Smart Storage for Tesla - Sentry Mode w chmurze

Bartosz

Pionier e-mobilności
jest cisza w powiadomieniach
Dzięki, to dobrze.

zapisalem dwa filmiki (pisze z Tesli) na razie na dysku sa tylko ich folderi nazwy tylko poki co puste.Stoje na pakingu czekam na .... i hotspot ma z telefonu .SSID wiadomo taki sam jak w domu
Jeżeli utworzyły się katalogi to w końcu się przeniesie, to sporo danych, jak nie teraz to potem. Upstream ze smartfona jest bardzo wolny.

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam jeszcze jedno pytanko, ze wzgledu jakby nie bylo na transfer danych.
Niektórym na tym zależy aby im nie zżarło bajek dla dzieci. Czy tylko wyjęcie z portu załatwia sprawę ?
Jak np zmienić tymczasowo w zwykłą pamięć?

Bartosz

Pionier e-mobilności
Mam jeszcze jedno pytanko, ze wzgledu jakby nie bylo na transfer danych.
Niektórym na tym zależy aby im nie zżarło bajek dla dzieci. Czy tylko wyjęcie z portu załatwia sprawę ?
Jak np zmienić tymczasowo w zwykłą pamięć?
Bezpośrednio nie ma takiej możliwości. Jeżeli Smart Storage zalogowane jest do AP w smartfonie można wyłączyć hotspot w nim lub zmienić hasło. Szczerze mówiąc na tą chwilę nie mam pomysłu jak to zrealizować w profesjonalny sposób, a półśrodków chciałbym uniknąć. Niemniej pomyślę nad tym.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Najczęściej jest to sieć domowa, czyli z automatu po wjechaniu do garażu przegrywa na dysk Google.
Owszem można to np zablokować od strony routera, np zrobić z tego goscia i wpuszczać na określ9ny np czas czy transfer?
Muszę sprawdzić jak to wygląda.
Ma IP statyczne?

Last edited:

Bartosz

Pionier e-mobilności
Najczęściej jest to sieć domowa, czyli z automatu po wjechaniu do garażu przegrywa na dysk Google.
Owszem można to np zablokować od strony routera, np zrobić z tego goscia i wpuszczać na określ9ny np czas czy transfer?
Muszę sprawdzić jak to wygląda.
Z drugiej strony tych danych aż tyle nie będzie. Maksymalnie kilka zdarzeń dziennie + coś nieraz zapisze się ręcznie. Wymyśliłem już jak to rozwiązać, ale zrealizuję to za jakiś czas. Priorytet to poprawa błędów i niezbędne modyfikacje. Najważniejsze jest, aby ruszyć ze sprzedażą. Potem rozwój i na pewno wiele funkcji pojawi się z czasem, takich jak np. sklejanie klipów w całość z tych minutowych migawek, które zrzuca samochód.

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Z drugiej strony tych danych aż tyle nie będzie. Maksymalnie kilka zdarzeń dziennie + coś nieraz zapisze się ręcznie. Wymyśliłem już jak to rozwiązać, ale zrealizuję to za jakiś czas. Priorytet to poprawa błędów i niezbędne modyfikacje. Najważniejsze jest, aby ruszyć ze sprzedażą. Potem rozwój i na pewno wiele funkcji pojawi się z czasem, takich jak np. sklejanie klipów w całość z tych minutowych migawek, które zrzuca samochód.
A to jak tyle zmian to i abonamenty mozesz wprowadzic na OTA ;-)
Jak bys potrzebowal wiecej testerow to ja sie zglaszam ;)
Moge pisac raporty z bledow, a pracuje w IT wiec cos tam umim.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja na to patrzę okiem zwykłego użytkownika, a i tak nie obejdzie się bez minimum wiedzy komputerowej.
Im prościej tym więcej będzie chętnych. A jakby to opychać z zalogowaniem do nowego dysku?
Nie wiem jak to wygląda od strony Google, takie zakładanie kont?
Pozostanie tylko konfiguracja sieci i zalogowanie sie do dysku.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Ja na to patrzę okiem zwykłego użytkownika, a i tak nie obejdzie się bez minimum wiedzy komputerowej.
Im prościej tym więcej będzie chętnych. A jakby to opychać z zalogowaniem do nowego dysku?
Google się przed tym broni. To nie jest właściwe podejście.

Pozostanie tylko konfiguracja sieci i zalogowanie sie do dysku.
Da się to zrealizować prościej niż jest obecnie. Za pomocą dedykowanej aplikacji na iOS i Android, ale to jest czas + koszt, więc musi zaczekać. Mimo wszystko wydaje mi się, że obecne rozwiązanie nie jest na tyle skomplikowane, aby uznać je za coś krytycznego. Do testów wybrałem zwykłych użytkowników i nikt nie miał problemów z konfiguracją. Tesla to jest wyjątkowy samochód. Osoby go kupujące moim zdaniem mają wystarczającą wiedzę, ponieważ w przeciwnej sytuacji nie poradziłyby sobie z autem, którego obsługa wymaga pewnego doświadczenia technicznego.

Chciałbym dodać, że wszystkie Twoje uwagi uważam za cenne i warte wdrożenia w odpowiednim czasie.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Akurat przyszła mi aktualizacja i tak sobie pomyslalem czy aby to nie wpływ przesyłu filmikow? , bo szła dłuzej niz zwykle. A na reepeterze mam Inwerter solarny, Teslę i jeszcze coś.
Wjeżdżając do garażu. tesla zaczeła pobierac aktualizacje oprogramowania, potem gier i do tego ładować filmiki.
Aktualizacje ( ściąganie) trwało ewidentnie dłużej niz zwykle ( może przypadek??)

Skoro REJESTRATOR łączy co jakis interwał, to może dać/istnieje mozliwość np ustawienia zakresu godzinowego np od 24.00 do 6.00?

Bartosz

Pionier e-mobilności
Akurat przyszła mi aktualizacja i tak sobie pomyslalem czy aby to nie wpływ przesyłu filmikow? , bo szła dłuzej niz zwykle. A na reepeterze mam Inwerter solarny, Teslę i jeszcze coś.
Wjeżdżając do garażu. tesla zaczeła pobierac aktualizacje oprogramowania, potem gier i do tego ładować filmiki.
Aktualizacje ( ściąganie) trwało ewidentnie dłużej niz zwykle ( może przypadek??)

Skoro REJESTRATOR łączy co jakis interwał, to może dać/istnieje mozliwość np ustawienia zakresu godzinowego np od 24.00 do 6.00?
Wiadomo, jak wiele urządzeń korzysta z Internetu w tym samym czasie, to transfery okresowo spadną. Smart Storage działa tylko wtedy, gdy auto nie jest uśpione, a wysyłać może dodatkowo tylko, gdy jest w zasięgu WiFi. Jeżeli ustawiłoby się takie ograniczenia, mogłoby to doprowadzić do tego, że nagrania w ogóle nie trafiałyby na Dysk Google i raczej kłuci się to z założeniami. Użytkownik wraca do domu, chce przejrzeć jakieś nagranie, ale nie może bo zrzucą się dopiero w nocy o ile auto nie będzie uśpione. Nie wiem jakie masz łącze, ale Smart Storage jest w stanie przy wysyłaniu wyciągnąć maksymalnie 35Mb/s, jeżeli jest taka możliwość można próbować to przyciąć na routerze.

Widzę też, że chyba dużo zdarzeń Ci się zarejestrowało, w ciągu doby zajętość dysku wzrosła o 16.7GB, to dużo.

Last edited: