SEPLOS Bateria 30kwh Chiny

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Witam,

Jak wspominałem w temacie budowania zestawu PV z opcją magazynu energii, rozszerzam wątek tutaj w temacie samej baterii.

Skontaktowałem się z producentem SEPLOS, jest to kolejny klon firm takich jak, Glly czy EG4 itp. Konstrukcyjnie są one bardzo zbliżone i nadają się do integrowania z większością inwerterów hybrydowych.
Link:
https://www.seplos.com/sale-14240025-seplos-pusung-s-30kwh-battery-storage-system.html

Na ten moment dostałem od nich ofertę na 7780USD za model których dałem link. Jest to oczywiście wartość netto do której należy dodać cło oraz VAT.

Po dzisiejszym kursie USD wychodzi koło 34600PLN co daje 1150PLN/netto za 1kWh, moim zdaniem cena rewelacyjna.

Nie znam do końca szczegółów cła. Poszperałem na szybko internety i dorwałem artykuł który troche enigmatycznie traktuje temat ale z podanych przykładowych produktów zakładam że taka bateria może być porównana do hulajnogi elektrycznej na którą jest 6% cła.

Przy tych założeniach mamy wartości na poziomie:
Netto - 34600PLN
Cło 6% - 2076PLN
VAT 23% - 7958PLN

Razem brutto z odbiorem własnym z portu: 44634 PLN (1487PLN/1kWh).

Attachments

• Seplos30kWh_Wycena.JPG
    Seplos30kWh_Wycena.JPG
    106,1 KB · Liczba wyświetleń: 17
Last edited:

Nemiroff

Zadomawiam się
Witam,

Jak wspominałem w temacie budowania zestawu PV z opcją magazynu energii, rozszerzam wątek tutaj w temacie samej baterii.

Skontaktowałem się z producentem SEPLOS, jest to kolejny klon firm takich jak, Glly czy EG4 itp. Konstrukcyjnie są one bardzo zbliżone i nadają się do integrowania z większością inwerterów hybrydowych.
Link:
https://www.seplos.com/sale-14240025-seplos-pusung-s-30kwh-battery-storage-system.html

Na ten moment dostałem od nich ofertę na 7780USD za model których dałem link. Jest to oczywiście wartość netto do której należy dodać cło oraz VAT.

Po dzisiejszym kursie USD wychodzi koło 34600PLN co daje 1150PLN/netto za 1kWh, moim zdaniem cena rewelacyjna.

Nie znam do końca szczegółów cła. Poszperałem na szybko internety i dorwałem artykuł który troche enigmatycznie traktuje temat ale z podanych przykładowych produktów zakładam że taka bateria może być porównana do hulajnogi elektrycznej na którą jest 6% cła.

Przy tych założeniach mamy wartości na poziomie:
Netto - 34600PLN
Cło 6% - 2076PLN
VAT 23% - 7958PLN

Razem brutto z odbiorem własnym z portu: 44634 PLN (1487PLN/1kWh).
Do tego trzeba doliczyć koszty odprawy celnej, znając nasz kochany kraj, przed wysyłką umówiłbym się z dobrą agencją celną w porcie, która ma przetarte szlaki i nie zostanie zaskoczona 'kwitologią'

