broz_tito

Zadomawiam się
Ja teraz za T3LR na spółkę bez historii w UFG place 7600 z pełnym pakietem, bez udziału własnego itp. Na JDG z uwagi na 2 szkody z AC dostałem 23000 :)

Frunek

Fachowiec
Czy podstawowego Autopilota można znieczulić na ograniczenia prędkości? Na niektórych w miarę świeżych ekspresówkach mam w TM3 całe spektrum ograniczeń od 20 (sic!) do 120 km/h. W rzeczywistości ograniczenie na całej drodze to zazwyczaj 120 km/h. Czy mogę ustawić autopilota i jakoś zapobiec nagłym hamowaniom, gdy z mapy z jakiegoś powodu wczyta się ograniczenie 50 km/h?
Zauważyłem, że jednak czasem można na AP jechać szybciej niż ograniczenie. Nie zdążyłem jeszcze zaobserwować w jakich warunkach. To zdjęcie z takiej ekspresówki na której mapy tesli nie ogarniają ograniczeń, a mimo to autopilot jechał na prędkości +30km/h wyższej niż "ograniczenie":
2023-02-11 16.18.04.jpg

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Zauważyłem, że jednak czasem można na AP jechać szybciej niż ograniczenie. Nie zdążyłem jeszcze zaobserwować w jakich warunkach. To zdjęcie z takiej ekspresówki na której mapy tesli nie ogarniają ograniczeń, a mimo to autopilot jechał na prędkości +30km/h wyższej niż "ograniczenie":
Wydaje mi się, że na szybkostradach nie obowiązuje limit +10

aadamuss

Posiadacz elektryka
View attachment 8887
Miałem ostatnio tak samo w mieście ograniczenie do 50 a dało się jechać 80.

mgapinski

Posiadacz elektryka
Miałem ostatnio tak samo w mieście ograniczenie do 50 a dało się jechać 80.
jeśli w aktualnej nawigacji nie ma w bazie ograniczenia dla danej ulicy i auto nie odczytało znaku to można jechać tyle ile domyślnie pozwala AP na danym typie drogi. W Szczecinie jest taka jedna 2 pasmówka na której jest 50, nie ma znaków i nie ma jej w MapBoxie. Pozwala mi jechać 90 na AP.

Jest jeszcze taki myk, że jeśli w bazie masz np. 70, ale na drodze są roboty drogowe i postawili 30(znak rozpoznany przez auto) to dalej można jechać 75 jak wcześniej. Kiedyś tak nie było i często czytało mi 10t jako 10km/h i autopilot dawał po hamulcach :D

SkropMe

Zadomawiam się
Panowie jaki polecacie dysk ssd do wartownika? Ten pendrive Teslowy padł chyba, reset z rolek naprawia nagrywanie do wyłączenia auta.

MiKo

Posiadacz elektryka
Panowie jaki polecacie dysk ssd do wartownika? Ten pendrive Teslowy padł chyba, reset z rolek naprawia nagrywanie do wyłączenia auta.
Miałem podobnie, zgłosiłem do serwisu, niby coś zmienili zdalnie. Faktycznie od tego czasu nie mam problemu z oryginalnym pędrakiem