Nie muszę nigdzie, dzwonić, rynek ich szybko nauczy.
Jato Dynamics zebrało dane na temat liczby rejestracji aut nowych w Europie. W pierwszym kwartale 2023 roku najczęściej wybieranym samochodem była...
elektrowoz.pl
Polski rynek żadnego producenta niczego nie uczy - zaściankiem Europy nikt się nie interesuje z producentów a szczególnie że sprzedaż napędzają tylko floty które oczekują rabatów, warunków.
Tesli sprzedało się 7 razy więcej niż Megane - kupili pewnie tylko ci, co nie wiedzieli jak bardzo przepłacają obecnie.
kiepskie auto do porównania - ale przyjmuje że je porównujemy to rozumiem że 35tyś zł więcej lub przeliczając na leasing/kredyt 1,2tyś zł miesięcznie więcej to nikomu nie zrobi różnicy?
Tak.
Uświadomienie potencjalnym klientom obecnej sytuacji rynkowej.
Czyli takiej, gdzie na rynku jest Tesla, potem długo, długo nic i na końcu cała reszta udupionych (przez jej obecne ceny) "starych" producentów, nie potrafiących wyprodukować elektryka w sensownych kosztach.
Potencjalny klient jest zupełnie inny który decyduje się na Tesla vs. reszta producentów. Większość ludzi zdecydowanych na auto EV nie jest gotowa na nowatorskie podejście do sprzedaży prezentowane w Ząbkach. Być może sprzedali by 10 razy więcej aut gdyby byli bardziej pro konsument nastawieni. Porównanie w którym odcianasz kwestie ceny jest troche słabe (lekko ujmując) a druga sprawa sam mam auto drugie z baterią 28kwh i w żaden sposób nie brałem nawet pod uwagę Tesli wtedy bo po co mi duża bateria jeżeli z niej nie skorzystam na mieście?
I tu się mylisz.
Tesla daje.
No chyba że cena spadnie, to Ci pozwolą odebrać w niższej.
i tak jak kilu co miało sprzed dwóch lat zamówienia na S albo X modele próbowali podnieść..... bo cena poszła do góry.
Nie zapominaj że w piątek cena w USA na S i X poszła do góry więc szybciutko to przełożą na nasz rynek również.
Nie muszę nic kupować, wyprzedziłem górkę i kupiłem zawczasu za nieco więcej właśnie, za to też z nieco większą baterią.
W obecnej cenie bym po prostu nie kupił i dołożył do TMY.
Gratuluje i życzę ci zakupu Y bo jest super autem ale w kwestii jakości to nie wiem czy to nawet średnia półka wykonania Europa - nawet Renault czy inne marki wydają się bardziej/ lepiej dopracowane
tylko jeszcze raz co ma twój wywód o wartości Megane -- nie rozumiem -- Cena to kwestia producenta i jego polityki anie teorii co powinno być.
Dla mnie zapłacenie za Megane z baterią 40kwh od 200tyś w górę to fakt jest absurd dlatego mam możliwość komuś zaproponować je w cenie zbliżonej bardziej do "wartości" takich parametrów technicznych. Uważam że wartaśc powinna wynikać z parametrów zasięgu i mocy silnika więc nasz rynek ma widełki -- baterie 40-50 moc 120-160KM to ceny 150-190
bateria 50-70 moc 200-300KM to już 200-250
Skreśl na chwilę Teslę i zobacz co innego możesz kupić nowe za mniej niż 170 z baterią 40kwh -- Fiat 500e, Peugeot 208e itp. z bateriami koło 30-35kwh i ceny 150tyś zł i to chyba tyle.
Póki Tesla nie robi 3 z baterią 40 za 150tyś zł to niewiele z tych porównań wyjdzie.