erebris

Zadomawiam się
Kwitologię da się przeskoczyć (jednorazowy zakup do 100kg akumulatorów to tylko koszty rejestracji do BDO i złożenie jednego sprawozdania rocznego) ale dogadanie się z Chińczykiem to dramat. Ogólnie jeśli oferta w dobrej cenie to o gwarancji można zapomnieć a ubezpieczenie frachtu to loteria. Znowu jak dają warunki DDP to robią szary import i można mieć później jako firma problem (brak możliwości odliczenia VAT i dodatkowa legalna odprawa z wpłatą VAT po raz drugi). Jedyna opcja to zakup od producenta ale oni nie sprzedają jak się z nimi na miejscu nie spotka - nawet jak się koresponduje z kimś z "firmowej domeny" producenta to jest pośrednik do handlu zagranicznego. Przechodziłem to na wiele sposobów - mówię z autopsji.
Ogólnie jakby ktoś był zainteresowany to mogę ściągnąć ogniwa EVE ale na ceny z alibaba/aliexpress nie ma co liczyć - swój limit kilogramów wyczerpałem więc doliczyć trzeba opłaty za wprowadzenie akumulatorów do obrotu, koszty złożenia sprawozdań i koszty odprawy celnej - będzie podobnie z ceną jak u sprzedawców z OLX/Allegro ale za to legalnie i z fakturą ale gwarancji nie biorę na siebie bo odsyłanie do Chin czegoś w transporcie z opcją "niebezpieczny" i późniejsza ponowna odprawa celna (+ cło i VAT) dla wymienionego akumulatora podważa sens reklamacji.
Uczulam na to, że większość ofert z dobrymi cenami to "grade B" ale wyglądające na "grade A" (nowe koszulki na akumulatorach).
Agencją celną nie ma się co przejmować - to my jako importujący mówimy im co sprowadzamy a oni tylko wypełniają SAD - cała odpowiedzialność spoczywa na importującym, odpowiedzialność agencji jest żadna a sprawa dla nich prosta - to jest import taki sam jak każdego innego towaru.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Dzięki za wpis. Szukałem właśnie takiego głosu rozsądku. Prawda jest taka że jak złotówka padła to i ten cały "zamach" na tanią baterie runą w gruzach. Ale będę dawał znać. Chyba nawet podaruję sobie zakup na firmę i wziął bym prywatnie. Ale niech się rynek walut uspokoi.

cziwello

Nowy na Forum
Nie trzeba pozwoleń. To co robisz po swojej stronie to tylko twój interes.
Oczywiście jako prosument należy oddawać energię, aczkolwiek by zakład energetyczny miał jakieś roszczenia co do umowy musisz nie oddawać do sieci przez więcej niż 3 miesiące. Co de facto nigdy nie nastąpi bo możesz sterować kiedy chcesz oddawać a kiedy nie.

Poniżej taki prosty schemat jaki zrobiłem co do mojego planu rozszerzenia swojej instalacji.

View attachment 5697

Tak więc, jak pewien kolega w komentarzach wspomniał, Hybrydę stawiasz między On-Grid a licznikiem zakładu. Dodajesz tez swój własny smart meter który komunikuje się z Hybrydą, wspomaga monitoring oraz funkcje rozdziału energii po domowej sieci elektrycznej.

Reszta dzieje się automagicznie.

Co do kosztów, jak wspomniałem wcześniej w innym wątku.
Inwerter ~12k PLN
Bateria ~45k PLN
Panele ~10k PLN
Smart Meter ~850PLN

Jedyną rzeczą której jeszcze nie przeanalizowałem to kwestia wykorzystania magazynowanej energii oraz okres zwrotu z inwestycji.

Moj on-gird przy samochodzie i domu w ciągu 10 miesięcy zaoszczędził mi 4k PLN. A wydałem 27k na podstawową instalacje.
Widzę że to jest mniej więcej to czego szukam. Jeśli możesz się ze mną skontaktować tel. w celu omówienia pewnych szczegółów to był bym bardzo wdzięczny. Nie podaję nr tel do siebie bo nie wiem czy to nie było by złamanie regulaminu forum.
Pozdrawiam Julian z Rybnika

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Wpis już troche się zestarzał, a rynek europejski wypełnił się podobnymi konstrukcjami. Jak to Chińczycy , lubią powielać nawet samych siebie. Na Aliexpress są firmy które już oferują podobne moduły bateryjne z odbiorem w Warszawie. Są to identyczne konstrukcje i obsługują większość inwerterów.
Co do samego założenia, patrząc na to że zakłady energetyczne zorientowały się że ludzie przeginają z dostawkami i "niby" wykonują kontrole, stwierdziłem że rozbuduje moja PV o dodatkowe kilowaty używając osobnej linii energetycznej offgrid. Pozwala to na stopniowe wypinanie kawałków pięter domu lub stref z ongrid'u, faza po fazie. Po pierwsze niższe koszty wejścia, bo inwerter offgird 1F jest tańszy, drugie większa kontrola nad użyciem baterii. Suma summarum cel będzie ten sam, obniżenie zużycia energii ongrid, zwiększenie auto konsumpcji.