Jestem po jeździe testowej Scenic'iem.
Wersja Iconic Long Range + Okno dachowe.
Subiektywnie z zewnątrz auto całkiem atrakcyjne. Na plus duży kąt otwarcia tylnych drzwi, więc nie ma problemu z włożeniem fotelika. Drzwi dochodzą prawie do samego spodu, więc ślady brudu na spodniach będą symboliczne

Jeżeli chodzi o wnętrze, to nic poza oknem dachowym mnie specjalnie nie zachwyciło (okno z cyfrową roletą naprawdę fajne). Jest poprawne. Tam gdzie powinno być miękko, jest miękko, tam gdzie może być twardo, jest twardo. Fotele w miarę wygodne, kształt kierownicy (kwadratura koła) mi za bardzo nie odpowiadał, ale do przyzwyczajenia się. W porównaniu do EV3 miałem wrażenie że siedzę niżej. Na plus duży, wygodny podłokietnik i w miarę wygodne sterowanie temperaturą (fizyczne przełączniki). Do ekranu nawigacji musiałbym się chwilę przyzwyczajać. Sam ekran responsywny, konfigurowalny. Fajnie, że system jest oparty o Android Automotive. Nie jestem przekonany, że tryb portretowy to najlepszy wybór. Nie miałem problemu z widocznością cyfrowych zegarów. Zakładałem że będzie mi brakować HUDa, ale po jeździe testowej zmieniłem zdanie. Zawieszenie jest komfortowe, ale mniej pontonowe niż Kia. W środku przy 120 km/h wyraźnie słychać było szum powietrza opływający samochód. Nie wiem czy było głośniej niż w EV3, ale w porównaniu do Y to przepaść na niekorzyść Scenic'a.
Zużycie energii na zimowych oponach to ~15 kWh po mieście i ~22 kWh w trasie (~120 km/h).
Brak podwójnej podłogi bagażnika to spory minus (po złożeniu kapany tworzy się olbrzymi próg, porównywalny z progiem załadunkowym. Kamera cofania miała parszywą jakość (ponoć pakiet vision i kamery 360 są dużo wyższej jakości). Dużą zaletą jest olbrzymi podłokietnik z tyłu z uchwytami na napoje, portami ładowania i uchwytami na telefony / tablety (po jednym dla pasażerów tylnej kanapy). Z tyłu, miejsca na nogi było pod dostatkiem. Nad głową, przy 190 cm, już szału nie ma, ale źle też nie jest.
Dodatkowa zaleta to czerwony kolor, który nie wymaga dopłaty.
Trochę zaskoczyła mnie "jakość" wykonania. Auto miało 10k nalotu, a drzwi kierowcy otwierały się z wyraźnym oporem (ponoć wina tej sztuki...).
Mój ranking po tej jeździe to:
EV3 -> Scenic -> TMY.
Na jazdę testową Elroq'iem umówiony jestem na przyszłą środę.