KrzysztofFly

Moderator
o co chodzi?
1 raz biorę leasing...
W większości firm ubezpieczeniowych, obowiązuje zasada "Fair Play", co w odniesieniu do przykładu ubezpieczenia samochodu oznacza, że jeśli pierwszy agent przygotował dla Ciebie ofertę na ubezpieczenie w firmie A, to drugi agent nie może w tej samej firmie zrobić Ci lepszej oferty (nawet gdyby fizycznie mógł, chociażby korzystając z budżetu dodatkowych zniżek które posiada). A biorąc pod uwagę, że taka firma leasingowa, może być multiagentem, to mogą przygotować dla Ciebie ofertę w kilku różnych firmach, przez co zablokują Ci możliwość poszukania tańszej oferty Twojego samochodu (konkretnego numeru VIN) w tych właśnie firmach ubezpieczeniowych.

KrzysztofFly

Moderator
Niektóre leasingi za wybor swojego ubezpieczyciela kazaly sobie kilka stówek płacić a czasem mialy liste towarzystw akceptowanych .
Dokładnie, a za akceptację polisy obcej, nawet firmy w której sami by ubezpieczyli Twój samochód, żądają najczęściej 200 do 300zł netto.

Bronek

Pionier e-mobilności
Na polisach są takie klauzule prywatności gdzie nawet nie wiemy lub na odruchu podpisujemy taką polisę a tam zaznaczono ptaszkiem , że nie życzymy sobie kontaktów marketingowych innych agentow itp

Last edited:

teślomierz

Fachowiec
To co zrobić jak leasing już podpisałem z nimi, ale jeszcze ubezpieczenia nie? I tak mi proponują najtańsze. Ok 6k, a jak samemu sie dowiadywałem to 10k, bo nie mam zniżek.

krzyss

Pionier e-mobilności
To co zrobić jak leasing już podpisałem z nimi, ale jeszcze ubezpieczenia nie? I tak mi proponują najtańsze. Ok 6k, a jak samemu sie dowiadywałem to 10k, bo nie mam zniżek.
Brac i nie kombinowac, mialem w santanderze leasingu juz 4 umowy. Nigdy problemow. Za obce ubezpieczenie kazdy dolicza, oni 150zl
Blokowanie ubezpieczen to praktyka firm ubezpieczeniowych, nie wazne czy leasing sie zwraca czy ty.
Taka sobie wymyslili polityke zeby nie obnizac cen, w sumie podpada to pod praktyki monopolistyczne.

pmlody

Pionier e-mobilności
Brac i nie kombinowac, mialem w santanderze leasingu juz 4 umowy. Nigdy problemow. Za obce ubezpieczenie kazdy dolicza, oni 150zl
Blokowanie ubezpieczen to praktyka firm ubezpieczeniowych, nie wazne czy leasing sie zwraca czy ty.
Taka sobie wymyslili polityke zeby nie obnizac cen, w sumie podpada to pod praktyki monopolistyczne.
W multiremcie pierwszy rok polisowy w „obcej” firmie dostałem za 0zl. A tak to wszędzie się płaci. Pomijając tego nieszczęsnego santandera (nie Multirent) oszusta, nigdy mi nie wyszło drożej doliczając opłatę za „obcą” polisę. Także zawsze warto przeliczyć i sprawdzić.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
.... Przeniosłem treść do innego działu...

Last edited by a moderator:

krzyss

Pionier e-mobilności
W multiremcie pierwszy rok polisowy w „obcej” firmie dostałem za 0zl. A tak to wszędzie się płaci. Pomijając tego nieszczęsnego santandera (nie Multirent) oszusta, nigdy mi nie wyszło drożej doliczając opłatę za „obcą” polisę. Także zawsze warto przeliczyć i sprawdzić.
Sprawdzac zawsze, mi przysylaja zawsze propozycje z warty, pzu itp. Teraz wlasnie dostalem. No i moja z PZU najnizsza, ale nic nie mam zablokowane. Moze dlatego ze od poczatku mam agenta ?

umcus

Pionier e-mobilności
Ile?! Też nie mam zniżek i na TM3 (srogi konfig, AWD, quicksilver + 19" Nova) dostałem pierwsze propozycje 5,5k, a po negocjacjach zeszło do 4,6.
Ale jeśli dają najtaniej, to brać od nich.
Sprawdzałeś u pośredników czy bezpośrednio w ubezpieczalniach?