Ranking kart / aplikacji roamingowych do ładowania EV

Dyzio

Zadomawiam się
Witam !
Póki mamy w tym bałagan to myślę że warto poświęcić dla dobra społeczności trochę czasu i przygotować
w formie EXCELA taki ranking kart roamingowych i aplikacji do EV.

Czy może ktoś już coś takiego zrobił i jest dostępne ?

Trzeba by wpisywać aktualizacje cen, kodów rabatowych etc.

Obecnie link udostępniony chyba dla każdego do edytowania. Myslicie że jest sens to zrobić ?

Attachments

• LADOWARKI.png
    LADOWARKI.png
    46 KB · Liczba wyświetleń: 107

Dyzio

Zadomawiam się
Wg mnie karkołomna praca. W obrębie jednej sieci masz różne cenniki wg abonamentów i lokalizacji a co dopiero analizując kilkunastu operatorów…

Ceny nie problem, problemem jest spis współpracujących firm. Przy orlenie nie ma problemu ale już przy shell czy greenway znaleźć konkretny spis współpracujących firm

Makus

Pionier e-mobilności
Bardzo dobra sprawa, jeśli tylko będzie uzupełniana. Sam się narazie próbuję zorientować w świecie ładowarek czekając na dostawę MG4 i na pierwszy rzut oka to jakiś koszmar, potrzeba iluś aplikacji/kart, do tego dochodzą pakiety/abo, masakra. Coś takiego mogłoby być bardzo przydatne.
Od siebie dodałem formuły liczące "opłacalność" abonamentu i przeformatowałem komórki żeby miały wpisaną liczbę ale nadal pokazywały "zł" ;)

Dyzio

Zadomawiam się
Bardzo dobra sprawa, jeśli tylko będzie uzupełniana. Sam się narazie próbuję zorientować w świecie ładowarek czekając na dostawę MG4 i na pierwszy rzut oka to jakiś koszmar, potrzeba iluś aplikacji/kart, do tego dochodzą pakiety/abo, masakra. Coś takiego mogłoby być bardzo przydatne.
Od siebie dodałem formuły liczące "opłacalność" abonamentu i przeformatowałem komórki żeby miały wpisaną liczbę ale nadal pokazywały "zł" ;)
Dziękuję !
Ja postaram się uzupełniać powoli współpracę między firmami od krajów sąsiednich, póki co patrzę że rynek polski, litewski i łotewski pokrywa się roaming między greenway a shell recharge.

Jeżeli okaże się że roamingi pokrywają się niemal w 100% to wtedy użytkownik będzie decydował już na podstawie ceny za kwh.

Na dniach uzupełnię niemiecki mobility+

vwir

Pionier e-mobilności
na pierwszy rzut oka to jakiś koszmar, potrzeba iluś aplikacji/kart, do tego dochodzą pakiety/abo, masakra
To prawda, straszny burdel w tym jest. Dopóki jeździsz na swoich "standardowych" trasach to nie problem, bo po pierwszym razie wszystko masz już ogarnięte. Ale gdy wyjedziesz na wakacje lub inną nietypową trasę, to szlag człowieka trafia.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Pomysł przydatny, ale raczej syzyfowy. Te firmy robią wszystko, żeby ich cenniki były niemożliwe/trudne do porównania. No i co ci po super warunkach w sieci X, jak w promieniu 100km nie ma żadnej ich ładowarki.
Moim zdaniem EU powinna wymusić zmianę na rynku i spowodować, że takie sieci, jeżeli chcą dostać dotację:
- muszą publikować API z lokalizacją, charakterystyką i statusem ładowarek
- muszą akceptować płatności jakąś uniwersalną kartą paliwową (albo apką), albo po prostu zmienić przepisy podatkowe tak, że ładowanie elektryka jest dokumentowane wyciągiem z karty kredytowej
- idealnie by było, gdyby istniało jakieś uwierzytelnienie po CCS (jak w Tesli).

W tej chwili masz tak, że podjeżdżasz pod ładowarkę, nie wiesz czy ona działa, nawet jeżeli tak założysz, to nie wiesz czy jest zajęta, nie wiesz jaka jest cena, no i nie wiesz jak zrąbana będzie apka, którą będziesz musiał zainstalować.

Powinni to uregulować podobnie jak została uregulowana telefonia komórkowa - roaming, wirtualni operatorzy itp. Ale to pewnie jeszcze długie lata.

vwir

Pionier e-mobilności
Ale przecież to jest ultra-proste i już się dzieje. Wystarczy, żeby była możliwośc płatności kartą na każdej ładowarce. Tyle. Tak samo jak za paliwo. Nadal masz możliwość posiadania kart paliwowych czy co tam lubisz, ale to nie zmienia faktu, że 90% Kowalskich podjeżdża na stację paliw, płaci kartą i po temacie. Tak samo powinno być z ładowarkami. Bez apek, srapek, kart operatora, bonów i tokenów. A jeśli masz podpisaną umowę na Plug&Charge to nawet karty płatniczej nie musisz mieć przy sobie, bo ładowarka sama sobie ściągnie należność.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Ale przecież to jest ultra-proste i już się dzieje. Wystarczy, żeby była możliwośc płatności kartą na każdej ładowarce. Tyle. Tak samo jak za paliwo. Nadal masz możliwość posiadania kart paliwowych czy co tam lubisz, ale to nie zmienia faktu, że 90% Kowalskich podjeżdża na stację paliw, płaci kartą i po temacie. Tak samo powinno być z ładowarkami.
Nie tylko to. Sporo z tych Kowalskich chce jeszcze dostać jakąś fakturę, najlepiej 1 w miesiącu, a nie 3 z jednej trasy. Plus kwestia informacyjna - jasna wiedza o tym ile zapłacę, czy działa, czy aktualnie jest jakaś wolna wtyczka.
Ideałem byłoby rozwinięcie CCS, tak żeby każdy samochód mógł się doładować poprzez wpięcie wtyczki do dowolnej ładowarki. Jak sobie życzę prywatności, to mogę mieć w ustawieniach samochodu "nie przedstawiaj się", ale generalnie - niech ta płatność będzie "po za mną", a nie "orlen", czyli podpięcie do ładowarki 15 sekund, odpalenie tego syfu w telefonie, ponowne zalogowanie się, dodanie karty itd.

nabrU

Moderator