Voyt_eck

Nowy na Forum
Nie mogę nigdzie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi... Ile "rated range" pokazywał nowy Model 3 LR poliftowy (2021) z kołami 18"? Zakupiłem z przebiegiem ~6,5k i wtedy miałem ok. 575-576km. Zastanawiam się ile jest bazowo na starcie:)

Wydawało mi się, że jest to EPA, ale dla TMY3 EPA range to 576km, co oznaczałoby, że przez pierwsze 6,5km nawet 1km nie uciekł. Byłoby fajnie, ale czy aż nie nazbyt fajnie:)

Michal

Moderator
Dużo zależy jaką masz baterię - są wersje z całkowitą pojemnością 75, 78 i 82 kWh :)

Prawda jest taka, że zasięgi nawet urosły na początku. Ja kupiłem właśnie pierwszy wypust TM3LR 2021 (produkcja 10.2020, odbiór 12.2020, bateria Panasonic) i choć nie wiem ile miałem na początku, to pamiętam, że dostałem boost zasięgu po kilku miesiącach.
Mam przejechane 38 000 km i z ostatniej trasy wychodzi mi pojemność baterii ~71,5 kWh (pojemności użytecznej), co wydaje się odpowiadać praktycznie dokładnie pojemności początkowej (75 - 3,5 kWh bufora).

Tutaj masz wątek na temat maksymalnego zasięgu:

Last edited:

Voyt_eck

Nowy na Forum
Dużo zależy jaką masz baterię - są wersje z całkowitą pojemnością 75, 78 i 82 kWh :)

Prawda jest taka, że zasięgi nawet urosły na początku. Ja kupiłem właśnie pierwszy wypust TM3LR 2021 (produkcja 10.2020, odbiór 12.2020, bateria Panasonic) i choć nie wiem ile miałem na początku, to pamiętam, że dostałem boost zasięgu po kilku miesiącach.
Mam przejechane 38 000 km i z ostatniej trasy wychodzi mi pojemność baterii ~71,5 kWh (pojemności użytecznej), co wydaje się odpowiadać praktycznie dokładnie pojemności początkowej (75 - 3,5 kWh bufora).

Tutaj masz wątek na temat maksymalnego zasięgu:
Dzięki! Jakoś umknął mi ten wątek. Co do baterii - rzeczywiście nie dopisałem, 82kWh:) Wychodzi na to, że przy tych 6,5k przebiegu 575km to była wciąż ta wartość mniej więcej z nowości samochodu. BTW, obecnie przy prawie 15k przebiegu trochę "podgoniło" i jest 565km, 50%/50% ładowanie AC/DC.

Michal

Moderator
Z tego co pamiętam to auto potrafi w zależności od okoliczności pokazywać trochę inne wartości - nie wiem dokładnie o co chodzi ale tak bywa. Może to kwestia nagrzania baterii? Możesz sprawdzić jeszcze przed ładowaniem na SuC - wtedy możesz dostać inny wynik ;)

marmlo

Zadomawiam się
Używacie pena w tesli? Ile wam wytrzymują? Mój oryginalny właśnie padł. Wytrzymał 15tys km. Muszę jakiś dysk chyba podłączyć.

Michal

Moderator
U mnie działał jakiś rok i 25 tys km bez problemów ale sam wymieniłem na 256GB, więc od pół roku mam nowy.

danielm

Pionier e-mobilności
Z tego co pamiętam to auto potrafi w zależności od okoliczności pokazywać trochę inne wartości - nie wiem dokładnie o co chodzi ale tak bywa. Może to kwestia nagrzania baterii? Możesz sprawdzić jeszcze przed ładowaniem na SuC - wtedy możesz dostać inny wynik ;)
jak cieplej to się więcej prądu zmieści do baterii, ważne by te testy robić w stałej temperaturzę, ja robie we własnym garażu, ale tak jak mówicie, moja jako nowa miała 360km zasięgu, potem wzrosło do 362km, po 2 latach było 345km, ostatnio jest 350km (lato przyszło)