Serwus !

leszko2

Nowy na Forum
Hej,
Jestem Leszek :)

Jak wielu z Was :) szukam auta EV
A w sumie to już prawie się zdecydowałem na Hyundaia, ale trwają domowe dyskusje czy IONIQ 5 czy 6 :)

I od razu pytanie mam:
Czy myślicie że napęd na 4 koła będzie przydatny ? czy starczy na tył?
Na 4 jest szybszy ale i cięższy, więc większe zużycie od razu.
Czy faktycznie lepiej go mieć na śliskiej/śniegowej nawierzchni ? Do tej pory jeździłem tylko spalinowymi z napędem na przód i zimą czasem mi brakowało napędu na 4.

Samochód jako drugi ale raczej będzie używany jako ten pierwszy do wszystkiego, poza może wypadem na wakacje.

vwir

Pionier e-mobilności
Czy faktycznie lepiej go mieć na śliskiej/śniegowej nawierzchni ?
Lepiej.

Do tej pory jeździłem tylko spalinowymi z napędem na przód i zimą czasem mi brakowało napędu na 4.
Jeśli brakowało Ci AWD w spaliniaku, to tym bardziej będzie Cie brakowało w elektryku. Tak - więcej zużyje prądu, ale warto go mieć. Żeby nie było - mam dwa elektryki, jeden RWD drugi AWD.

boa

Posiadacz elektryka
Hej,
Jestem Leszek :)

Jak wielu z Was :) szukam auta EV
A w sumie to już prawie się zdecydowałem na Hyundaia, ale trwają domowe dyskusje czy IONIQ 5 czy 6 :)

I od razu pytanie mam:
Czy myślicie że napęd na 4 koła będzie przydatny ? czy starczy na tył?
Na 4 jest szybszy ale i cięższy, więc większe zużycie od razu.
Czy faktycznie lepiej go mieć na śliskiej/śniegowej nawierzchni ? Do tej pory jeździłem tylko spalinowymi z napędem na przód i zimą czasem mi brakowało napędu na 4.

Samochód jako drugi ale raczej będzie używany jako ten pierwszy do wszystkiego, poza może wypadem na wakacje.
Cześć, witamy :)
Rwd czy AWD to zależy, jak lubisz jeździć autem. Jak trochę sportowo, to rwd da więcej frajdy. Ale jeśli to ma być auto do przemieszczania się z pkt A do pkt B plus doceniasz trakcję w każdych warunkach, a niekoniecznie lubisz frajdę z rwd, to wybór jest prosty :)