Słabe i mocne strony Tesla Model Y, nowi użytkownicy Q1 2023

zibizz1

Pionier e-mobilności
co to jest? :)
Wpinasz urządzenie w instalacje auta i masz dodatkowe funkcje. Polecam Google/YouTube. Przyciski pozwalają także dostęp do funkcji niedostępnych na ekranie np zmiana poziomu rekuperacji. Ja lubię odblokowywanie portu ładowania poprzez przytrzymanie klamki tylnych drzwi. Klamka z przodu można otworzyć frunk itp

Alef

Zadomawiam się
Wpinasz urządzenie w instalacje auta i masz dodatkowe funkcje. Polecam Google/YouTube. Przyciski pozwalają także dostęp do funkcji niedostępnych na ekranie np zmiana poziomu rekuperacji. Ja lubię odblokowywanie portu ładowania poprzez przytrzymanie klamki tylnych drzwi. Klamka z przodu można otworzyć frunk itp
Aha, ok, czyli retrofit. Dzièki

Pepek

Posiadacz elektryka
Choć nieeleganckie, to jest to legalne. W przeciwieństwie do świateł drogowych na oświetlonych drogach.
Wiem, ale osobiście mnie irytuje i to o wiele bardziej niż światła drogowe na oświetlonych drogach - o których wcześniej nie wspominałem, bo to już poruszał ktoś wyżej.

ypl

Pionier e-mobilności
Wskazówka, S3XY buttons potrafi automatycznie wyłączać światła drogowe i wycieraczki przy włączaniu autopilota
A gdzie ta opcja jest?

edit: dobra już widzę, że Alef dopytał. Dzięki

edit2: Wyedytowałem opinię, pojeździłem trochę wieczorami żeby potestować teslę, i przyzwyczaiłem się do foteli, generalnie moje pierwsze wrażenie było, że są ciasne i niewygodne, bo w piątce ma takie trochę kanapy fotele, ale takie też chciałem. W tesli fajnie trzymają na boki, pewnie byłoby super gdyby te boczki były pompowane i można by je było napompować do dynamicznej jazdy, a w trasę z rodziną wypompować i fotel byłby wtedy bardziej kanapą, ale znowu, nie można mieć wszystkiego :LOL:
Generalnie obecnie uważam, że fotele ani na plus ani na minus, nie są to typowe kubełki, ale nie jest to tez kanapa.

Last edited:

Mikej

Zadomawiam się
Moje spostrzeżenia po 2000km TMY LR:
+ pin na start
+ pin do schowka
+ wszystkie plusy wymienione w Waszych postach (nie bede się powtarzał)

- słabe wyciszenie (wygłuszenie nadkoli i przednich drzwi zlikwidowało niedogodność i poprawiło audio)
- mało intuicyjne przełączanie kierunkowskazów (mam auto off) - często zdarza się ‚odklikać’ w 2gą stronę
- trzaskanie drzwiami bo inaczej się nie zamykały (problem zlikwidowany przez instalację soft-close)
- troszkę brakuje momentu obrotowego, dla mnie acceleration boost to must have (żałuję że nie wziąłem MYP)
- tylna podkładka pod tablicę rej. plus ramka tablicy rej. (notabene krzywo zamontowana w Ząbkach) jakoś tandetnie wyglądają- wywaliłem obie rzeczy i użyłem mocowania na rzep bezpośrednio na karoserii- wygląda o niebo lepiej
Poza tym auto jest mega! Nadal jestem zauroczony.

Michal

Moderator

MichalS

Zadomawiam się
- słabe wyciszenie (wygłuszenie nadkoli i przednich drzwi zlikwidowało niedogodność i poprawiło audio)
Myślę, że prędzej czy później zrobię to samo. Gdzie robiłeś? Może w ciche auto we Wrocławiu?
Czy Panowie testowali z Tobą wyciszenie przed i po wygłuszeniu?

ypl

Pionier e-mobilności
Moje spostrzeżenia po 2000km TMY LR:
+ pin na start
+ pin do schowka
+ wszystkie plusy wymienione w Waszych postach (nie bede się powtarzał)

- mało intuicyjne przełączanie kierunkowskazów (mam auto off) - często zdarza się ‚odklikać’ w 2gą stronę
- trzaskanie drzwiami bo inaczej się nie zamykały (problem zlikwidowany przez instalację soft-close)
- troszkę brakuje momentu obrotowego, dla mnie acceleration boost to must have (żałuję że nie wziąłem MYP)
- tylna podkładka pod tablicę rej. plus ramka tablicy rej. (notabene krzywo zamontowana w Ząbkach) jakoś tandetnie wyglądają- wywaliłem obie rzeczy i użyłem mocowania na rzep bezpośrednio na karoserii- wygląda o niebo lepiej
Poza tym auto jest mega! Nadal jestem zauroczony.
Gdzie robiłeś wyciszenie i gdzie robiłeś softclose?

Mikej

Zadomawiam się
Myślę, że prędzej czy później zrobię to samo. Gdzie robiłeś? Może w ciche auto we Wrocławiu?
Czy Panowie testowali z Tobą wyciszenie przed i po wygłuszeniu?
Gdzie robiłeś wyciszenie i gdzie robiłeś softclose?
Top-Auto wawa (we Wrocławiu też są). Nie, nie mierzyłem ale jest zdecydowanie lepiej.
Weźcie pod uwagę, że zwolnienie mechanizmu sotf-close zdecydowanie głośniej otwiera drzwi 🙈. Coś za coś. Ale jest ok.