sprzedam Kona EV - 20 000 km

adamusek

Posiadacz elektryka
Ja miałem parę razy sytuację, gdy potrzebowałem się naładować na szybko w domu i niestety 11kw za wolno; na wyjazdach też kilka razy by się przydało. Dla mnie priorytetem jest i tak wielkość baterii potem prędkość ładowania

zlp

Pionier e-mobilności
Ok, czyli mamy odpowiedź: do 21kW włącznie dają 32A, a od 22kW dają 40A.
Niekoniecznie. Ja mam 50A, nie pamiętam jaką mam moc umowną, a ta jest najważniejsza.
Korzystanie z mocy powyżej umownej skutkuje opłatami karnymi za te dodatkowe kilowaty, więc lepiej się nie zdziwić.

vwir

Pionier e-mobilności
Niekoniecznie. Ja mam 50A, nie pamiętam jaką mam moc umowną, a ta jest najważniejsza.
Korzystanie z mocy powyżej umownej skutkuje opłatami karnymi za te dodatkowe kilowaty, więc lepiej się nie zdziwić.
Ale co niekoniecznie? Mówimy o przejściu z 32A na 40A. WIadomo przecież że jeśli masz za dużo na 40A to dadzą więcej. A odnośnie tych "opłat karnych": słyszałeś o takim przypadku? Bo rozmawiałem z wysoko postawionym pracownikiem PGE i mówił, że kompletnie tego nie weryfikują. Po to dają takie a nie inne zabezpieczenie żeby "samo" o to dbało. A przekroczenie poboru o kilka kW ponad to co masz wpisane w papierach ich nie interesuje. W przeciwieństwie do produkcji, bo tutaj już nie możesz mieć większej mocy fotowoltaiki niż moc przyłącza.

abes99

Posiadacz elektryka
Tauron monitoruje przekroczenia mocy (widać to w eLiczniku) i przypuszczam, że przy częstszym przekraczaniu będą wzywać do jej zwiększenia. Poniżej tabelka z zabezpieczeniami przedlicznikowymi. Mamy przyłącze 26kW/50A, choć rozważam zwiększenie jeszcze.

Tak samo przy PV, rozbudowuję naszą i już po zwiększeniu z 10kWp do 17,5kWp miałem kontrolę instalacji zanim zdążyłem zgłosić jej rozbudowę (docelowo ma być 24kWp). Mieli ładne wydruki jak przekraczam oddawanie do sieci ponad 10kW mając zgłoszone wcześniej 10kW. Ale mają też burdel w papierach, siostra dostała wezwanie że niby produkcja przekracza cały czas moc umowną, a to przez błąd w systemie wg którego ma przyłącze 0kW mając zabezpieczenia 40A i nie potrafią tego od 2 lat wyprostować ;)

Attachments

• 17470-9de3618b36d4aeb2bd5f61bae47480b6.png
    17470-9de3618b36d4aeb2bd5f61bae47480b6.png
    129,7 KB · Liczba wyświetleń: 37
  • Screenshot_2024-11-29-09-48-59-22_921a682efb088089458aaa55353c904e.jpg
    Screenshot_2024-11-29-09-48-59-22_921a682efb088089458aaa55353c904e.jpg
    333,3 KB · Liczba wyświetleń: 35

kiki111

Fachowiec
Już to kiedyś gdzieś pisałem, wartość zabezpieczenia nie jest widzimisiem operatora. Ono wynika ze wzoru i typoszeregu zabezpieczeń. Niektórzy operatorzy stosowali kiedyś taki wybieg że kazali wpisywać max moc dla danego zabezpieczenia ale ktoś się poskarżył i już raczej nikt tak nie robi.
wartości zabezpieczeń dla zamówionej mocy dla instalacji 3 fazowej:
11kW -20A
13kW - 25A
17kW -32A
21kW - 40A
26kW - 50A
41kW - 63A
Wyżej wchodzimy w pomiary półpośrednie.
Wpisywanie we wniosku innych wartości po prostu nie ma sensu.
Co do przekroczeń mocy umownych, operator widzi to jeśli mam licznik ze zdalnym odczytem ale dla małych odbiorców i gospodarstw domowych nie biorę się za to. Więksi odbiorcy płacą zarówno za przekroczenia mocy umownych jak i za nieodebranie mocy.

