SuC Kraków-Bonarka

ypl

Pionier e-mobilności
A ja wolę taką Bonarkę niż lućmierz, gdzie stoisz w polu i ani kosza na śmieci, ani toalety, jedynie restauracja, ale nie zawszę jest chęć na długie posiedzenie w restauracji. A tak jak będę jechał do Zakopca, to mogę na Bonarkę zajechać i sobie zakupy jakieś drobne zrobić typu woda, sok, łiskacz 😆
W sam raz jak mi się auto te 20 czy 30 minut będzie ładować. A jak komuś nie pasuje, to jest masa innych ładowarek przy trasach - orlen charge, greenway, itp.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Z punktu widzenia osoby, która mieszkała długo w Krakowie na osiedlu gdzie nie tylko nie było szansy na słupki, ale dla 40% mieszkańców nawet szansy na zaparkowanie SuC w Bonarce jest ekstra. Wyskakując na pół godziny do Bonarki można będzie naładować baterię na kilkudniowe/tygodniowe użytkowanie. Potrzebuję przed trasą 100% też podładuję i zrobię zakupy. Przy kilkunastu stanowiskach kapanie do 100% nie powinno być problemem.

marco_25

Posiadacz elektryka
Kto tam bywa niech robi zdjęcia z postępu prac.
Nic nowego na tą chwilę nie zauważyłem, jak coś się pojawi to dorzucę na forum. Na tą chwilę widziałem tylko 8 podstaw pod ładowarki także bym lekko ostudził wizję 24 stanowisk.

elektryk

Pionier e-mobilności
Nic nowego na tą chwilę nie zauważyłem, jak coś się pojawi to dorzucę na forum. Na tą chwilę widziałem tylko 8 podstaw pod ładowarki także bym lekko ostudził wizję 24 stanowisk.
Wierzyć mi się nie chce, że dla 8 stanowisk mieliby budować nową podstację w garażu - to pewnie kupę kasy kosztuje, a przecież 5m od obecnych SuC jest spora stacja trafo galerii handlowej.

marco_25

Posiadacz elektryka
Z wierzącymi w dyskusje nie wchodzę ;) opieram się na faktach i dowodach. Nie widziałem planów, za to widziałem, że tylko prawa strona ma zrobione przekopy, widziałem podstawy pod stację. Lewa strona wydaję się być pozostawiona pod dalszą rozbudowę. Na tą chwilę takimi danymi dysponuje i do czasu jak nie zostaną one skorygowane to nie mam podstaw na większą liczbę stanowisk w tej lokalizacji. Chciałbym się mylić :) ale przyłącze o którym mówisz istniało jak stawiano pierwszy SuC w Bonarce.

elektryk

Pionier e-mobilności
Z wierzącymi w dyskusje nie wchodzę ;) opieram się na faktach i dowodach.
Tzw. eksperci opierający się na "faktach" twierdzili w 2017 że samochody elektryczne to nisza, która nigdy nie zdobędzie większej popularności.

Last edited:

marco_25

Posiadacz elektryka
To nie wiara tylko ryzyko inwestycyjne i gratuluje rezultatów. Jednak nadal będę przystawał za tym co widzę gdy jestem w Bonarce i proszę o uszanowanie stanowiska. Ja bezrobotnym nie jestem ale "emerytem", co jednak nie zmienia mojego osądu.

elektryk

Pionier e-mobilności
To nie wiara tylko ryzyko inwestycyjne i gratuluje rezultatów. Jednak nadal będę przystawał za tym co widzę gdy jestem w Bonarce i proszę o uszanowanie stanowiska. Ja bezrobotnym nie jestem ale "emerytem", co jednak nie zmienia mojego osądu.
Chciałem tylko zwrócić uwagę, że wiara też jest ważna ;-) Obecnie jestem wyznawcą języka Rust, obserwuję że firmy, które pomyślnie przepisały swój soft na ten język (np. Cloudflare) zyskały niesamowitą zwinność w tworzeniu nowych rozwiązań opartych o swoje platformy przy niemal zerowych problemach z niezawodnością działania tak szybko pisanego oprogramowania i bez zwiększenia zatrudnienia.

