[Sprzedany] Sprzedam Nissan Leaf N-Connecta + LED 2021, Salon Polska, Rozszerzona gw. 2026

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Zawsze można obniżyć koszt ładując się gdzieś na darmowych, jakiś promocjach lub .... u rodziny :d. Do tego Leaf nadaje się do tego idealnie!, bo mała bateria więc jadać gdzieś dalej siłą rzeczy musisz skorzystać z gniazdka bo nie wrócisz, a jak właściciel ma PV to tym bardziej chętnie powinien dać :p
Myśmy w tym roku pozadomem na darmowych ściągneli około 200kWh...

wiktor

Posiadacz elektryka
W Energa jest tak:
0,40
0,62
natomiast sa to ceny do limitu.

Poza limitem:
1,11
1,70

To ja jednak wole pozostac przy G11.

A jeżeli mam fotowoltaikę i cały czas odbieram i płace tylko opłaty stałe, a mam G11, to ile mam sobie stawkę policzyć gdybym chciał zużycie obliczyć? Bo szczerze im więcej Was czytam tym więcej mam pytań i mniej wiem ^^

Last edited:

Michal

Moderator
W Energa jest tak:
0,40
0,62
natomiast sa to ceny do limitu.

Poza limitem:
1,11
1,70

To ja jednak wole pozostac przy G11.

Skąd Ty bierzesz te ceny? Co to są za brednie?
Obecnie do końca roku obowiązuje limit ceny na energię i w Energa masz następujące stawki w G12. W przyszłym roku nie wiadomo jak będzie, bo ceny energii ogólnie spadły. W tej chwili jest tak:

1696578761685.png

Wchodzi więc poza limitem:
w szczycie 0,693 + 0,3894 = 1,0824 zł / kWh
poza szczytem 0,693 + 0,0842 = 0,7772 zł / kWh

Masz więc w Energa niższe ceny kWh niż ja w PGE.

[źródło]

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Skąd Ty bierzesz te ceny? Co to są za brednie?
Obecnie do końca roku obowiązuje limit ceny na energię i w Energa masz następujące stawki w G12. W przyszłym roku nie wiadomo jak będzie, bo ceny energii ogólnie spadły. W tej chwili jest tak:

View attachment 13686

Wchodzi więc poza limitem:
w szczycie 0,693 + 0,3894 = 1,0824 zł / kWh
poza szczytem 0,693 + 0,0842 = 0,7772 zł / kWh

Masz więc w Energa niższe ceny kWh niż ja w PGE.

[źródło]
a czy to uwzględnia przesył? Bo ja aby obliczyć cenę w Enea musiałem patrzeć na dwie tabele, jedna od sprzedawcy prądu i kolejną od dystrybutora

Michal

Moderator
a czy to uwzględnia przesył? Bo ja aby obliczyć cenę w Enea musiałem patrzeć na dwie tabele, jedna od sprzedawcy prądu i kolejną od dystrybutora
"Energia czynna", to opłata za energię, a "składnik zmienny / stały stawki sieciowej", to ceny za przesył itp.
Składnika stałego nie liczyłem do ceny kWh, bo tutaj dużo zależy od poboru, a poza tym to i tak są jakieś grosze i nie ma od tego ucieczki, bo nawet jak używasz tylko jedną żarówkę przez 2 minuty, to i tak musisz to zapłacić...

kiki111

Fachowiec
zależne od zużycia są jeszcze opłaty kogeneracyjna i jakościowa ale one są śladowe. Do cen jakie podałeś Michał jeszcze oczywiście 23% vat. Jeśli nie utrzymają zamrożenia na przyszły rok ja raczej spodziewam się kolejnego wzrostu stawek. Liczę na to że doczekamy się taryfy dla pomp ciepła z jakąś sensowną stawką (chociaż w sumie dołożyłem PV-ki i na chłodno mogę patrzeć na to co wyprawiają nasi specjaliści).

vwir

Pionier e-mobilności
Ale przecież wyjaśnił już, jak liczył te swoje "rewelacje". Wziął cały rachunek i podzielił przez ilość kWh. Kompletna głupota, ale gdy mu to próbowałem wyjaśnić to wyskoczył na mnie jakbym mu matkę obraził. Wystarczy, że ma jakieś "opłaty handlowe" czy inne wynalazki i już ma wesoło na rachunku. U mnie kiedyś Tauron wyskoczył z opłatą handlową rzędu 100pln. Naliczoną wstecz. Dopiero po interwencji w URE to cofnęli.

Swoją drogą - widzicie w jakim wątku o tym piszemy? ;) Chyba nawet ogłoszenie Cava nie miało tylu podstron :D

Last edited:

kiki111

Fachowiec
No niestety trzeba przyznać że system rozliczeń prądu w naszym kraju nie jest jakiś super uproszczony (delikatnie mówiąc). Do tego zamrożenia, limity, upusty, zwroty i generalnie nie jesteś w stanie zrobić sobie rzetelnej symulacji kosztów bo jutro może być nieaktualna. Zakładam że conamniej połowa społeczeństwa nie rozumie swojej faktury za prąd ale nie dziwi mnie to.