SQ6 - już w garażu

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Znajomy ma jakiegos Dodga i zbiornik 150L tankowanie gazu na wiekszosci stacji zajmuje ponad 25minut…
Ja mam drugi samochód w LGP, zbiornik 50 l. Tankowanie, zajmuje 10-20 minut. Zasięg na LPG około 300 km na autostradzie. Więc całkiem jak BEV :) .

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Serio tak długo? Już prawie 20 lat nie jeżdże na gazie, zawsze mnie to denerwowało. Lanos 30l tankował się moment, tak mi wydaje się. Sorki jak trochę przekoloryzowałem

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Serio tak długo? Już prawie 20 lat nie jeżdże na gazie, zawsze mnie to denerwowało. Lanos 30l tankował się moment, tak mi wydaje się. Sorki jak trochę przekoloryzowałem
A bo jeszcze trzeba podejść do kasy, i zapłacić. A też trwa.

pmlody

Pionier e-mobilności
A bo jeszcze trzeba podejść do kasy, i zapłacić. A też trwa.
Nie trzeba. Ja płacę apką spod dystrybutora ;)
Ale sam dojazd do stacji też trwa. Wyjeżdżając BEV z garażu, od razu jadę w trasę. Kiedyś sprawdzałem, ile czasu mi zajmuje dojechanie do stacji, zatankowanie i wyjazd na ekspresówkę, bo zapomniałem zatankować busa. ~20 minut, stacja była pusta no i płatność z apki.

pmlody

Pionier e-mobilności
Katalogowo ponad 500, ale teraz po rabatach 407 tyś. Q6 są dostępne z rocznika 2024 od około 350 tyś.
Czyli producent sam nie wie ile powinno kosztować auto :D

TomiB

Fachowiec
@TomiB dokładnie - latem pewnie będzie dużo lepiej ze zużyciem. U mnie TMY LR przed Nowym Rokiem trasa dość pusta, więc średnia na A2 wyszła 140km/h, 0 stopni, trochę morko, wyjazd z ciepłego garażu i zużycie 29,5kW/100km. Trasa autostrada, ekspresówka 27,5kWh/100km.

• Jakie wziąłeś wnętrze?
  • Jakieś dodatkowe pakiety?
  • Dobrze rozumiem, że "kluczyk w telefonie" to tak naprawdę karta zapisana w Google Wallet i musisz ją przybliżyć do drzwi/czytnika żeby otworzyć auto? Albo alternatywnie kliknąć w apce w telefonie?
Wnętrze czarne

Pakiety:
-Pakiet Komfort Pro
-Pakiet systemów ochronnych i ostrzegawczych plus
-Pakiet systemów wspomagających podczas jazdy i parkowania plus
-Pakiet promocyjny Technology
-MMI experience pro
-Audi phone box
-Współpraca z LTE dla Audi phone box
-MMI experience pro
-Dach szklany panoramiczny
-Rolety przeciwsłoneczne manualne na szyby w tylnych drzwiach
-Reflektory LED plus z przyciemnionymi elementami we wnętrzu
-Pakiet optyczny Czerń
-Czerwone zaciski hamulców
-Pakiet Interieur S z siedzeniami sportowymi plus, skóra w kolorze czarnym
-Przyciemnione szyby chroniące przed słońcem
-Pełna powłoka lakiernicza w kolorze czarnym Mythos metalik
-Bang & Olufsen Premium Sound System z dźwiękiem 3D i głośnikami w zagłówkach

Tak, to jest karta zapisana w Wallet, trzeba zbliżyć telefon do klamki lub nacisnąć w apce.

to_masz

Posiadacz elektryka
A czy to prawda, że SQ6 ma tylko podwójne szyby? To jest w standardzie?

A czy to prawda, że SQ6 ma tylko podwójne szyby? To jest w standardzie?
Tylko przednia i boczne przednie, z tyłu nie ma. Tak samo jest w Q6. Ale do 150 jest cisza. Przy 180 jest dalej nieźle, dopiero powyżej słyszę różnicę w stosunku do Mercedesa GLC Coupe z pełnym wyciszeniem.

Co do rabatów, da się złapać do 30% na full opcje

Co do konfiguratora - on jest chory, trzeba brać pakietami, nic indywidualnie, no i rabaty takie są na gotowe konfiguracje - co upraszcza sprawę.

Q6 od SQ6 faktycznie różni się tylko oprogramowaniem, technicznie wyczytałem, że silniki te same. Wizualnie 100% to samo. Wnętrze 100% to samo. Więc jest nadzieja, że za rok/dwa będzie boost (oficjalny albo nie). Ale w q6 i tak jest 800+NM. Fajne byłoby sq6, q6 też wymiata

Last edited:
Czytam te informacje o zużyciu i nie wiem dlaczego dotychczas wszyscy narzekali na zużycia w dużym Etronie. W Q8 zawsze ustawiam tempomat na 140km/h, a takich wyników jak we wspomnianym Q6 nie udaje mi się osiągnąć 😄
Oczywiście średnia wychodzi sporo niższa bo na A4 nawet o północy nie ma szans pociągnąć dłużej 140km/h. Ale mimo wszystko porównując że Q6 to jednak nowsza konstrukcja spodziewałem się, że auto będzie oszczędniejsze od Q8.

Obwodnica Krakowa do centrum Katowic:
1736280562368.png
Z powrotem + trochę więcej w KR stąd minimalnie większy dystans

1736280591664.png
Wyraźnie widać gdzie było A4. W obie strony 4 osoby na pokładzie
1736280636824.png