krzyss

Pionier e-mobilności
Mój błąd, przy ładowaniu poziom nie spadnie, ale jak włączymy przygotowanie do podróży na ładowarce o małej mocy to poziom spadnie w trakcie ładowania i przygotowywania do podróży.
A tu ciekawostka z dzis.
Nastawilem godzine wyjazdu i 80%
A mam 83% :)
Jak nie nastawialem wyjazdu i grzania to mialem 76% rano mimo ustawionego 80 :)

To jest zdecydowanie skorelowane z temperatura baterii i jej szybkim stygnieciu.

Attachments

• IMG_0554.png
    IMG_0554.png
    450,2 KB · Liczba wyświetleń: 16

rawier

Posiadacz elektryka
W takim przypadku rozumiem - bateria była podgrzewana by przygotować samochód do jazdy, więc mogła mieć wyższą temperaturę niż w momencie samego ładowania AC. Jednak w przypadku gdy nie ma ustawionej opcji wyjazdu i ładujemy AC a bateria nie dochodzi do zadanej wartości to według mnie trochę inna sytuacja. Z drugiej strony 1% to ok. 0,7kW więc niby nie dużo, ale... Niemniej jednak skoro nie jest to odosobniony przypadek to czuję się trochę spokojniejszy ;)

krzyss

Pionier e-mobilności
W takim przypadku rozumiem - bateria była podgrzewana by przygotować samochód do jazdy, więc mogła mieć wyższą temperaturę niż w momencie samego ładowania AC. Jednak w przypadku gdy nie ma ustawionej opcji wyjazdu i ładujemy AC a bateria nie dochodzi do zadanej wartości to według mnie trochę inna sytuacja. Z drugiej strony 1% to ok. 0,7kW więc niby nie dużo, ale... Niemniej jednak skoro nie jest to odosobniony przypadek to czuję się trochę spokojniejszy ;)
Do jazdy grzeje baterie do 14-20stopni.
Do ladowania jakies 5-8atopni.
Tu pewnie tez jest roznica.

Witam wszystkich
W związku z mrozami chciałem włączyć testowo funkcję hamowania przy braku rekuperacji i o dziwo nie mam tej opcji:)
Wcześniej nie używałem bo nie było okazji (jeżdżę M3RWD od czerwca'23) ale cały czas żyłem z myślą, że to zostało jakiś czas wprowadzone i jest.
Okazuje się, że jednak, że coś jest na rzeczy bo manual dla US opisuje to w rozdziale Driving and Stopping.
Controls > Pedals & Steering > Apply Brakes When Regenerative Braking is Limited.
ale w polskim (v.2023.44.30) już nie ma o tym słowa.
Czy coś mnie ominęło? Nigdy nie było u nas czy może, któraś aktualizacja wycofał to w międzyczasie?

Gingol

Zadomawiam się
Taka sytuacja. Kluczyk w smartfonie. Chcę wyjść z auta, zabrać smartfona, ale pozostaje w nim pasażer i zależy mi na tym aby cały czas utrzymać komfort termiczny, była włączona muzyka czy radio. Doraźnie włączyłem camp mode, ale czy jest jeszcze inna opcja w takiej sytuacji?

Kolejna sprawa. Czasami pojazd informuje o zielonym świetle sygnałem dźwiękowym, a czasami nie. Zdecydowanie częściej zdarza mu się o tym zapomnieć. Z czego to wynika? Jest w ogóle gdzieś w ustawieniach opcja włączenia / wyłączenia tej funkcji na stałe? Chciałbym, żeby działało to na stałe bo to fajna i przydatna sprawa.