Stukanie hamulców w Tesli Model Y Performance

Riki83

Zadomawiam się
Mam to samo w YLR, to jest tylko raz przez cala jazde. dopoki nie zaciagne ręcznego. 1 nacisniecie hamulca i towarzyszy taki metaliczny dzwiek z hamulcow. Ja sobie to na dniach rozbiore wszystko i obejrze. Zawsze sam wymieniam klocki i tarcze, olej filtry :) tez jestem ciekaw co to za klocki.

Sebita

Nowy na Forum
Sytuacja, że wg pracowników Tesli w Ząbkach awaria ta nie kwalifikuje się na naprawę na gwaranci sprawia, że rozważam podjęcie kroków prawnych. Czy ktoś też o tym myślał?
Ja jutro jadę na serwis z tym samym problemem , zobaczymy jak załatwią sprawę. Dam znać

Riki83

Zadomawiam się
Czy cos sie wyjasnilo? Mnie to bardzo wkurza,
Rozebralem / nalozylem koszulki termokurczliwe na sruby / przykrecilem na nowo. Ale bez zmian. Czyli cala konstrukcja jest gdzies rozjechana. Czy klocek innej firmy rozwiaze problem?

Zamówiłem jakies TEXTAR.... zaloze w poniedzialek... potestuje.

Last edited:

Sebita

Nowy na Forum
Cześć, byłem na serwisie lecz nic to nie dało , co lepsze odpowiedz na problem nie otrzymałem w Ząbkach tylko na apk jako wiadomość.....zobacz co napisali :)
Zrzut ekranu 2023-12-16 o 10.19.32.jpeg

zibizz1

Pionier e-mobilności
Mi tam nie stukają albo nie słyszę ale ostatnio jak chyba jakiś kamyczek wpadł pod osłonę to przy cofaniu był taki metaliczny hałas że po parkowaniu pod domem domownicy pytali się do czego używałem szlifierki,.a na miesiące wszystkie głowy się odwracały. Przeszlo samo po czasie

Riki83

Zadomawiam się
Tesla pisze, że to wina osadzenia klockow - i wymiana moze nie pomoc. Maja dac znac gdy sie z tym uporaja:)
Ja juz te textary zamowilem i trudno. Wymieniam i tak samemu w pon.

Riki83

Zadomawiam się
MAM ROZWIAZANIE. Jesli ktos by chcial oddac swojemu mechanikowi / dzis sie nudzilem i raz jeszcze rozkrecilem zaciski.
Koszulka termokurczliwa na kazda strone (lewe i prawe koło) i srube / opalic i zakrecic zeby przeszlo dobrze z drugiej strony otworu.
Mi po ostatnim razie cos sie zsunela koszulka / nie opalalem.

Teraz po 2h trasy i testach / cisza absolutna.

Jutro klocki cofne w sklepie bo juz niepotrzebne.

to rozwiazanie jest zasadne w Tesli i tylko tu.
Bo nigdy wysokich temperatur hamulce nie osiągaja, i koszulka taka termo bedzie na lata.

Last edited: