SuC Ząbki

eSUBA94

Posiadacz elektryka
ja się dziwię, że nikt nie wpadł na pomysł robienia ładowarek ev na tych GPZ'tach, których na obrzeżach każdym miast jest sporo.

i to samo zajezdniach w centrum i na obrzeżach miasta, mam mieszkanie obok takiej, miasto ZTM spokojnie by trzepało hajs na pętlach autobusowych za AC w nocy bo autobusy używają tylko ich w dzień, wydali kasę na przyłącze i sprzęt a nie amortyzuje się to tak szybko, moim zdaniem tam by nawet na noc weszło 5x 30kW DC albo zrobić pod osiedla otaczające 50kW na 2 godzinki

jest trochę tego, miasto spokojnie mogło by zarabiać tak jak i operator energetyczny - np. tauron kocha centrum śląska jeśli chodzi o AC ale Wrocław mają już w dupie - owszem jest parę AC ale co za osięgięniecie na tle wielkości Wrocławia skoro w mniejszych miescowościach obok wrocka mają 4x 22kW

przypominam że RWE w 2009 roku w Warszawie miało z 10 słupków w centrum z dwiema wtyczkami - po 13 latach ich ilość spadła bo zostały zlikwidowane a część poszła do polnergii, na placu bankowym out, pod pałacem kultury out - a było to zajebiste miejsce przy złotych tarasach

zwyczajnie prawo musi ich zmusić aby musieli stawiać płatne ładowarki xD
i każdy zakłada że nawet jak budynek jest nowy typu 2020r budowy to na pewno są ładowarki w garażu - otóż nie a dodatkowo w trakcie budowy nie było nawet przewidziane że ktoś będzie miał elektryka i nie ma jak lub koszty głupiego 3,6kW są kosmiczne - dosłowie osiedla (z niską zabudową) budowane pod koniec PRL radzą sobie z tym lepiej, nie mówiąc już o tym jakie tam szły kiedyś przekroje kabli do lamp ulicznych

Last edited:

eSUBA94

Posiadacz elektryka
To dla metra 😛
Na powaznie kiedys gadalem z kims z GW czemu w Wola Parku taka slaba ladowarka i powiedzieli ze tam nie ma mocy na wiecej.
A mieszkalem doslownie obok i mnie twmat interesowal.
nie chcę nic sugerować ale metro działa na DC 750V ciekawe czy jakiś magik na alibabie zrobi kiedyś adapter kotwicowy na szynę na CCSa :)

cooler

Pionier e-mobilności
„W związku z zaplanowanymi pracami serwisowymi w dniu 16/05/2025 stacja ładowania będzie nieczynna.”

Nie wiem czy dotyczy wszystkich stanowisk, bo karteczka wisi tylko na niektórych słupkach.
Czas najwyższy, 2 razy trafiłem na walnięty słupek co dawał 30kW mocy... Cała godzina grzania baterii w czasie dojazdu jak psu w dupę:(

cooler

Pionier e-mobilności
jak ktoś się wybiera to apka pokazuje, że chwilowo nieczynne
Pewnie się w końcu złamała ta zapałka którą to wszystko było podparte...:cry:
Wszędzie Tesla ma niezawodne ładowarki, na całm świecie, a u nas nawet sztandarową przy głównej siedzibie potrafią zepsuć.
Co z nami jest nie tak?:unsure:

EVJerry

Fachowiec
Ewidentnie nie ma się na co skarżyć, przecież na Śląsku jest dużo ładowarek. Po co komu ładowarki w stolicy 5 pod względem populacji kraju UE?!

Tak, tak! Wiem, że mało mamy elektryków. Ale wodorowych w Polsce jest ok. 400 sztuk (nie 4000) i dla nich jest 8 ogólnodostępnych stacji ładowania. Tesla sprzedała wielokrotnie więcej samochodów w Polsce a stacji ładowania nie ma nawet dwa razy więcej.