Rozwój SuC w Polsce

daniel

Señor Meme Officer
Czynników jest wiele. Niemniej jakoś konkurencji udaje się otwierać huby w ilościach większych. Owszem, nie tak dużej jak Teslowe, ale nadal 5-6 ładowarek 300 kW to zdecydowanie więcej niż 4 ładowarki dzielące jedno 250 kW.
Nie jestem na bieżąco. Gdzie się takie huby otwierają?

nabrU

Moderator

Ja już tym bardziej nie na bieżąco i myślałem, że ta konkurencja to otwiera dużo, ale takich pi razy oko 2 - 4 x 150kW (Ionity nie biorę pod uwagę bo ich tempo można pewnie porównać do Tesli). Bo żeby otworzyć coś co ma (przynajmniej w teorii) 12 x 250kW to jednak trochę mocy przydzielonej trzeba mieć.

Niedawno mieliśmy tu filmik z kimś z Orlenu odpowiedzialnym za ładowarki i gość przyznał, że przyłącza to jest główny 'show stopper'. To jeśli Orlen ma problem z czymś ok. 150kW to co ma powiedzieć Tesla i inni co może chcieliby huba z prawdziwego zdarzenia z jakąś większą mocą postawić :eek:

EVJerry

Fachowiec
Warszawa Jerozolimskie (po jednej stronie Polenergia 4x300 kW + 2 x 240 kW, po drugiej EkoEn 6x350 kW). Nadarzyn EkoEn 4x350 kW), GreenWay MOP Malankowo 4x200 kW z każdej strony autostrady.
Polenergia:
MOP Targowa Górka 4x300 kW po każdej ze stron autostrady
MOP Konarzewo - tak samo po 4x300 kW dla każdej strony autostrady
MOP Rogoziniec - 4x400 kW + 2x180 kW po każdej ze stron

EVJerry

Fachowiec
Sorki, ale wolę 2 otwarte po 6 niż 1 nieotwarty 12...

I tak dla porównania Tesla - konkurencja w jednej lokalizacji w PL - mianowicie Radomsko - tak tak, to jest to miejsce, które wygrało głosowanie w Q2 2023 czyli 2 lata temu.
Mamy tam obok siebie:
Ionity 5 x 350 kW
Moya: 2 x 180 kW
Shell: 2 x 100 kW
Tesla: 0 x 250 kW

Inna lokalizacja - Gdańsk:
GreenWay:
Galeria Metropolia: 2 x 400 kW + 2 x 140 kW + 2 x 50 kW
Volvo Uczniowska: 6 x 175 kW + 140 kW + 62 kW

Last edited:

nabrU

Moderator
I tak dla porównania Tesla - konkurencja w jednej lokalizacji w PL - mianowicie Radomsko - tak tak, to jest to miejsce, które wygrało głosowanie w Q2 2023 czyli 2 lata temu.

Głosowania Tesli, hmmm. Toć to pobożne życzenia gawiedzi są, a nie realizm. Można by sprawdzić, gdzie w Europie coś z tych głosowań powstało w ciągu tych ostatnich 2 lat.

EVJerry

Fachowiec
Głosowania Tesli, hmmm. Toć to pobożne życzenia gawiedzi są, a nie realizm. Można by sprawdzić, gdzie w Europie coś z tych głosowań powstało w ciągu tych ostatnich 2 lat.
Skoro Tesla nic sobie nie robi z głosowań, to po co je urządza? By "gawiedź" miała Igrzyska wirtualne?

EVJerry

Fachowiec
W ładowarkach Tesli super jest to, że praktycznie zawsze działają, przynajmniej 4 wtyczki wszędzie i bajecznie prosta obsługa. Dużo uwag można mieć co do niektórych lokalizacji, za daleko od głównego szlaku, oraz do mocy ładowania przy pełnym obłożeniu.
Owszem. Ale równie prawdziwe jest twierdzenie, że nieistniejące SuC Tesli nie działają nigdy, czyli w ogóle nie można na nich polegać. Zatem w Polsce zdecydowanie bardziej prawdopodobne jest, że skutecznie naładujesz się na ładowarce firmy trzeciej niż na SuC.

Last edited: