Punkt ładowania w spółdzielni mieszkaniowej

Iskra

Tesla model 3 Highland
Tyle m/w syn zapłacił w ub roku w Gdańsku w hali garażowej pod mieszkaniem. Wyjście to bylo gniazdo 16A 3fazy do którego podczepia mobilne evse Tesli jako wallbox, bo wisi na ścianie .
Z tym że uzgodnienia i papiery ze Wspólnotą załatwiła firma instalująca. Synalek tylko podpisal umowę na nowy pkt z dostawcą energii i na Taryfę ze sprzedawcą.
Ok, dzięki za info. Czyli cena wydaje w uczciwym przedziale.

sigg

Posiadacz elektryka
Również jestem w trakcie uzgadniania z wspólnotą możliwości montażu wall box na moim miejscu postojowym w hali garażowej - wysłałem pismo i teraz czekam . Złożyłem w miedzy czasie zapytanie do firmy elektrycznej, który miała by kompleksowo zamontować potrzebną instalację na nowym punkcie pomiarowym i generalnie wstępne koszty bez wall box wychodzą około 14 tyś. ( 6-7k materiały) i około 6k robota. Co sądzicie o tych kosztach ?
Powiem Ci tak - w życiu byś tyle nie zapłacił za projekt i poprowadzenie zwykłego gniazda siły.

Gdy firmy/wykonawcy słyszą "auto elektryczne" to ceny idą x2/x3.

Przemekc1

Fachowiec
Ok, dzięki za info. Czyli cena wydaje w uczciwym przedziale.

Oczywiscie sporo może zależeć od zakresu prac, ale ta kwota brzmi kosmicznie i to jeszcze bez wallboxa. To jest podłączenie gniazdka. Za 25k firma montowała mi niedawno od a do z fotowoltaike na dachu, w tu mówimy o pociągnięciu kabla i zamontowaniu licznika…

Bronek

Pionier e-mobilności
Dochodzi kwestia zgody , ekspertyz itd . No i ile i jak trzeba ciągnąć kabel.
Jesli to jest w cenie to te 15 tyś inaczej wygląda
Ale racja , dlatego kilka lat temu pisałem zanim elektryki stały się znane , aby prosić wspólnoty o gniazda a nie o wallboxy , które kojarzyły się z spaleniem domu itp ..Zresztą to ma miejsce do dzisiaj

sigg

Posiadacz elektryka
Dochodzi kwestia zgody , ekspertyz itd . No i ile i jak trzeba ciągnąć kabel.
Jesli to jest w cenie to te 15 tyś inaczej wygląda
Ale racja , dlatego kilka lat temu pisałem zanim elektryki stały się znane , aby prosić wspólnoty o gniazda a nie o wallboxy , które kojarzyły się z spaleniem domu itp ..Zresztą to ma miejsce do dzisiaj
Jak poprosiłem o wycenę projektu i montażu ładowarki samochodu elektrycznego to dostałem takie wyceny:
Projekt: 4000zł
Montaż: 15000zł (bez wallboxa)

Jak zacząłem dzwonić o projekt i montaż gniazda siły to dostałem takie wyceny:
Projekt: 1000-1500zł
Montaż: 3000-4000zł

Piotr G

Tesla Model 3 Highland LR
Jestem w trakcie oczekiwania na decyzję z Energi. Budynek wielorodzinny w Gdańsku, garaż podziemny.
Ekspertyza + prowadzenie spraw administracyjnych/przyłączeniowych + projekt techniczny - 2800 netto
Instalacja główna - 7800 netto
Wallbox - mój wybór

Bronek

Pionier e-mobilności
Jestem w trakcie oczekiwania na decyzję z Energi. Budynek wielorodzinny w Gdańsku, garaż podziemny.
Ekspertyza + prowadzenie spraw administracyjnych/przyłączeniowych + projekt techniczny - 2800 netto
Wallbox - mój wybór
Czyli m/w tak ceny oscylują. Wielu godzi sie na wyższe ceny aby pozbyć się negocjacji ze Wspólnotami itd.
Pewnie co miasto to też inaczej ?
Dlatego co raz więcej jest małych domków na obrzeżach miast , w cenie mieszkań w centrum.
Kosztem czasem upierdliwych dojazdów , nie ma się za to wielu ograniczeń związanych z życiem na osiedlu bloków. A do elektryka to idealny układ .
Trudny wybór dla rodzin np . z dzieciakami itd..

sigg

Posiadacz elektryka
Ile metrów masz do poprowadzenia tej instalacji? Jakieś wiercenia?

Wallbox - mój wybór

Piotr G

Tesla Model 3 Highland LR
Czyli m/w tak ceny oscylują. Wielu godzi sie na wyższe ceny aby pozbyć się negocjacji ze Wspólnotami itd.
Pewnie co miasto to też inaczej ?
Dlatego co raz więcej jest małych domków na obrzeżach miast , w cenie mieszkań w centrum.
Kosztem czasem upierdliwych dojazdów , nie ma się za to wielu ograniczeń związanych z życiem na osiedlu bloków. A do elektryka to idealny układ .
Trudny wybór dla rodzin np . z dzieciakami itd..
Coś w tym jest. Jestem pierwszy w Naszej wspólnocie. Mam bardzo wyrozumiałych sąsiadów ale mimo wszystko wolę mieć na wszystko papier, odpowiednie zabezpieczenia itp. Sądzę, że można by to zrobić za połowę ceny ale zawsze może pojawić się za chwilę „nowy” sąsiad, który zacznie pytać i drążyć. Wybrałem drogę droższą ale wydaje mi się bezproblemową.