shell recharge - nowe możliwości

Kuba K.

Posiadacz elektryka
dokadnie tak - nazywa sie to SEPA Lastschrift - to jest takie zezwolenie dla firmy zeby mogla sciagac ci z konta pieniadze
oczywiscie nie dowolne i przewaznie z wiekszymi sumami wczesniej dostajesz info namejla czy na papierze ze tego i tego dnia z tego konta zosstanie pobrana taka suma (zebys mogl sie przygotowac finansowo)
w .de mam 3 karty ladowania i wszyscy pobieraja sobie sami po SEPA
podatek roczny za auto, ubezpieczenie czy rata leasingu tez ida ta droga
dosc wygodne :)
po polsku "polecenie zapłaty", tyle że w PL się to specjalnie nie przyjęło na rynku.

vwir

Pionier e-mobilności
po polsku "polecenie zapłaty", tyle że w PL się to specjalnie nie przyjęło na rynku.
?! Nie mam tego uruchomionego tylko tam, gdzie się nie da. Cała reszta moich rachunków płaci się sama.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
?! Nie mam tego uruchomionego tylko tam, gdzie się nie da. Cała reszta moich rachunków płaci się sama.
Statystyki mówią niestety że absorpcja tego rozwiązania jest wielokrotnie niższa niż w innych krajach.
Dane za 2020: 0.8 PZ rocznie na statystycznego Polaka przy śr. EU 50 (https://www.cashless.pl/8578-nadchodzi-era-automatycznych-platnosci)
Wszędobylskie subskrypcje są realizowane raczej za pomocą odnawialnych transakcji kartowych lub BLIK niż przez PZ

vwir

Pionier e-mobilności
No to nadrabiam tak mniej więcej za setkę rodaków ;)
Gdyby alternatywą była automatyczna transakcja kartowa to byłoby mi wszystko jedno. Chyba nawet wolałbym transakcję kartą, bo łatwiej ją uruchomić. Stąd zresztą może wynikać ta róznica w stosunku do innych krajów - polecenie zapłaty nie jest łatwe do uruchomienia. Trzeba coś drukować, podpisywać, wysyłać, etc. A w innych krajach często wystarczy tylko kliknąć w aplikacji, jak chociażby w tytułowym Shell Recharge.

Cav

Pionier e-mobilności
Jak to nie? Przyjeło się. Czynsze, telefony energia woda itd...
Jak Ci kiedyś ściągną z konta 10 razy więcej niż zazwyczaj, to zmienisz zdanie co do racjonalności tego rozwiązania.
Potem na rozważania po czyjej stronie był błąd i ile trzeba Ci oddać, będzie już za późno.....

Osobiście wolę mieć kontrolę nad tym ile, kiedy i za co płacę.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jak Ci kiedyś ściągną z konta 10 razy więcej niż zazwyczaj, to zmienisz zdanie co do racjonalności tego rozwiązania.
Potem na rozważania po czyjej stronie był błąd i ile trzeba Ci oddać, będzie już za późno.....

Jakoś nie wychodzę w kakakasku bo dachówki spadają...

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Żadnej usługi w modelu subskrypcyjnym nie masz?

Kuba K.

Posiadacz elektryka
No to nadrabiam tak mniej więcej za setkę rodaków ;)
Gdyby alternatywą była automatyczna transakcja kartowa to byłoby mi wszystko jedno. Chyba nawet wolałbym transakcję kartą, bo łatwiej ją uruchomić. Stąd zresztą może wynikać ta róznica w stosunku do innych krajów - polecenie zapłaty nie jest łatwe do uruchomienia. Trzeba coś drukować, podpisywać, wysyłać, etc. A w innych krajach często wystarczy tylko kliknąć w aplikacji, jak chociażby w tytułowym Shell Recharge.
Właśnie w tym sęk w XXIw gdzie masz wszystko zdalnie i elektronicznie, wydrukuj i podpisz. W wersji wypas zeskanuj i wyślij do wierzyciela, a w standardowej idź mu to zanieś.

