Skoda Elroq - ZAKUP GRUPOWY z dobrym rabatem w Polsce - sprzedaż rozpoczęta!

liet

Fachowiec
Z trochę innej beczki - ciekawe czy wejście na rynek modelu EV5 będzie miało jakiś wpływ na ceny EV3. Gabaryty EV5 ma zbliżone do EV6, ale to mimo wszystko trochę inne auta. Dodatkowo, w celu obniżenia kosztów, produkowana jest w Chinach, więc pewnie zostanie objęta większym cłem?

liet

Fachowiec
Z trochę innej beczki - ciekawe czy wejście na rynek modelu EV5 będzie miało jakiś wpływ na ceny EV3. Gabaryty EV5 ma zbliżone do EV6, ale to mimo wszystko trochę inne auta. Dodatkowo, w celu obniżenia kosztów, produkowana jest w Chinach, więc pewnie zostanie objęta większym cłem?
Jeżeli ktoś się wczoraj zdecydował na Elroq'a za 210k to dziś może sobie pluć w brodę ;). W polskim konfiguratorze Tesla pojawił się nowy Model Y we wszystkich wersjach poza performance. Cena za wersję z napędem na tył to 205k. Long range z napędem na tył o zasięgu 622 km to wydatek 220k. Ciekawe co na to konkurencja.

krzyss

Pionier e-mobilności
Jeżeli ktoś się wczoraj zdecydował na Elroq'a za 210k to dziś może sobie pluć w brodę ;). W polskim konfiguratorze Tesla pojawił się nowy Model Y we wszystkich wersjach poza performance. Cena za wersję z napędem na tył to 205k. Long range z napędem na tył o zasięgu 622 km to wydatek 220k. Ciekawe co na to konkurencja.
Zaciskaja zeby ze zlosci i robia czarny PR na tesle :)

miv

Posiadacz elektryka
No ale osoba, która celuje w Elroqa raczej igrekiem jest mało zainteresowana. Tesla to wielka krowa w porównaniu ze zwrotną Skodą.

liet

Fachowiec
No ale osoba, która celuje w Elroqa raczej igrekiem jest mało zainteresowana. Tesla to wielka krowa w porównaniu ze zwrotną Skodą.
Może, ale jak pisałem wcześniej mój sweet spot to wymiary EV3. Ale mój wewnętrzny sknera nie jest skłonny zapłacić za ten samochód tyle samo ile musiałbym zapłacić za nowego Y. Jeżeli ceny EV3 się nie urealnią to portfelem zagłosuję na Y.

jarry

Zadomawiam się
Jeżeli ktoś się wczoraj zdecydował na Elroq'a za 210k to dziś może sobie pluć w brodę ;). W polskim konfiguratorze Tesla pojawił się nowy Model Y we wszystkich wersjach poza performance. Cena za wersję z napędem na tył to 205k.
Żeby wszystko wyglądało tak prosto jak piszesz :)

Co do zasady nie mam nic przeciwko Tesli, uważam że bardzo fajne auto technologicznie, cenowo, i po lifcie estetyczne. Bardzo poważnie je brałem pod uwagę... ale, jednak jest parę obiektywnych i subiektywnych czynników które w moim przypadku, a wydaje mi się że nie jestem odosobniony, zdecydowały o na razie przekierowaniu uwagi na Skodę Elroq, i są to:

1. Cena. Przed chwilą wyceniłem najtańszego poliftowego Yka z napędem na tył, do tego lakier srebrny dopłata 11400zł, hak 6500zł, rozszerzony autopilot 19500zł (zależy mi na asystencie parkowania), tak skonfigurowany pojazd kosztuje 242390zł, i z mojego rozeznania nie ma możliwości że gdzieś zamówimy taniej bo dealer da opust, raczej jest to z całą pewnością kwota ostateczna do zapłaty. W przypadku Skody Elroq na dzień dzisiejszy za konfigurację Elroq 85 + pakiet Maxx + pakiet Winter +dowolny lakier + hak mamy cenę ofertową od dealera 208900zł. Do tego biorąc pod uwagę ceny w Niemczech jest moim zdaniem potencjał do dalszych opustów po kilku miesiącach Elroqa na rynku. Realnie obstawiam na 180-190tys. zł, co by dawało 50-60tys. zł niższą cenę.

