serwis nissana - wymiana doświadczeń

Cav

Pionier e-mobilności
Kupować owiewki czy można korzystać z klimatyzacji podczas ładowania? Najlepiej pewnie nie obciążać dodatkowo.
Otwarte okno weźmie więcej niż klima.
W elektryku klima zużywa śladowe ilości prądu, nie ma najmniejszego sensu ją wyłączać.
10 km na jednym ładowaniu nie zrobi Ci specjalnej różnicy, co innego jazda bez klimy.

P.S.
To ile tej trasy w końcu będzie?
Bo może problem nie istnieje, jako że jedno ładowanie Ci wystarczy...

Last edited:

cardy

Nowy na Forum
Chodzi mi o uchylenie podczas ładowania, bo mi dzieci będą spały a podczas deszczu nie otworzę szyb.

Wracając do auta po naprawie ładuje się do 97% wyrówna się to czy czeka mnie kolejny serwis? Co było wymienione chyba jeden z modułów akumulatora (fachowców nie było na protokole ogólne określenie)
Zajmuje się tematami balansowania na ładowarkach modelarskich ale nie wiem czy BMS w aucie ogarnie temat prawdopodobnie wymieniony pakiet miał wyższe napięcie.
Spotykam się z opiniami że powinno się jeździć i ładować w zakresie 20-80 ale czy to rzeczywiście ma dobry wpływ na akumulator? Przy jednym ogniwie z tym się mogę zgodzić, że wydłużymy jego żywotność ale w przypadku pakietów pojawiają się rozjazdy, które wg. mojego przekonania zaczynają się balansować przy ładowaniu powyżej 80% (nie mam doświadczenia przy ładowaniu DC a wg zasłyszanych informacji powyżej 80% proces mocno zwalnia co świadczyłoby o rozpoczęciu wyrównywania)

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Ale ja mam auto z 2021r, wg tego artykułu problem został rozwiązany.
A przeczytałeś go w ogóle?
Bo to były tylko przypuszczenia, z dużą dozą powątpiewania, a i sposób sprawdzenia dalece wątpliwy.

Czytanie artykułów tylko po ich tytułach, to słaby sposób na zdobywanie wiedzy....

krzyss

Pionier e-mobilności
Ale ja mam auto z 2021r, wg tego artykułu problem został rozwiązany.
Oszukują, nic nie zostało zrobione, delikatnie podnieśli oprogramowaniem próg zadziałania odgraniczenia szybkości ładowania. Nadal jak akumulator się zagrzeje to ładowanie spada do 10-25kW

Wydanie auta z nie zbalansowana baterią to niezła wtopa, ale nie dziwi mnie to.

Jak masz ładowarkę z regulacją to rozładuj do 1% i ustaw jak najwolniejsze ładowanie do 90%, potem odepnij odczekaj kilka godzin i znów podepnij i dobij do tych 100%. Powinno się zbalansować, ale to może trwać i kilka dni w sumie :)

cardy

Nowy na Forum
To na weekend zaplanuję chociaż nigdy na żółwiu nie jeździłem (min chyba 7%), pewny sposób bo trochę 1 % to się obawiam?

cardy

Nowy na Forum
Już żony nie będę stresował i zajmę się tematem ale po weselu to nie wiem czy będę miał jak rozładować akumulator :)
Na timerze 22-6 po podłączeniu o 15 powinien kolejno przeskakiwać na diodach (tak mi się wydaje) bo po jakimś czasie zgasło jak byłem w garażu - czy już mam przywidzenia i mi się na rano nie naładuje?
Naładowane:)

Last edited: