Statystyki ładowania w aplikacji Tesla

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie w zimowym trzeba było dodać 1 godzinę do granic stref.
Po zmianie czasu zrobił się balagan cenowy itp...
Dodałem 2 godziny i było króciutko OK.
ale potem chyba Tesla zmieniła czas na letni i musiałem ponownie odjąć jedna godzine, czyli dodać do wlasciwego czasu ( TAK JAK W Zimie).
Ale chyba to oleję, wystarcza mi kWh godziny
Oczywiście ładowanie, przygotowanie, wyjazd jest ' Po naszemu " czyli prawidłowo.
To jakby były dwa swiaty

Sfotek

Posiadacz elektryka
Ad pomiar energii pobranej z 3faz przed moim evse, a tym co podaje Tesla : Strat u mnie NIE MA. Podobnie jak przy krótszym czasie ładowania pełną mocą
Temperatura w garażu ok 10st (evse/wallbox "nieteslowskie" )

Ładowanie od 18% do 90% 3f 16A
W dwóch odcinkach, bo mam ustawione przygotowanie na 8.00. Odpaliłem ręcznie po 22.00, Skończyła automatycznie na ok 80% i potem przd końcem taniego prądu "dobawiła resztę
wskazania to" remis"
Miernik: 52,17 kWh
Tesla: 53 kWh

To wychodzi chyba że mam (miałem tróję z matmy) - ok :74 kWh pojemności baterii? :) w dalszym ciagu??? CUD? Czy w czopku urodzony?

Nie licząc tego co jest "poniżej zera" wskazywanego itp 52,17kWh to 72% pojemności całkowitej

Tesla w 2019r miała ok 78 kWh (w tym użytecznej 74kWh ?), o ile pamiętam?

To czyżbym prawie nic nie ubylo użytecznej? Jak liczy? Czy od użytecznej czy całkowitej? Chyba od użytecznej, skoro to warunkuje wskazania zasiegu?

No to to by było nie tak źle.
Gdyż albo nie było degradacji?? - to chyba niemozliwe.
Albo było wiecej pojemności niz ogolnie podawano?
Lub cos źle pokazuje lub źle licze?

Ale z matmy miałem jw, bez ściągania matury bym nie zdał.
A jak wyglada ladowanie z nizszymi natezeniami? Kiedys bylo porownanie kolegi z norwegii ale cos kombinowal z roznymi licznikami. Fajnie by tak porownac 13f 16a vs 3 f 8a ( 3f ustawione na PV 6 KW :)vs 1f 10a ( dolaczone evse)

Bronek

Pionier e-mobilności
Będę za dzień dwa sprawdzal przy 13A czyli ok9 kW, Kolega gim-Kg gdzieś wyczytal, że to jest optymalne.
Chce ponownie m/w jak ostatnio z ok 20% do 90% aby było podobnie. temperatura też jest podobna więc będzie w miarę obiektywnie O ile evse nie ma znaczenia, bo coś mi sie wydaje, ze niektóre moga sobie cos tam brać przy dłuzszym ładowaniu to wychodzi?
Kłopot w tym, że u mnie przy 16A ( 11kW 3F) Tesla pokazuje więcej niż licznik (to ułamek - zaokrągla w górę)

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
PODOBNIE jest przy 9 (13A) jak i 11kW (16A).
Ułamki kWh. Miernik je pokazuje, Tesla nie
Nie widzę różnicy. Strat praktycznie nie ma.
Miernik 18,43 kWh
Tesla 19 bez przecinków
Itd...
Czyli u mnie nihil novi, będę ladowal na maksa

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Każdy orze jak może, U mnie w obu autach degradacja znikoma a nie specjalnie przeżywamy ładowania. Zaczynam z ok 30 czy 50 % do m/w 80-85% najczęściej. Wiadomo jest różnie.
To gadanie w filmiku, todo nowych lub nie zainteresowanych za bardzo tym czym jeżdżą. Oni po prostu mają samochód i takich będzie przybywać, podobnie jak jest w ICE. No i reklama.. Ja nie mam pretensji, dobrze że są takie warsztaty.

Ps pod zaś przygotowywania do jazdy kabiny itp. Moja bez pompy brała od 800W do ok 3000w z sieci. 3F będąc już naładowaną w tanim prądzie. A brała już na grzanie w drogim (u mnie to po 7.00) , bo po tym czasie był planowany wyjazd.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Coś chyba benzyna u Tesli podrożała, bo nagle z paru złotych, zaczynam oszczędzać ponad 500. Nic nie przestawając.ładowanie domowe tanie ustawione 40 gr za 1kwh

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Coś chyba benzyna u Tesli podrożała, bo nagle z paru złotych, zaczynam oszczędzać ponad 500. Nic nie przestawając.ładowanie domowe tanie ustawione 40 gr za 1kwh
Chyba zaktualizowali ustawienia walut, do tej pory wyświetlali tylko ze w PLN a ceny benzyny były zaszyte w EUR, teraz wyglada ze ceny benzyny są rzeczywiście w PLN i od razu lepiej :)

krzyss

Pionier e-mobilności
Chyba zaktualizowali ustawienia walut, do tej pory wyświetlali tylko ze w PLN a ceny benzyny były zaszyte w EUR, teraz wyglada ze ceny benzyny są rzeczywiście w PLN i od razu lepiej :)
A wiadomo jakie sa te ceny ?