Bronek

Pionier e-mobilności
3 internety, 5 telefonów, 3 prądy, 2 gazy, 2 telewizje, autopay, greenway, Supercharcherl subskrypcje google, czynsze i oplaty w pracach i domach i mieszkaniach. Netfixy itd... Polisy..... Kafty kredytowe

Z 20 ponad oplat z poleceniem zaplaty by uzbieral. Nad tym jest kontrola bo zawsze via strona czy aplikacja Banku sprawa do wycofania. Od zarania dziejów i jakoś teorie spiskowe mnie ominęły.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
W takim auto płacącym?
Chyba tylko GW, ale przynajmniej wiem wcześniej z góry ile zapłacę....
Wiesz ile powiniennes zapłacić, a ile GW prześle do autoryzacji to inna sprawa zupełnie. Niczym się to w kwestii bezpieczeństwa nie różni od PZ ;)

Cav

Pionier e-mobilności
Wiesz ile powiniennes zapłacić, a ile GW prześle do autoryzacji to inna sprawa zupełnie. Niczym się to w kwestii bezpieczeństwa nie różni od PZ ;)
Ale nie wyskoczy mi też z rachunkiem 10 razy większym, bo ktoś się np. nielegalnie podpiął do mojego kabla energetycznego....

Z 20 ponad oplat z poleceniem zaplaty by uzbieral. Nad tym jest kontrola bo zawsze via strona czy aplikacja Banku sprawa do wycofania.
Po zapłacie już też, nawet jak się dostawca usług nie zgadza?
Bo ja już niejeden spór z takowymi toczyłem i rzadko chcieli sami z siebie nadpłatę oddać, szczególnie od ręki.
Banki też w to wliczam.

Fakt - karty mam z autopłatnościami, ale również z miesiąc po wystawieniu wyciągu - mam dużo czasu żeby zapobiec wyssaniu kasy z konta.

Cav

Pionier e-mobilności
Żeby nie być gołosłownym - przykład z dzisiaj:
Enea odmówiła mi zwrotu nadpłaty za faktury z 2022 roku.
Każą wysłać wniosek listem (czyli zapitalać w kolejkę na poczcie), albo osobiście zatargać do BOK.
Mimo że pismo dostali emailem, podpisane podpisem kwalifikowanym, więc spełniające wszelkie prawne wymogi w tym kraju.

I na tym właśnie polega "bezproblemowość" zwrotu czegokolwiek w tym kraju, jak już komuś coś nadpłaciłeś.
Podziękuję jednak za takie udogodnienia - to już wolę płacić, dopiero jak sam sprawdzę czy kwota prawidłowa i czy w ogóle jakaś zapłata się komuś należy....

lookash_c

Pionier e-mobilności
Podziękuję jednak za takie udogodnienia - to już wolę płacić, dopiero jak sam sprawdzę czy kwota prawidłowa i czy w ogóle jakaś zapłata się komuś należy....
Ale we wszystkich wypadkach jakie znam i tak trzeba było uregulować należność, by można było reklamować owe nienależne faktury.

ciastek

Pionier e-mobilności
3 internety, 5 telefonów, 3 prądy, 2 gazy, 2 telewizje, autopay, greenway, Supercharcherl subskrypcje google, czynsze i oplaty w pracach i domach i mieszkaniach. Netfixy itd... Polisy..... Kafty kredytowe
A dalej nie masz tej oto nadzwyczajnej subskrypcji. :D
D2CD5112-D204-4C3D-9808-4C5DE6B3B53E.jpeg
Aż zawróciłem by ją uwiecznić.

Cav

Pionier e-mobilności
Ale we wszystkich wypadkach jakie znam i tak trzeba było uregulować należność, by można było reklamować owe nienależne faktury.
Wisfull thinking wystawiającego, czy jakieś oparcie w kodeksie cywilnym?

lookash_c

Pionier e-mobilności
Wisfull thinking wystawiającego, czy jakieś oparcie w kodeksie cywilnym?
Nie dotyczyło to bezpośrednio mnie, ale zasadniczo "jak pan nie opłaci faktury, to zgodnie z umową wyłączymy telefon". A że się jakiś transfer źle policzył, a to lat temu było sporo, to faktura zamiast okolic 100 była blisko 1000 zł.