Supercharger Białystok

krzyss

Pionier e-mobilności
Słyszałem że już nawet się ktoś ładował, więc zakładam, że prawda. Ciekaw jestem jak to będzie z dostępem w święta i w środku nocy.
Pewnie bedzie niedostepny, zgodnie z tym co jest na zdjeciu…

Pewnie bedzie niedostepny, zgodnie z tym co jest na zdjeciu…
W pierwotnych kontaktach z Panem Rafałem była mowa o dostępie poza godzinami pracy Galerii Alfa. Ale rozumiem, że można to zinterpretować tak samo jak oddanie do użytkowania ładowarki w miesiąc szacując od końca września 2021.
Dotarłem i rozmawiałem z Panem Rafałem, kierownikiem działu infrastruktury Galerii Alfa w Białymstoku i z przyjemnością dowiedziałem się że ramy czasowe otwarcia Supercharger Białystok to max 1 miesiąc :) Jak dla mnie bomba!
Dodatkowo ponieważ Pan Rafał ma jutro rozmowę z przedstawicielem Tesla na PL obiecał mi dowiedzieć się co z SC w Ostrowii Mazowieckiej.
Wg Pana Rafała rozmowy z Teslą trwały już od ok 2 lat, a decyzja pozytywna gdyż właściciel Galerii w innych krajach już współpracuje z Teslą, więc były przetarte ścieżki.
Dodatkowo potwierdził że słyszał iż w planie jest szybkie udostępnienie SC dla innych samochodów (jak rozumiem od przedstawiciela Tesli).
Będzie także można wjechać i ładować poza godzinami pracy Galerii Alfa.

cooler

Pionier e-mobilności
Nareszcie, już postawiłem krzyżyk na tej ładowarce. Pogadam jak z dostępem po godzinach, sam tamtędy jeżdzę do Suwałk zwykle późno w nocy więc by się przydała całą dobę.
Niestety GW w sąsiednim CH Biała też jest zamykana na noc, więc nie chcę zapeszyć ale tu też tak może być. A szkoda

Nareszcie, już postawiłem krzyżyk na tej ładowarce. Pogadam jak z dostępem po godzinach, sam tamtędy jeżdzę do Suwałk zwykle późno w nocy więc by się przydała całą dobę.
Niestety GW w sąsiednim CH Biała też jest zamykana na noc, więc nie chcę zapeszyć ale tu też tak może być. A szkoda
Może udałoby się jakoś wynegocjować specjalne przepustki? Nie widzę problemu w tym, żeby opłacić taką przepustkę i dać dane osobiste i kontaktowe aby administracja Galerii w godzinach nocnych czy świątecznych była w stanie stwierdzić dokładnie z imienia i nazwiska kto przebywał na terenie.

Michal

Moderator
A kto miałby wydawać te przepustki i jak się o nie ubiegać? Przykładowo z Suwałk przez Białystok do Przemyśla - skąd mam wiedzieć, że trzeba przepustkę i jak to w ogóle załatwić? Nie no - nie ma szans...

A kto miałby wydawać te przepustki i jak się o nie ubiegać? Przykładowo z Suwałk przez Białystok do Przemyśla - skąd mam wiedzieć, że trzeba przepustkę i jak to w ogóle załatwić? Nie no - nie ma szans...
Nie mówię że jest to rozwiązanie dla wszystkich. Nie jest to rozwiązanie dla osób które tylko raz będą się ładować w Białymstoku. Dla takich osób ładowarka jest dostępna w godzinach otwarcia Galerii. Mówię raczej tutaj o osobach które zamieszkują w Białymstoku lub bywają tam dość często w różnych godzinach, w szczególności w nocnych. Ja nie mam problemu żeby w godzinach otwarcia biura administracji Galerii podejść i zawnioskować o taką przepustkę. Jest to coś za coś, administracja Galerii może sobie nie życzyć aby obce osoby przebywały na terenie w nocy. Według Ciebie to lepiej żeby nikt nigdy nie miał tam dostępu w nocy? Czy lepiej stworzyć ścieżkę, gdzie z zaufaniem i otwartością niewielkiej grupie można byłoby dać dostęp do ładowarek w godzinach nocnych lub w święta.

Michal

Moderator
Mam na myśli, że nie wydaje się prawdopodobne żeby takie rozwiązanie zaczęło działać, bo wydaje się zbyt skomplikowane i kompletnie nie opłacalne dla galerii handlowej.