sprzedam Kona EV - 20 000 km

vwir

Pionier e-mobilności
Swoja droga mam kabel do domu 4x10 to chyba takie 25kW moge wystapic ?
Z tego co czytalem to raczej max 32kW ale i tu sa jakies ograniczenia spadkow napiecia itp.
Ja na 10mm2 mam właśnie 25kW. W sumie trochę bez sensu, bo nawet gdybym wystąpił o 23kW to dostałbym takie samo zabezpieczenie (40A). A właśnie zabezpieczenie ma znaczenie.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja na 10mm2 mam właśnie 25kW. W sumie trochę bez sensu, bo nawet gdybym wystąpił o 23kW to dostałbym takie samo zabezpieczenie (40A). A właśnie zabezpieczenie ma znaczenie.
W eON jak wystepowalem w poprzednim domu o 20kW to tez dali 40A :)

KrzysztofFly

Moderator
Właśnie to samo miałem zaproponować, ja u siebie w Enea zmieniłem na 23kW i dostałem zabezpieczenie 40A.

KrzysztofFly

Moderator
Wracając do mojego pytania. Wychodzi na to, że w Konie którą oglądałem, i w Konie kolegi miksella jest ładowarka jednofazowa.
Najłatwiej to sprawdzić po wyglądzie gniazda TYP2, jak nie ma dolnych pinów w gnieździe, to ładowarka jest 1F.
Type-2-CO-TO-ZNACZY-jak-wygląda-gniazdo-TYPE-2.jpg

adamusek

Posiadacz elektryka
Ja miałem 22kw w PGE i zmienili mi na 40A, potem zwiększenie do 26kw (bo dokładka paneli do 22,5kwp - zostało 40A). W sumie mocowo i sprzętowo gotowość na ładowanie 21kw jest ;)

vwir

Pionier e-mobilności
Ja miałem 22kw w PGE i zmienili mi na 40A, potem zwiększenie do 26kw (bo dokładka paneli do 22,5kwp - zostało 40A). W sumie mocowo i sprzętowo gotowość na ładowanie 21kw jest ;)
Ok, czyli mamy odpowiedź: do 21kW włącznie dają 32A, a od 22kW dają 40A. Dobrze wiedzieć. Ja mam przyłącze 25kW, samochód który łyka 22kW na AC a i tak ze dwa razy w życiu z tego skorzystałem. Nie potrzebuję na codzień takiej mocy. Ale oczywiście lepiej mieć niż nie mieć ;)