Gingol

Fachowiec
Taka sytuacja - w nawigacji został wybrany punkt docelowy, po drodze nawigacja kieruje do SuC, jak szybko sprawdzić podczas jazdy i nawigacji obłożenie SuC i dostępność wolnych miejsc? Mam na myśli sytuację, że wiem, że za 15 min. będę już przy SuC i chcę zweryfikować obecną dostępność wolnych kabli.

daniel

Señor Meme Officer
Taka sytuacja - w nawigacji został wybrany punkt docelowy, po drodze nawigacja kieruje do SuC, jak szybko sprawdzić podczas jazdy i nawigacji obłożenie SuC i dostępność wolnych miejsc? Mam na myśli sytuację, że wiem, że za 15 min. będę już przy SuC i chcę zweryfikować obecną dostępność wolnych kabli.
W sumie to nie wiem, ale nie da się po prostu stuknąć w niego na mapie?

Michal

Moderator
Szybko to wystarczy spojrzeć na cyfrę pokazywaną na znaczniku Superchargerze na mapie. Klikasz na górze po lewej obszar pokazujący następny manewr, nawigacja oddała wtedy automatycznie widok mapy i widać cyfrę.

Kwas

Zadomawiam się
Na podkarpaciu jest praktycznie 1 SuC. Nawigacja daje znać że są zajęte i żeby rozważyć "inne pobliskie Superchargery" czyli te 150km dalej. Zawsze jak to widzę to sobie myślę że mogliby to zmienić a nie dołować ludzi . W sensie na inne ładowarki nie suprechargery jeśli takowych nie ma w pobliżu i wiadomo że tam nie dojdzie auto z obecnym stanem naładowania.

Ostatnio pisało że za 10 minut będzie wolna. Przyjeżdzam a tu 2 auta w kolejce, a dodam że jeszcze jadąc wyprzedziłem "Niemca". Taki to był wyścig. U mnie w Rze często jest też zła liczba w okienku niż realnie jak dojeżdżam, chyba że to jakieś opóźnienia...

nabrU

Moderator
Zawsze jak to widzę to sobie myślę że mogliby to zmienić a nie dołować ludzi . W sensie na inne ładowarki nie suprechargery jeśli takowych nie ma w pobliżu i wiadomo że tam nie dojdzie auto z obecnym stanem naładowania.

U mnie tak robi w UK tzn. pokazuje inne ładowarki... Gdzieś tu na Forum wstawiałem nawet skriny.

daniel

Señor Meme Officer
U mnie tak robi w UK tzn. pokazuje inne ładowarki... Gdzieś tu na Forum wstawiałem nawet skriny.
W Polsce też, jeśli komuś niedawno udało się na niej załadować.
Ale nie zmienia planowania trasy, żeby przez nie prowadzić.

Michal

Moderator
Przed sylwestrem jechałem przez Poznań i pierwszy raz miałem tam kolejkę i to taka, że zmarnowałem 2 godziny na czekanie i ładowanie :(, a nawigacja przed zjazdem z autostrady pokazywała 5 minut oczekiwania... Oczywiście na 6 stanowisk, jedno nie czynne, a 4 zajęte przez jakieś TMS ze szrotu pewnie z darmowym ładowaniem... Zjechali się z obczyzny i ładowali... Ehhh... Jeden stał jak podjechałem, i jak odjeżdżałem.

Rafalski

Posiadacz elektryka
Jak co zimę pojawia się mnóstwo atrykułów w branży moto o "pałowaniu" silników spalinowych na zimnym i jakie to ma skutki. Zastanawiam się jak to jest w elektrykach. Nie patrząc na zwiększone zużycie energii to czy gwałtowne przyspieszanie powoduje jakieś negatywne skutki w nierozgrzanym elektryku?

Michal

Moderator
Raczej nie ma. Tam nie są potrzebne mikronowe dokładności, żeby spaliny nie uciekały do misy olejowej i olej nie właził do tłoków. Jak coś się rozszerzy, to może moc nie będzie 100%, tylko 95% :p
Jeśli chodzi o baterie to zużycie jest minimalne względem przejazdów, więc to też raczej nic nie zmienia.