Suc Rumia

cpt

Zadomawiam się
Tak sobie pomyślałem, że za 5-7 lat otworzą drogę czerwoną i Północna obwodnicę Rumii i ten SUC będzie nie po drodze.

nabrU

Moderator
Za 5-7 lat to Polska będzie miała (miejmy nadzieję) tyle SuC co dzisiaj Francja czy UK.

piotrpo

Pionier e-mobilności
ten SUC będzie nie po drodze.
Tutaj Tesla pomyślała przyszłościowo. On już jest nie po drodze. W trójmieście są 2 dobre lokalizacje. Obie przy obwodnicy. Jedna to węzeł południe, druga to węzeł Kack. mam nadzieję, że postawienie tam SuC jest przynajmniej w jakichś mglistych planach.

Za 5-7 lat to Polska będzie miała (miejmy nadzieję) tyle SuC co dzisiaj Francja czy UK.
Info dla expatów. W PL bardzo szybko przybywa elektryków. Rok temu cudem było spotkanie kogoś na ładowarce Ionity. Wczoraj podłączyłem się tam do ostatniej wtyczki, a ruch był akurat w drugą stronę (Olsze w stronę Gdańska). Realnie, 2 lata temu EV na ulicy to była anomalia statystyczna. W tej chwili zwyczajnie widać te zielone tablice na mieście i w trasie. Optycznie przybywa ich dużo szybciej niż można by się spodziewać po tych 5-6%

kubatar

Pionier e-mobilności
Tutaj Tesla pomyślała przyszłościowo. On już jest nie po drodze. W trójmieście są 2 dobre lokalizacje. Obie przy obwodnicy. Jedna to węzeł południe, druga to węzeł Kack. mam nadzieję, że postawienie tam SuC jest przynajmniej w jakichś mglistych planach.

Info dla expatów. W PL bardzo szybko przybywa elektryków. Rok temu cudem było spotkanie kogoś na ładowarce Ionity. Wczoraj podłączyłem się tam do ostatniej wtyczki, a ruch był akurat w drugą stronę (Olsze w stronę Gdańska). Realnie, 2 lata temu EV na ulicy to była anomalia statystyczna. W tej chwili zwyczajnie widać te zielone tablice na mieście i w trasie. Optycznie przybywa ich dużo szybciej niż można by się spodziewać po tych 5-6%
Poczekaj jak masowo zaczną Polacy kupować sprowadzone z zachodu używki.
Mam jednak wrazenie ze aktualnie jestesmy na etapie ze rozwój infrastruktury wyprzedza przyrost liczby EV

nabrU

Moderator
Info dla expatów. W PL bardzo szybko przybywa elektryków.

Bardzo szybko to pojęcie względne ;). W Polsce w 2025 do końca maja przybyło 8743 osobowych BEV, w KGM w tym samym czasie zarejestrowano 177 487 BEV. W samym czerwcu 2025 Tesla sprzedała 7719 samochodów w KGM.

Po drugie to wątek o ładowarkach SuC, a jak wiadomo ich rozwój ma się (na razie) nijak do ilości EV w Polsce. Biorąc pod uwagę wykresy które wstawiłem tutaj Polska z SuC jest na etapie KGM w mniej-więcej 2015 roku. Stąd moje 5 -7 lat jest raczej realistyczno-optymistyczne, bo bierze jednak pod uwagę różnicę w postępie między rokiem 2015 i 2025.

Wyjaśnienie dla forumowych 'keyboard warriors': powyższe porównanie PL z UK nie ma żadnych podtekstów. Po prostu dane z obu tych krajów są mi łatwo dostępne. Chętnie poznałbym podobne dane z Francji, Danii czy Niemiec.

kubatar

Pionier e-mobilności
W PL popularność zdobywa HEV 🙂
Polska nigdy nie byla pionierem we wdrazaniu nowinek. I nie chodzi tu tylko o motoryzację. Poprostu adoptujemy czyjeś rozwiązania a nie tworzymy własnych

inter

Pionier e-mobilności
W PL popularność zdobywa HEV 🙂
Polska nigdy nie byla pionierem we wdrazaniu nowinek. I nie chodzi tu tylko o motoryzację. Poprostu adoptujemy czyjeś rozwiązania a nie tworzymy własnych
A BLIK to co, wypadł z koszyka ;)

nabrU

Moderator

kubatar

Pionier e-mobilności
Lokalne firemki bez znaczenia na gospodarkę globalną. Współwłaścicielem blika jest MasterCard, także tego. Wcale nie widac zeby produkt zdobywał rynki zagraniczne.
Inpost? Cos tam przejmuje za granica ale to ułamek procenta globalnego rynku. Żeby się nie okazało ze drony zmiotą ich z rynku. Poza tym automaty ma już kazdy gracz na rynku co nie zmienia faktu że ze w inpost działa to najlepiej