnych wersji

Cechy
● Typ: kamera termowizyjna ręczny
● Rozdzielczość podczerwieni: 256x192
● Widoczna rozdzielczość obrazu: 640x480
● 3. 2-calowy pełny kąt wyświetlacz TFT
● Długość fali: 8-14μm
● Szybkość klatek: 25Hz
● Emisyjność: regulowana od 0.01 do 1
● Zakres temperatur: -20 ℃ ~ 550 ℃
● Dokładność: ± 2 ℃ lub ± 2%
● Paleta kolorów: tęcza, żelazna czerwień, fajny kolor, biała gorąca, czarna gorąca
● Analiza oprogramowania & amp;amp; Viedo: wsparcie
● Czas pracy: 2-3 godziny
● Rozmiar produktu: 90x105x223mm

Ewentualnie MILESEEY 256E (też w okolicy 800) lub wariant z mniejszą rozdzielczością MILESEEY TR120E za około 500 choć ta pierwsza najbardziej do mnie przemawia
Nie znam. Flir one mam i używam. Musisz jakieś testy porównawcze znaleźć. Flira używa Bjorn w swoich testach, widziałem u niego jak się sprawuje i dlatego kupiłem.

vista-LASH-resident

Posiadacz elektryka
Pomyśl o wymianie grzejników na takie o większej powierzchni, dzięki czemu będziesz w stanie zejść z temperaturą wody grzewczej z 60 do 30-40 stopni.
Pozwoli to pompie ciepła pracować efektywnie przy temperaturach poniżej zera.

Ew zamiast modernizować grzejniki i wymieniać kocioł na pompę powietrze-woda, zamontuj po klimatyzacji w każdym pokoju (czyli pompa powietrze-powietrze)

adamusek

Posiadacz elektryka
taa u mnie 400-450W i nie bardzo mam już co powyłączać :(
u mnie podobnie 450-600W, rekuperacja też swoje ciągnie na ponad 1000m3 kubatury, ale panele teraz tanie będziemy dokładać.

Psujek

Zadomawiam się
u mnie sprzęt bardziej - sieć, kamery, starlink, serwer chodzący 24/7

offgrid + bateria odpaliłem - teraz tylko panele dołożyć (4.8kWp) i może wyjdę na 0

Michal

Moderator
Chodzi o zużycie jak nic specjalnego nie jest uruchomione. Wartości w W, a nie Wh.
U mnie wychodzi jakieś 250 W, ale wiem, że z tego 150 W zżera osprzęt od pompy ciepła (2 x pompka obiegowa + sterownik), nawet jak sama pompa nie pracuje.
Przy czym jak się zrobi ciepło, to zostanie z tego mniej, bo główna pompkę CO wyłączę (sama się wyłączy) to powinno spaść o jakieś 70 W ale nadal te 80-100W niepotrzebnie zostaje. Do samego CWU.
Muszę poszukać, czy nie da się jakoś włączać i wyłączać pompki obiegowej od pompy ciepła w razie potrzeby grzania CWU albo CO.