Jozin von Bazin
Posiadacz elektryka
Przy bagażniku dachowym?! Jakieś nowe prawa fizyki odkryli? Nie śledzę na bieżąco, ale przy takim odkryciu to by było o tym głośno.mniejsze zużycie energii
Przy bagażniku dachowym?! Jakieś nowe prawa fizyki odkryli? Nie śledzę na bieżąco, ale przy takim odkryciu to by było o tym głośno.mniejsze zużycie energii
Jaki masz samochód? Jakiej firmy i jaki model bagażnika?bagażnik na haku jest moim zdaniem najlepszą opcją sam taki posiadam i szczerze rekomenduje
Oczywiście że tak. Rowery z tyłu mają większa powierzchnie czołową - są w najbardziej niekorzystnym punkcie samochodu, a właściwie za samochodem, gdzie powstają przez nie dodatkowe zawirowaniaPrzy bagażniku dachowym?! Jakieś nowe prawa fizyki odkryli? Nie śledzę na bieżąco, ale przy takim odkryciu to by było o tym głośno.
Da się założyć i nawet działa 😉
To nie jest hak do ciągnięcia przyczepy, który widnieje w dowodzie rejestracyjnym tylko "akcesorium montażowe umożliwiające podpięcie platformy na rowery", coś jak bagażnik dachowy tylko o bardziej skomplikowanym montażu (choć teoretycznie do zrobienia samemu).W LR RWD nie ma legalnej możliwości - to odpowiedź z Tesli UK po zgłoszeniu serwisowym o instalację. Nie mam nawet w zderzaku z tyłu klapki na hak. Poinformowano mnie, że założenie innego haka niż Tesli skutkowac będzie utratą gwarancji...
Przecież to bzdura jest. Wszystko co przechodzi za samochodem jest w jego tunelu aerodynamicznym. Ile wystają po bokach koła rowerów , 30 cm max ? Takie większe lusterka i one odpowiadają za większe zużycie, plus masa.Oczywiście że tak. Rowery z tyłu mają większa powierzchnie czołową - są w najbardziej niekorzystnym punkcie samochodu, a właściwie za samochodem, gdzie powstają przez nie dodatkowe zawirowania
To mówisz, że jest szansa? Czyli zamówiłeś bez haka i dołożyłeś to "akcesorium"? Ile Cię to wyniosło i ile trwało?To nie jest hak do ciągnięcia przyczepy, który widnieje w dowodzie rejestracyjnym tylko "akcesorium montażowe umożliwiające podpięcie platformy na rowery", coś jak bagażnik dachowy tylko o bardziej skomplikowanym montażu (choć teoretycznie do zrobienia samemu).
Zobacz jaki samochód bierze udział w teście, potem spójrz na TM3, a potem jeszcze raz przeczytaj mój post. Nie potrzebuje testów, skoro przetestowałem to na własnej skórze. Za każdym sedanem rowery na haku już nie są w "tunelu aerodynamicznym" jak to nazwałeś. Rower w poprzek to duże opory. Rower ustawiony na wprost do kierunku jazdy stawia zdecydowanie mniejszy opór. Zresztą spójrzcie na swoje zużycie energii w TM3 z rowerami na haku. Nie chce nikogo przekonywać na siłę, jak ktoś woli rowery na haku to przecież to jego sprawa.Przecież to bzdura jest. Wszystko co przechodzi za samochodem jest w jego tunelu aerodynamicznym. Ile wystają po bokach koła rowerów , 30 cm max ? Takie większe lusterka i one odpowiadają za większe zużycie, plus masa.
Rowery na dachu nie powodują zawirowań, przecież to jest jedno wielkie zawirowanie.
Znajdź mi jeden test, artykuł który mówi, że jest inaczej.![]()
O ile podnosi się zużycie paliwa przy przewożeniu rowerów? Sprawdzamy bagażnik dachowy i na hak
Sprawdzamy zużycie paliwa przy przewożeniu rowerów na bagażniku dachowym i mocowanym do haka. Jakie są różnice między takimi konfiguracjami?magazynauto.pl