vwir

Pionier e-mobilności
Tauron monitoruje przekroczenia mocy (widać to w eLiczniku) i przypuszczam, że przy częstszym przekraczaniu będą wzywać do jej zwiększenia. Poniżej tabelka z zabezpieczeniami przedlicznikowymi. Mamy przyłącze 26kW/50A, choć rozważam zwiększenie jeszcze.

Tak samo przy PV, rozbudowuję naszą i już po zwiększeniu z 10kWp do 17,5kWp miałem kontrolę instalacji zanim zdążyłem zgłosić jej rozbudowę (docelowo ma być 24kWp). Mieli ładne wydruki jak przekraczam oddawanie do sieci ponad 10kW mając zgłoszone wcześniej 10kW. Ale mają też burdel w papierach, siostra dostała wezwanie że niby produkcja przekracza cały czas moc umowną, a to przez błąd w systemie wg którego ma przyłącze 0kW mając zabezpieczenia 40A i nie potrafią tego od 2 lat wyprostować ;)
Sam widzisz, że przy pobieraniu nikomu się nie przyczepili, tylko przy produkcji. Tak jak pisałem. W końcu to oni więcej zarobią gdy pobierzesz więcej prądu. A mocno i tak nie przegniesz, bo zabezpieczenie przedlicznikowe Cię trzyma w ryzach.

zlp

Pionier e-mobilności
Ale co niekoniecznie? Mówimy o przejściu z 32A na 40A. WIadomo przecież że jeśli masz za dużo na 40A to dadzą więcej. A odnośnie tych "opłat karnych": słyszałeś o takim przypadku?
Tak, słyszałem.
Może Ty nie, bo nie przekraczałeś.
Pewnie wielu przekroczyło, ale krótkotrwale i nie miało z tym problemu. Krótkotrwale w tym sensie, że jeśli licznik raportuje co godzinę a Ty przez 25 minut dwukrotnie przekraczałeś moc umowną, to nie buło z tym problemu. Przekrocz moc dwukrotnie przez 35 minut, a najpewniej zobaczysz to na fakturze.

zlp

Pionier e-mobilności
A mocno i tak nie przegniesz, bo zabezpieczenie przedlicznikowe Cię trzyma w ryzach.
Nie.
Tego zabezpieczenia licznik nie widzi. Licznik rejestruje moc. Przekroczysz, dopłacasz.
Ogólnie, jeśli zdajesz sobie z tego sprawę, to korzystna sytuacja. Większa moc umowna, to większy abonament.

adamusek

Posiadacz elektryka
Dochodzi jeszcze dysproporcja faz (ładowanie np 32A auta na 1f) i moc bierna. Podsumowując zwiększajcie sobie moc przyłączniową bo to koszt jednorazowy a pozwala na rozbudowe PV czy magazynu, ładowania z dużymi mocami np dwóch aut i normalną pracę systemu w domu.
Już niektórzy dostają odmowy albo zgodę na niewielkie zwiększenie mocy.

Last edited:

inter

Pionier e-mobilności
Dochodzi jeszcze dysproporcja faz (ładowanie np 32A auta na 1f) i moc bierna. Podsumowując zwiększajcie sobie moc przyłączniową bo to koszt jednorazowy a pozwala na rozbudowe PV czy magazynu, ładowania z dużymi mocami np dwóch aut i normalną pracę systemu w domu.
Miałem 16,5 kw, ale zabezpieczenie było 13,5 kw, i praktycznie zawsze przy ładowaniu samochodu wybijało. Zwiekszyłem do 22,5 kw. I teraz spokój, koszt z wymianą zabezpieczenia około 360 zł.
Mogę chwilowo obciążać 25 kw.