smart #1 kontra volvo ex30

p0li

Pionier e-mobilności
To podsumowując, jesteście z tych aut zadowoleni?
Chyba się wybiorę w odwiedziny do córki do Berlina i obejrzę na żywo 😀. Bo w sumie potrzebuję czegoś do miasta w Poznaniu, a tesla trochę duża. 😉😀
Tylko będę musiał temat ładowania w trasie ogarnąć, bo generalnie tylko z SuCh korzystam.
Ten salon w Berlinie to gdzie jest?
jak dla mnie po dosc ascetycznym citroenie za duzo tych wszystkich ustawien, pipczykow, sygnalow itd
a brakuje takiej podstawy jak kontrolka dzialania ladowarki indukcyjnej czy niezgodnosc z autocharge
bezramkowe szyby tez troche denerwuja bo odruchowo lapie za ramke zeby cos z drzwiami zrobic a tu ramki nie ma
dzialanie klamek tez jest takie udziwnione, caly czas cos robia, brzecza, zamykaja sie otwieraja...itp - oczywiscie na postoju i jak sie chodzi kolo auta
kolejnym cudakiem dla mnie jest to ze sie samochod sam zamyka jak kierowca odchodzi po cos a pasazerowie juz siedza w samochodzie

ale to dla teslarza nie powinno byc problemem bo maja podobnie

co do ladowania - mozesz si ena suc ladowac (przynajmniej w .de) a w polsce to ci nie pomoge bo sam mam dylemat czy brac jakas karte na wakacje czy obleciec wszystko shellem

w berlinie miaja dwa smarty demowki tu:

vwir

Pionier e-mobilności
sie samochod sam zamyka jak kierowca odchodzi po cos a pasazerowie juz siedza w samochodzie
To możesz wyłączyć. Generalnie jak na razie zarzuty mam jedynie do softu. Tak jak pisałem - mam zastrzeżenia do matrixów. Ze dwa razy też już miałem zwis wbudowanej nawigacji w ten sposób, że na HUD cały czas pokazywał ten sam manewr, a sama mapa się przesuwała. Na szczęście nie mam w zwyczaju używać wbudowanych nawigacji. Głupie jest też to, że gdy na kierownicy klikam żeby przełączyć na kolejną/poprzednią stację radiową to domyślnie nie idzie po moich ulubionych stacjach, tylko po wszystkich dostępnych. Dopiero gdy poklikam na ekranie i przejdę na swoje ulubione to wtedy przyciski na kierownicy zaczynaja działać poprawnie. Jest trochę takich kwiatków, ale nie zaburzają ogólnego odbioru: jestem bardzo zadowolony.

krzyss

Pionier e-mobilności
Dostałem samochód zarejestrowany i ubezpieczony, na tablicach zjazdowych (czerwonych, na tydzień). To już było w cenie, tylko musiałem podpisać upoważenienie do reprezentowania mnie w urzędzie. Zero jakichkolwiek załatwień z mojej strony w DE - przyleciałem, wziąłem kluczyki i dokumenty i pojechałem Smartem do domu.

Chyba, że pytasz o papierkologię w PL.
Czerwone teraz wydaja na tydzien ?
Kiedys bylo chyba 14 i 30dni.

Ja ostatnio w 2020 wracalem na zoltych ale to mi zalatwil komis i wzial na siebie z upowaznieniem na mnie.

krzyss

Pionier e-mobilności
może i tak, ale po braku odpowiedzi na maile w sprawie zakupu demo (cupra born) od kilku niemieckich salonów, mam trochę inne doświadczenia...
Tez mialem zle doswiadczenia, w 2021 salony mercedesa mnie olewaly, mieli zablokowac auto na 12h i je sprzedali…
Finalnie udalo sie w salonie merca pod berlinem kupic smarta 453 ale mialem zle doswiadczenia. Ale moze problemem jest ze ja po angielsku sie komunikowalem, a oni wcale tacy chetni nie sa do nauki jezykow.

ELuk

Pionier e-mobilności
To możesz wyłączyć. Generalnie jak na razie zarzuty mam jedynie do softu. Tak jak pisałem - mam zastrzeżenia do matrixów. Ze dwa razy też już miałem zwis wbudowanej nawigacji w ten sposób, że na HUD cały czas pokazywał ten sam manewr, a sama mapa się przesuwała. Na szczęście nie mam w zwyczaju używać wbudowanych nawigacji….
Czyli system jest chiński? Myślałem że jak to Mercedes projektował to będzie oparty na MBux który jest moim zdaniem ok i nawigację ma dobrą.

vwir

Pionier e-mobilności
Czerwone teraz wydaja na tydzien ?
Kiedys bylo chyba 14 i 30dni.

Ja ostatnio w 2020 wracalem na zoltych ale to mi zalatwil komis i wzial na siebie z upowaznieniem na mnie.
Też się zdziwiłem i poprzednie auto przywiozłem z Niemiec na żółtych (sam załatwiałem).

krzyss

Pionier e-mobilności
Też się zdziwiłem i poprzednie auto przywiozłem z Niemiec na żółtych (sam załatwiałem).
Mi jak kupowalem na czerwonych to po 6 miesiacach jeszcze przyslali podatek od auta do zaplacenia, jakies 10€