Tylko, że Tesla ma taką a nie inną filozofię. No i co zrobisz jak nic nie zrobisz?
Tak twierdzisz. A jakieś twarde argumenty, że Tesla ma taką filozofię?
No jednak nie. Przyłącza są najważniejszą sprawą, która ogranicza ich rozwój. Muszą stawiać SuC tam, gdzie mogą (Auchan), a nie tam gdzie by chcieli.
Czyli jednak Przyłącza nie są jedyną przyczyną.
Rozumiem. Czyli to, że zaczęli budować tyle SuC, to źle. Hmmm. Agree to disagree.
Nie, to, że zaczęli budować to dobrze. Co nie zmienia faktu, że są zacofani z rozwojem sieci w Polsce. I powinni nadgonić.
Jeszcze niedawno padał argument, jakie to Ionity jest super, a Tesla mogłaby się od nich uczyć. Teraz nagle jest skostniałe? Ja już się zgubiłem, czy Tesla jest lepsza/większa niż całość pozostałego rynku automotive czy nie.
Ale już kontekst argumentu, to pomijasz? Tesla wybudowała pierwszy SuC w Polsce w 2016 roku. Ionity pierwszą lokalizację w 2021 roku. Obie sieci mają obecnie tyle samo lokalizacji. Zatem Ionity, które jest skostniałe i ma mniejszy potencjał od Polski, wybudowało swoje w ciągu 5 lat, a Tesla w ciągu 10. Jak by nie patrzeć Tesla buduje 2x wolniej od Ionity.
Sieć Tesli jest faktycznie największa na świecie. Ale to nie znaczy, że wszędzie jest największa i najlepsza. Nie da się wygrywac zawsze i wszędzie. Zwłaszcza w Polsce z naszą beznadziejną infrastrukturą energetyczną.
Zgadzam się. Nie da się wygrać jak się nie gra. Do każdej podróży konieczne jest wykonywanie kroków.
O, to akurat był mój argument

Problem w tym, że Tesla ma taką a nie inną wizję słupków (12 i basta) i co im zrobisz? Możesz tylko liczyć na Ionity. No i na Teslę, że jednak znaleźli sposób na stawianie 12 słupków (Auchan).
Nie, Tesla nie ma takiej filozofii. Jak wskazały podane przeze mnie dane w innych krajach potrafi stawiać mniej słupków w jednej lokalizacji. Najwyraźniej tam zespół potrafi zrozumieć, że trzeba rozwijać sieć korzystając z dostępnych możliwości. W Polsce tego nie rozumieją.
Ale to Ty zestawiłeś 3k słupków z jedną Teslą, a nie ja. Niemniej jak widać, jednak ogarnęli temat i jak zapowiedzieli, tak zaczęli faktycznie rozbudowywać sieć SuC w Polsce. Trzeba bardzo złej woli, żeby twierdzić, że jest inaczej - a tak właśnie odbieram Twoje posty. Być może błędnie - z góry przepraszam
Owszem błędnie. Nie krytykuję tego, że się ruszyło. Krytykuję to, że przez kilka lat nie działo się praktycznie nic. Oraz to, że aktualne działania nie są wystarczające. Poza tymi nowymi dużymi lokalizacjami powinni priorytetowo postawić mniejsze w strategicznych lokalizacjach tak, by jak najszybciej dało się podróżować korzystając tylko z SuC.
Taki rozwój sieci, choć nie optymalny, byłby argumentem do kupowania Tesli. Obecnie tych argumentów nie ma zbyt wiele, szczególnie jak się na niewystarczającą sieć SuC nałoży niesprawny serwis i arogancką obsługę.
Podobnie rozwój pojazdów pozostawia wiele do życzenia. Popoprawiali nowego Y w wielu kwestiach. Nie można było poprawić krzywej ładowania? Zaprojektowali nowy układ hamulcowy. Tyle się nakombinowali by pedał hamulca nie poruszał się przy rekuperacji wspomaganej. Ale już BMSa nie dotknęli w ogóle... I pytam się - jaki odsetek użytkowników aktualnych i nowych doceni ten nowy układ hamulcowy. Ilu to klientów napędzi Tesli? A gdyby krzywą ładowania wypłaszczyli nieco to czy nie większa liczba by doceniła?
Z drugiej strony, skoro my już mamy Tesle, to może faktycznie trzeba się cieszyć, że nie robią nic by sprzedaż zwiększyć, bo przynajmniej korzystamy z mniejszego obciążenia SuC niż mogłoby być.