SOFAR EV CHARGER EV11K-AC-02

Młody

Follow the White Rabbit
Super właśnie zainstalowałem i ściągnęło nawet wszystkie dane historycznie, ale tylko od 1 stycznia 2025 i nie podstawie w raporcie bieżącym tylko historii falownika.

Last edited:

Młody

Follow the White Rabbit
Ja czekam na cenę od mojej firmy montującej PV. Nie śpieszy mi się, bo najszybciej samochód ma dopłynąć do Europy pod koniec sierpnia, ale zacznę naciskać w temacie wallboxa.

kruszon

Zadomawiam się
Kolego "Młody" mam pytanie trochę poza tematem : Czy zdarzyło się że magazyn Sofara się wyłączył?
Wczoraj jak byłem w pracy na aplikacji widzę że ani ani nie ładuje ani nie rozładowywuje. Dzwonie do żony i mi potwierdza że żadna dioda się na nim nie świeci. Jak wróciłem z pracy próbuje go włączyć przyciskiem i nic. Podchodziłem kilka razy i nie dało się go włączyć. Po zachodzie słońca zrobiłem hard reset wszystkiego czyli wyłączyłem falownik , magazyn i wyjście na instalacje. Po załączeniu próbuje włączyć magazyn dalej nic:mad:
Dziś rano wstaje patrzę a magazyn świeci jak gdyby nic się nie stało. Czyli tak jakby sam się włączył.
Jedyne co udało mi się znaleźć to błąd 157 BMS1 Comunikation Fault ale czas jego wstąpienia to dzisiaj rano koło 6:30.

Młody

Follow the White Rabbit
Ile masz modułów? Bo jak więcej niż jeden to moze być sytuacja jak u mnie, że jeden jest uszkodzony lub np wyłączył się podczas aktualizacji oprogramowania i wtedy BMS głupieje, bo przełącza się między modułami i jak jeden naładuje się na 100%, a pobór z magazynu spada poniżej 140W OIDP to przełącza go w tryb sleep i BMS zaczyna kombinować z przełączaniem na moduł uszkodzony, a ten po probiej ładowania z mocą kilku W, bo więcej nie rozpędzi się wyłącza całkowicie cały magazyn. Magazyn też wyłącza się przy temp poniżej 6⁰C. Górnego limitu nie znam, bo u mnie w garażu nawet przy mega upałach nie przekracza 30⁰C.

Zadzwoń na wsparcie oni są w stanie zdalnie sprawdzić oprogramowanie itp czy wszystko działa.

kruszon

Zadomawiam się
Moduł mam tylko jeden. A jak chodzi o temperaturę to wczoraj był ten właśnie chłodniejszy dzień.
Jakby się miał wyłączyć od temperatury to już raczej w czwartek by się to stało bo był skwar i w pomieszczeniu gdzie był magazyn też było gorąco.
No chyba że już w czwartek po południu się wyłączył a ja tego nie zauważyłem tylko dopiero w piątek....
Teraz niby działa i ładuje magazyn bo słonko wstało .

Młody

Follow the White Rabbit
W aplikacji będziesz widział kiedy jest włączony, a kiedy nie - musisz tylko w raporcie odznaczyć SOC - przy wyłączonym magazynie bedzie 0%.

Przejrzałem fora i ten błąd rozwiązuje aktualizacja softu. Najlepiej falownika i baterii. Soft BMSu nie ma wpływu. Aktualizację zrobi wsparcie zdalnie, ale jak moduł wyłącza się samodzielnie to jest ryzyko, że nie zdąży w te 2 minuty i dupa trzeba przez pendriva.