Suc Rumia

cpt

Zadomawiam się
Tak sobie pomyślałem, że za 5-7 lat otworzą drogę czerwoną i Północna obwodnicę Rumii i ten SUC będzie nie po drodze.

nabrU

Moderator
Za 5-7 lat to Polska będzie miała (miejmy nadzieję) tyle SuC co dzisiaj Francja czy UK.

piotrpo

Pionier e-mobilności
ten SUC będzie nie po drodze.
Tutaj Tesla pomyślała przyszłościowo. On już jest nie po drodze. W trójmieście są 2 dobre lokalizacje. Obie przy obwodnicy. Jedna to węzeł południe, druga to węzeł Kack. mam nadzieję, że postawienie tam SuC jest przynajmniej w jakichś mglistych planach.

Za 5-7 lat to Polska będzie miała (miejmy nadzieję) tyle SuC co dzisiaj Francja czy UK.
Info dla expatów. W PL bardzo szybko przybywa elektryków. Rok temu cudem było spotkanie kogoś na ładowarce Ionity. Wczoraj podłączyłem się tam do ostatniej wtyczki, a ruch był akurat w drugą stronę (Olsze w stronę Gdańska). Realnie, 2 lata temu EV na ulicy to była anomalia statystyczna. W tej chwili zwyczajnie widać te zielone tablice na mieście i w trasie. Optycznie przybywa ich dużo szybciej niż można by się spodziewać po tych 5-6%

kubatar

Pionier e-mobilności
Tutaj Tesla pomyślała przyszłościowo. On już jest nie po drodze. W trójmieście są 2 dobre lokalizacje. Obie przy obwodnicy. Jedna to węzeł południe, druga to węzeł Kack. mam nadzieję, że postawienie tam SuC jest przynajmniej w jakichś mglistych planach.

Info dla expatów. W PL bardzo szybko przybywa elektryków. Rok temu cudem było spotkanie kogoś na ładowarce Ionity. Wczoraj podłączyłem się tam do ostatniej wtyczki, a ruch był akurat w drugą stronę (Olsze w stronę Gdańska). Realnie, 2 lata temu EV na ulicy to była anomalia statystyczna. W tej chwili zwyczajnie widać te zielone tablice na mieście i w trasie. Optycznie przybywa ich dużo szybciej niż można by się spodziewać po tych 5-6%
Poczekaj jak masowo zaczną Polacy kupować sprowadzone z zachodu używki.
Mam jednak wrazenie ze aktualnie jestesmy na etapie ze rozwój infrastruktury wyprzedza przyrost liczby EV

nabrU

Moderator
Info dla expatów. W PL bardzo szybko przybywa elektryków.

Bardzo szybko to pojęcie względne ;). W Polsce w 2025 do końca maja przybyło 8743 osobowych BEV, w KGM w tym samym czasie zarejestrowano 177 487 BEV. W samym czerwcu 2025 Tesla sprzedała 7719 samochodów w KGM.

Po drugie to wątek o ładowarkach SuC, a jak wiadomo ich rozwój ma się (na razie) nijak do ilości EV w Polsce. Biorąc pod uwagę wykresy które wstawiłem tutaj Polska z SuC jest na etapie KGM w mniej-więcej 2015 roku. Stąd moje 5 -7 lat jest raczej realistyczno-optymistyczne, bo bierze jednak pod uwagę różnicę w postępie między rokiem 2015 i 2025.

Wyjaśnienie dla forumowych 'keyboard warriors': powyższe porównanie PL z UK nie ma żadnych podtekstów. Po prostu dane z obu tych krajów są mi łatwo dostępne. Chętnie poznałbym podobne dane z Francji, Danii czy Niemiec.

kubatar

Pionier e-mobilności
W PL popularność zdobywa HEV 🙂
Polska nigdy nie byla pionierem we wdrazaniu nowinek. I nie chodzi tu tylko o motoryzację. Poprostu adoptujemy czyjeś rozwiązania a nie tworzymy własnych

inter

Pionier e-mobilności
W PL popularność zdobywa HEV 🙂
Polska nigdy nie byla pionierem we wdrazaniu nowinek. I nie chodzi tu tylko o motoryzację. Poprostu adoptujemy czyjeś rozwiązania a nie tworzymy własnych
A BLIK to co, wypadł z koszyka ;)

nabrU

Moderator