Stacje ładowania na A1 a przygotowanie baterii

chewbacca

Posiadacz elektryka
Nie wiem, czy już było coś podobnego...
Wybieram się z Poznania do Gdyni. Po drodze żadnego SuC (do Ciechocinka nie mam zamiaru nadrabiać). Potencjalne miejsca z których mógłbym się naładować to Greenway/Orlen pod Świeciem (Morsk 26), Greenway w Kopytkowie, INIOTY/Greenway na MOP Olsze, Orlen Kleszczewko... Dzisiaj w Tesli próbowałem wyszukać tych punktów ładowania żeby zobaczyć, czy jest szansa na przygotowanie baterii po wyborze jednego z nich (chyba @danielm kiedyś tłumaczył zależność, że jak jest wyświetlona moc ładowania to samochód podgrzeje baterie) ale żadnego z tych punktów nie znalazłem na mapie Tesli. Albo robię coś nie tak, albo tych punktów nie ma, albo Tesla jest w stanie wyświetlić tylko ładowarki w promieniu ok. 100km (więc będąc w Poznaniu nie wyświetlę żadnego z wymienionych). Ktoś coś podpowie w tym temacie? Jeżeli to ta ostatnia opcja to potwierdzi ktoś, czy któryś z wymienionych punktów ma zaprogramowane podgrzanie baterii dla Tesli? :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Wyświetla, więcej niż w promieniu 100km. Te do itorych nie dojedziesz na aktualnym ładowaniu będą na szaro. U góry masz wybór mocy w ilości błyskawic.
Można wybrać tą najbliższą co jest na mapie , tej której nie ma a do niej chcesz dojechać. Wtedy głupia Tesla pidgrzeje jak się będziesz zbliżał, a pojedziesz na inną

Last edited:

Michal

Moderator
Tesla nie ma w swojej bazie ładowarek GreenWay - przynajmniej nie miała przed ostatnim updatem map.
Ładowarki Orlen - powinny być ale żeby je zobaczyć możliwe, że musisz kliknąć mniejsze ilości ⚡ - domyślnie chyba są ⚡⚡⚡, a ładowarki Orlen mogą być pod ⚡⚡.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Tesla nie ma w swojej bazie ładowarek GreenWay - przynajmniej nie miała przed ostatnim updatem map.
Ładowarki Orlen - powinny być ale żeby je zobaczyć możliwe, że musisz kliknąć mniejsze ilości ⚡ - domyślnie chyba są ⚡⚡⚡, a ładowarki Orlen mogą być pod ⚡⚡.
Hm, byłem przekonany że te ⚡ to coś w rodzaju filtra i że mam wybrane wszystkie rodzaje: ⚡, ⚡⚡ i ⚡⚡⚡. Ale jeżeli można wybrać tylko jedną z tych trzech opcji to możliwe, że tu jest pies pogrzebany. Sprawdzę będąc w aucie, dzięki za hinta ;-)

Michal

Moderator
Tak to jest filtr, ale domyślnie chyba są wybrane tylko 3 błyskawice.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Tak to jest filtr, ale domyślnie chyba są wybrane tylko 3 błyskawice.
A to w takim razie na 99% mam zaznaczone wszystkie (nic nie jest odfiltrowane)... Najgorsze, że nawet w okolicy nic nie ma co by można zaznaczyć żeby oszukać system :p No nic, trudno. Będzie dłuższe siku.

ELuk

Pionier e-mobilności
Mnie to trochę w Tesli wkurza, że prowadzi zawsze tylko przez SuCh.
Jak nie ma ich na trasie to nie proponuje automatycznie alternatywy tylko woła, że trzeba sie doładować, bez wskazania alternatywnych ładowarek i to jest słabe. ☹️
Chyba, że robię coś nie tak. Oczywiście to jest problem w PL bo na „zachodzie” jest tyle SuCh że zawsze coś się znajdzie.
Tym nie mniej jest to ograniczenie. 🤔

daniel

Señor Meme Officer
Jak nie ma ich na trasie to nie proponuje automatycznie alternatywy tylko woła, że trzeba sie doładować, bez wskazania alternatywnych ładowarek i to jest słabe. ☹️
Chyba, że robię coś nie tak. Oczywiście to jest problem w PL bo na „zachodzie” jest tyle SuCh że zawsze coś się znajdzie.
Z jednej strony mnie też wkurza, bo powinien prowadzić przynajmniej przez znane ładowarki, tzn jeśli już kiedyś tam się ktoś ładował, a jakby uruchomić hive mind Tesli to byłby taki automatyczny plugshare z informacją o szybkości i dacie ostatniego ładowania na ładowarce na której ktokolwiek się ładował. Tylko że trzeba by zrobić to jak ABRP. Z zaznaczeniem których sieci chcesz używać itd, więc tego Tesla nie może łatwo zrobić.

Jogur

Posiadacz elektryka
zgadzam się, to jest do bani - skoro "wie" ze nie dojedzie bez SuC a nadrobic musi auto np ponad 50km, to niech juz podaje te punkty, które wspiera na mapie (typu Orlen)
jeśli już "konkurencję" wyświetla, to i choć podgrzewanie zaferuje, jak punkt ma tę moc określoną