Szukam firmy zakładającej panele PV

Michal

Moderator
Hej, jak w temacie szukam firmy, która zamontuje mi fotowoltaikę o mocy około 9-10 kWp i nie weźmie przy tym narzutu za robociznę 70-100%.
Macie kogoś do polecenia?

Michal

Moderator
Dokupiłem sobie właśnie 3 czujniki temperatury sonoff zigbee, obstawie pokoje w domu i będę się bawił tej zimy w cebulowanie :D

Bronek

Pionier e-mobilności
No to nie jest 60k. Większą pompa, bufor, CUW. Może tyle wyjść ale 60k? Toż to już rozbój
No więc tyle mnie wyniesie razem z wymianą 10 grzejników, a to takie duże i solidne grzejniki zapłaciłem 12 500 zł. Material ok 10 000 +2500 za robote
Robota czyli demontaż , montaż i płukanie itp. Zrobienie podejścia, wymiana pompy obiegowej w starej instalacji i mieszacza..

Sama faktura na pompę to 39 492 zł
+ tzw modernizacja instalacji (bo piec gazowy zostaje.) to 6.200)
Razem 45 692 zł

I ta robocizna, to rozbój , własnie z powodu braku ekip i ich zapracowania oraz tego ze z dnia na dzień zażyczyli sobie podwyżki , cała logistyka sie firmie przestawiła. Mi to nie przeszkadza ale ci co pompę mają miec jako jedyne źrodlo energii cieplnej mogą mieć problem. Niemiej w ciagu 4 ech m-cy wzrosła o1000 +

20220822_190318_copy_1090x467.jpg

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
No więc tyle mnie wyniesie razem z wymianą 10 grzejników, a to takie duże i solidne grzejniki zapłaciłem 12 500 zł. Material ok 10 000 +2500 za robote
Robota czyli demontaż , montaż i płukanie itp. Zrobienie podejścia, wymiana pompy obiegowej w starej instalacji i mieszacza..

Sama faktura na pompę to 39 492 zł
+ tzw modernizacja instalacji (bo piec gazowy zostaje.) to 6.200)
Razem 45 692 zł

I ta robocizna, to rozbój , własnie z powodu braku ekip i ich zapracowania oraz tego ze z dnia na dzień zażyczyli sobie podwyżki , cała logistyka sie firmie przestawiła. Mi to nie przeszkadza ale ci co pompę mają miec jako jedyne źrodlo energii cieplnej mogą mieć problem. Niemiej w ciagu 4 ech m-cy wzrosła o1000 +

View attachment 6463
Znajomemu za podlaczenie pompy krzykneli 15000.- PLN normalne wpiecie w istniejaca instalacje. Wczesniej inna ekipa powiedziala 5000.- ale nie maja czasu na takie male zlecenia :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Bo to jest MAGIA, cudo jak z bajki. Podobne do alchemicznego przemienienia 1 jednego litra spirytu, na cztery flaszki wódki .
A to rurki, i kolanka i towot z pakułami.
Oczywiscie sam bym to zrobił....... Ale mi sie nie chce, to mus będzie zabulić

Ps tylko 2500 za robote wymiany kaloryferów itp, tylko dlatego że to zięć sąsiada z dwoma swoimi pracownikami. Więc było lekko poniżej kosztów, bo "po znajomości" , Inaczej 2x tyle minimum.
Ja to rozumiem, każdy chce żyć nie każdy musi mieć pompę. Ale ceny poszły ostro

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Pompa 11 kW 3 fazy. Dom ok 150m2 bez garażu (odkurzacz pokazuje że 120m) , parter. 2 os 50/50 kaloryfery i podłogówka.
Masz na zdj fakrury pompa i montaż. A w tym też pociągnięcie instalacji elektrycznej (mają blisko bo garaż z evse)
20220826_141241_copy_1035x1629.jpg20220826_141334_copy_1140x1691.jpg

To bazgrał ten o naganiał i prał mi mózg . Ubezpieczenie wziolem ale zwrotu nie będzie. Wykorzystano

20220826_142324_copy_968x1377.jpg

Kurier przywiózł 3 palety w poniedziałek będą montować.

20220824_090011_copy_1280x576.jpg

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Wychodziło mi 7 do 9 kW ale jak chciałem 3 fazową i jest dlatego lekko przewymiarowana.
3 fazy bo mam 40 A zabezpieczenia i wiadomo z Teslą i jakuzzy itp. Jak by pompa pociągnęła np swoje 7 z fazy plus do tegoTesla z 3 kw, piekarni itd......
Dlatego wolę moce rozkładać aby potem nie pilnować co i z czego idzie
.ps
Firmę wybrałem ot tak, po gościu, który trochę kumał. Z innych przyjeżdżali ale cieniutko z wiedzą. Tu póki co idzie z poślizgiem z miesiac/dwa (wojna i ludzi brak) ale sprawnie.
Mi się nie spieszyło bo mam gaz i on zostaje póki co.

Szatan

Posiadacz elektryka
Będziesz korzystał z ulgi termomodernizacyjnej za instalacje PC? Płacę sporo podatku w wyższym progu podatkowym i mam w zasadzie do wykorzystania całą ulgę 55tyś na termomodernizacje domu i właśnie z niej będę chciał tą inwestycję opłacić.

Ciężko odczytać te notatki chyba bym się nie nadawał na aptekarza ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
Ulga mnie nie dotyczy bo idiota jestem, bo ze mnie w miarę uczciwy człek i podałem że mam gaz .A ulga dotyczy zmian z paliw staĺych.
Gdybym podał że mam kopciucha lub itp to teraz bym miał ulgę .To kraj popierający tych co nic nie robią, lub nie mogą robić (to rozumiem) lub nie chcą nic robić itp .Akurat tyle wystarczy tej populacji by innymi rządzić.
Panele rozliczylismy w całości 53 000 z przychodu i 2x 5000 ( za dwa domy- żona ma dwie chaty w papierach) dlatego mnie przygarneła
Cześć grafologiczna :
Rozpiska faceta dotyczy metodologi postępowania. :
1 Zaliczka -wpłacamy i faktura, zaliczkowa na maila
2 Audyt czyli przyjeżdża drugi facet co doprecyzowuje warunki montazu i określa co mam ja im przygotować ( np wymienić uszczelnienie w istniejącej instalacji itp)
3.Możliwość rezygnacji i zwrot zaliczki na tym etapie
4.Czekamy Są smsy aby byc cierpliwym i ....za np miesiąc, dzwoni kobitka lub facecik, że kurier dostarczy elementy i umawia termin montażu- na maila faktura pro forma i wpłacamy 60 procent kwoty, Faktura normalna zaliczkowa cd
5. Montaż , uruchomienie i 14 dni na wpłatę reszty

Jest też tam wzmianka o rozszerzeniu gwarancji na 10 lat. I że mozliwy ten zwrot z PITu

Last edited: