SQ6 - już w garażu

pmlody

Pionier e-mobilności
Super, wspaniale, a teraz przeczytaj jeszcze raz o jakich warunkach piszemy ja i kolega @TomiB
Już widzę jak Twoja Tesla zużywa 20kWh (!) przy 140km/h GPS oraz -3 i warstwie śniegu na drodze... To musiał by być zjazd ze sporej góry.
Ej, napisał przecież, że latem :D
Latem jadę z Lublina do Krakowa bez problemu (330km) najpierw Ską 125+kmh, później A4 (140kmh) z zapasem 10-15%. Zimą nie wiem, bo nie jechałem nigdy :D

cooler

Pionier e-mobilności
Ej, napisał przecież, że latem :D
Latem jadę z Lublina do Krakowa bez problemu (330km) najpierw Ską 125+kmh, później A4 (140kmh) z zapasem 10-15%. Zimą nie wiem, bo nie jechałem nigdy :D
Podpowiem: 25-27kWh to jest dobrze. Jak trafi się śnieg to i 34 jest dobrze.

pmlody

Pionier e-mobilności
Podpowiem: 25-27kWh to jest dobrze. Jak trafi się śnieg to i 34 jest dobrze.
Jakby: don't care ;) Gdybym latał tylko trasy, to nie robiłbym tego elektrykiem. 90% jazdy u mnie to jazda w zasięgu EV. Sporadyczne trasy, nawet gdybym musiał ładować co 200km nie są problemem. Zresztą, od 2007 roku jeździłem na lpg, więc zasięg 200km to nic nowego dla mnie ;)
A wracając do tematu wątku, muszę się wybrać na ajzdy testowe. Q4 przy podobnej jezdzie i warunkach, było najbardziej prądożernym EV, jakim jeździłem przed zakupem i jestem ciekawy, na ile zmieniło się na plus.

pmlody

Pionier e-mobilności
Z opisu fajnie wyglada takie audi 🤩
A cenowo ? Ponad 500kzl ?
Od 480 (kombi), ale jak to w niemieckich, cena pewnie zależy od tego czy jesteś księdzem z koneksjami czy innym lekarzem/rolnikiem/tokarzem.
Edit: próbuję skonfigurować pod siebie. Dodaję opcję za 3k, dodaje mi automatycznie jakieś pakiety za 21k :D Te konfiguratory są kompletnie nie do przejścia. Wyszło mi 497 z hakiem i wentylowanymi fotelami. Sporo. Ale to kombi z hakiem, więc mógłbym park maszynowy odchudzić 🤔
Orientuje się ktoś, czy jest coś ala dog mode?

Last edited:

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Jakby: don't care ;) Gdybym latał tylko trasy, to nie robiłbym tego elektrykiem. 90% jazdy u mnie to jazda w zasięgu EV. Sporadyczne trasy, nawet gdybym musiał ładować co 200km nie są problemem. Zresztą, od 2007 roku jeździłem na lpg, więc zasięg 200km to nic nowego dla mnie ;)
Lpg tankuje się 2-3 minuty(porównanie do czasu ładowania), ale też zjeżdżało się z autostrady na autohofa przynajmniej w de, a w tamtym czasie w pl nie było autostrad wieć tankowanie szło szybko

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Super, wspaniale, a teraz przeczytaj jeszcze raz o jakich warunkach piszemy ja i kolega @TomiB
Już widzę jak Twoja Tesla zużywa 20kWh (!) przy 140km/h GPS oraz -3 i warstwie śniegu na drodze... To musiał by być zjazd ze sporej góry.
sorki nie doczzytałem, że to warunki zimowe
ps jeszce mam na letnich, nie jeździłem prawdziwą zimą elektrykiem, a jak mieliśmy 2 dni ślisko to jeżdżone spalinowcami.

pmlody

Pionier e-mobilności
Lpg tankuje się 2-3 minuty(porównanie do czasu ładowania), ale też zjeżdżało się z autostrady na autohofa przynajmniej w de, a w tamtym czasie w pl nie było autostrad wieć tankowanie szło szybko
😂 tak, 2-3 minuty... pomijając to, że do LPG, szczególnie przy trasie, nigdy nie ma kolejki 😂

to_masz

Posiadacz elektryka
Super zakup, gratulacje!
O zużycie się nie martw, przy GPS 140km/h (142 na zegarach) Tesla model 3 LR po SUCHEJ nawierzchni w okolicach 0 stopni zużywa 27kWh/100km. Więc jak na sporo większy samochód i przy zimnej i MOKREJ, SNIEGOWEJ pogodzie zużycie traktuje jako rewelacyjne. Widać że Audi dogania, a w komforcie użytkowania (nawigacja po obcych ładowarkach) przegania Teslę.
@TomiB dokładnie - latem pewnie będzie dużo lepiej ze zużyciem. U mnie TMY LR przed Nowym Rokiem trasa dość pusta, więc średnia na A2 wyszła 140km/h, 0 stopni, trochę morko, wyjazd z ciepłego garażu i zużycie 29,5kW/100km. Trasa autostrada, ekspresówka 27,5kWh/100km.

• Jakie wziąłeś wnętrze?
  • Jakieś dodatkowe pakiety?
  • Dobrze rozumiem, że "kluczyk w telefonie" to tak naprawdę karta zapisana w Google Wallet i musisz ją przybliżyć do drzwi/czytnika żeby otworzyć auto? Albo alternatywnie kliknąć w apce w telefonie?

krzyss

Pionier e-mobilności
Znajomy ma jakiegos Dodga i zbiornik 150L tankowanie gazu na wiekszosci stacji zajmuje ponad 25minut…