elektryk

Pionier e-mobilności
No takie mamy realia to znaczy, że co że mamy się tym cieszyć czy spojrzeć prawdzie w oczy? Już kończąc temat z mojej strony. To jest tylko moja opinia i nadal uważam, że lokalizacja jest bez sensu na rozbudowę. Jak będzie w Krakowie jeszcze kilka innych SuC to wtedy zdanie zmienię i powiem "ok Bonarka ładnie uzupełnia pozostałe teslowe lokalizacje".
Uprzejmie donoszę, że na obwodnicy Krakowa "KFC Kraków Węzeł Mirowski" o tutaj:

otworzyli właśnie ładowarkę 2x 150 kW CCS z rozsądną ceną jak za tą prędkość i miejsce tj. 2,34 zł/kWh (apka Elocity).

Notabene przejrzałem ładowarki AC w okolicy i mam wrażenie jakby ceny AC poszły w dół w niektórych lokalizacjach Elocity.

nabrU

Pionier e-mobilności

Wy to Pany w PL nie macie jakiegoś dostępu online do wniosków na pozwolenie na budowę co by wykukać co tam Wam budują? A nie tak gdybacie i się przekomarzacie.

• Like
Reactions: 6a8

tokwi

Posiadacz elektryka
Łoł, nie wiedziałem, że jest taki rejestr!
Ważne, co w nim rejestrowane, bo w PL to można obecnie dom do 70m2 wybudować bez pozwolenia, a wkrótce bez pozwolenia do 140m m2. Mnóstwo jest takich dziwnych budowli i instalacji np: paczkomaty - podobno inwestorzy kwalifikują je jako "potykacze" i tak ten biznes się kręci - bez pozwoleń.

marco_25

Posiadacz elektryka
Niestety nic z tego, że istnieje rejest jak nie ma tam żadnych wniosków dotyczących SuC, sprawdzone. Obecna instalacja w Bonarce jest tymczasowa więc go tam nie będzie a nowy nie widnieje. To jest kraj Prawy i Sprawiedliwy i nie będzie nam tu niemiec czy brytol przepisy ustalał ;)
Łatwiej byłoby to ustalić na podstawie rejestru wniosków WP (przyłączą do sieci tutaj do SN) w firmie dystrybucyjnej (tutaj Tauron) o które branża się dopomina od lat.

nabrU

Pionier e-mobilności
W tym brzydkim jUKeju ;) to nawet spec wątek niedawno na Forum powstał z linkami do pozwoleń coby wiedzieć 'co tam w trawie piszczy' zanim pierwszą łopatę wbiją:

Charging Locations at Planning Stages

plus ładna mapka jest robiona w 'czynie społecznym':

danielm

Pionier e-mobilności
na supercharge.info można podejrzeć wykresy ładowarek w stanie permit. w top 5 są 3 z UK, powyżej 2 lat oczekiwania
W tym brzydkim jUKeju ;) to nawet spec wątek niedawno na Forum powstał z linkami do pozwoleń coby wiedzieć 'co tam w trawie piszczy' zanim pierwszą łopatę wbiją:

Charging Locations at Planning Stages

plus ładna mapka jest robiona w 'czynie społecznym':

nabrU

Pionier e-mobilności
@danielm
Mnie chodziło o fakt możliwości podejrzenia co i gdzie się buduje (bo gdybacie tutaj ile tych SuC ma być), a nie jak długo (z tym u nas nieźle bywa choć bywają i obsuwy także).

BTW: nie mogę jakoś wykresów na UK zrobić dla stanu 'permit'. Podeślesz linka lub screena, które SuC się tak ślamazarnie budują (jeden sądzę może być koło mnie)?