2. Czujniki parkowania przód i tył oraz radar w Elroq vs kamery i Tesla Vision w Tesli. Temat szeroko znany i opisywany, związany z rozbijaniem się Tesli na przeszkodach, niestety z ofiarami śmiertelnymi, a wszystko dla kilku dodatkowych dolarów zysku Elona Muska. Polecam dostępne filmy z whistlerami którzy ujawniają jak Tesla nie liczy się z kwestiami bezpieczeństwa traktując klientów jako beta testerów swoich rozwiązań, a nuż się uda. We mgle, ulewnym deszczu, zadymieniu auta z radarem uratują ci zdrowie i życie. Tesla albo nie będzie działała (system Tesla Vision) albo zrobi ci krzywdę w niesprzyjających okolicznościach.

Przykładowy film z YT ze śledztwa Wall Street Journal

Do tego dochodzi drugi znany problem fantomowego hamowania. Jak miałem jazdę demo Y i 3 dokładnie to mi ciągle przeszkadzało, i w ruchu miejskim i na autostradzie.

Przykładowy wątek z Naszego forum https://forum.elektrowoz.pl/threads/tmy-hamowanie-fantomowe.8364/

I to wszystko za parę parędziesiąt dolarów oszczędności, hmm, ja patrzę na to sceptycznie, moja żona jako główny kierowca patrzy na to z realnym przerażeniem.

3. Wielkość. Skoda Elroq jest znacząco krótsza. Tesla Y 4751 mm, Skoda Elroq 4488mm. Różnica 263mm, dla moich SUBIEKTYWNYCH potrzeb i możliwości to olbrzymi plus Skody.

4. Head Up display dostępny tylko w Skodzie. Tesla nie ma i z zapowiedzi ma nie mieć. Wersja szczególnie z Augmented Reality dostępna w Skodzie to dla mnie olbrzymia pomoc, cóż starość nie radość :)

5. Ogólny feel tradycyjnego auta versus super nowoczesnego z przyszłości, ja SUBIEKTYWNIE wybieram Elroqa i więcej tradycyjnych rozwiązań.

6. Średnica zawracania czyli zwrotność pojazdu, tutaj deklasacja, Skoda Elroq 9.30m, Tesla Y 12.12m.

7. Tradycyjne klamki w Elroqu vs wysuwane w Tesli Y, wybieram tradycyjne. (Dziękuję @miv )

Nie wymieniam specjalnie tutaj powodów dla których wybrałbym Teslę Y bo takie też są, np. system Infotainment, bo to jest tylko polemika do postu, że ci którzy kupili Elroqa teraz sobie plują w brodę, no moim zdaniem niekoniecznie. Jest trochę więcej czynników, które wpływają na wybór samochodu niż cena i ile za tę cenę uzyskamy przyspieszenia, zasięgu, technologii, przestrzeni. Co dla jednego jest plusem dla drugiego może być minusem. Wiadomo, że truizmy piszę, ale jakoś tak mnie natknęło... :)

Last edited:

mattmd

Zadomawiam się
Ok, dla Was skoda jest lepsza.
Ale obiektywnie stosunek ceny do tego co dostaje to nie ma żadnego porównania skoda- tesla Y po lifcie w tych cenach.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Co do zasady nie mam nic przeciwko Tesli, uważam że bardzo fajne auto technologicznie, cenowo, i po lifcie estetyczne. Bardzo poważnie je brałem pod uwagę... ale, jednak jest parę obiektywnych i subiektywnych czynników które w moim przypadku, a wydaje mi się że nie jestem odosobniony, zdecydowały o na razie przekierowaniu uwagi na Skodę Elroq, i są to.....
Rzadko się zdarza bym się z kims tak bardzo zgadzał. Jak przeczytałem tego posta to do teraz się upewniam ze nie napisałem go sam ale to jednak ktoś inny.