6a8

Posiadacz elektryka
OK mój błąd. Wywal 'chwilowy' z mojego posta a i tak jego sens jest taki sam. Nie słyszałeś nigdy o rozładowaniu i ładowaniu aku 12/16V w BEV?
Oczywiście że słyszałem, i jeżeli to DIR_a018_hw_LVSupplyUV świadczy o zaliczonym cyklu doładowania akumulatora LV, to u każdego powinny być tego co najmniej setki, prawda ?
A, podejrzewam że nie ma :confused:
I stąd pytanie do kolegów, którzy doświadczyli więcej niż ja :)
No dobra, do tych, którzy jednak czasami tam zaglądają.

nabrU

Moderator

nabrU

Moderator
Nie przymarzają Wam klamki na mrozie w Teslach i ciężko drzwi otworzyć ? Pewnie tak...

Mój sposób na to to zamiana jednej z domyślnych ikon w apce, na taką do otwierania drzwi kierowcy (ok, u mnie drzwi po innej stronie :ROFLMAO:):

1737059630857.png

A robi się to tak:
- nacisnąć i przytrzymać ikonkę którą chcecie modyfikować,
- pokaże się menu jak poniżej z wyborem funkcji,
- wybrać i przeciągnąć nową funkcję na miejsce starej

1737059812831.png

Oczywiście S3XY ma podobną funkcje 'prezentacja drzwi', ale powyższy 'trik' jest (że tak powiem) w podstawowej funkcjonalności.

KrzysztofFly

Moderator
Nie przymarzają Wam klamki na mrozie w Teslach i ciężko drzwi otworzyć ? Pewnie tak...

Mój sposób na to to zamiana jednej z domyślnych ikon w apce, na taką do otwierania drzwi kierowcy (ok, u mnie drzwi po innej stronie :ROFLMAO:):

View attachment 23935

A robi się to tak:

View attachment 23936

Oczywiście S3XY ma podobną funkcje 'prezentacja drzwi', ale powyższy 'trik' jest (że tak powiem) w podstawowej funkcjonalności.
To do kompletu poszukaj jeszcze sposobu na dodanie piątej ikonki w pasku, będzie jeszcze wygodniej.
Zrzut ekranu 2025-01-16 214139.png

Napisałbym ale szybciej będzie zobaczyć w necie.

daniel

Señor Meme Officer

View attachment 23935

A robi się to tak:

View attachment 23936

Mi to szyby przymarzają i włączam rozgrzewanie wnętrza parę minut przed wyjściem.
A jak mi klamka przymarznie to walę pięścią jak mężczyzna (ale z wyczuciem). ;)

Niby można nacisnąć na koniec tej chudej części i wtedy dźwignia łamie lód, ale to pewnie dla soj bojów.

krzyss

Pionier e-mobilności
A do klamek to polecam jeszcze olej silikonowy napsikac na sprezynke co jest w srodku. Latwiej sie otwiera i nie ma tam w mechanizmie wilgosi wiec mniej przymarza.

teślomierz

Fachowiec
jak teraz sprawdzić jakie jest zużycia energii w kwh w trasie? Usunęli to z karty podróże po aktualizacjach ostatnich i teraz pokazywane jest średnie zużycie tylko.

daniel

Señor Meme Officer
jak teraz sprawdzić jakie jest zużycia energii w kwh w trasie? Usunęli to z karty podróże po aktualizacjach ostatnich i teraz pokazywane jest średnie zużycie tylko.
Tak jak w spalinowym. Dzielisz załadowane kilowatogodziny przez przejechany dystans. I wpisujesz do Excela.

teślomierz

Fachowiec
Tak jak w spalinowym. Dzielisz załadowane kilowatogodziny przez przejechany dystans. I wpisujesz do Excela.
no nie, bo ładuje 5-20% więcej niż pojemność baterii, bo samo ładowanie też zużywa prąd (podgrzanie baterii itd.).
W taki sposób ciężko monitorować degradację baterii.

nabrU

Moderator
no nie, bo ładuje 5-20% więcej niż pojemność baterii, bo samo ładowanie też zużywa prąd (podgrzanie baterii itd.).

Zapytałeś o zużycie energii 'w trasie' i tak Ci @daniel odpowiedział.

Jak chcesz ze stratami to nie łaska wziąć z ładowarki ile 'weszło' i podzielić przez dystans.