Trzeba wymienić szafy, słupki zostają. Ciekawe czy stare szafy współpracują z nowymi bo pomiędzy soba wymianiaja się energią DC 1000V.Czyli upgrade SuC do 800V to nie taka prosta sprawa?!
Trzeba wymienić szafy, słupki zostają. Ciekawe czy stare szafy współpracują z nowymi bo pomiędzy soba wymianiaja się energią DC 1000V.Czyli upgrade SuC do 800V to nie taka prosta sprawa?!
Nie, chodziło mi właśnie o kwestie sprzętowe. Byłem przekonany że V4 (?) ma opcje 800V a tu okazuje sie ze trzeba tę szafę wymienić. Pewnie w najbliższej perspektywie to postawią 800V w innej likalizacji a potem dopiero wezmą się za wymianę.Myślę, że @kubatar chodziło chyba o to, czy przyłącze nie będzie wymagało upgrade mocy w wypadku 800-woltowej szafy V4.
czas ładowania nowego Y jest beznadziejny, to nie będzie bodźcem dla Tesli?Szafa v4 obsługuje do 8 stanowisk. Wiec jeśli nowa nadal wspiera taka magistralę 1000V DC to możnaby wymienić 2 stare na 1 nową i miec 8 stanowisk 800V i 4 stanowiska 400V nadal przy takiej samej mocy przyłączeniowej.
W Europie Tesla nie ma ani jednego bodźca aby modernizować SuC do 800V. Tylko straci bo Tesle przestaną ładować się szybciej niz inne auta.
Swoją drogą, jestem cholernie ciekaw, czy to akurat nie będzie prawdą w perspektywie tych 5-10 lat.Wytłumaczą to żywotnością baterii i będzie, że wolniej jest lepiej![]()