kaziwich

Posiadacz elektryka
Ladowanie 7kW jedna faza to ladowanie ktore od auta wymaga duzego chlodzenia bo falownik sie grzeje, to cieplo oddaje do baterii. Wiec trzeba by sprawdzic temperature po ladowaniu, i przy odjezdzie. Mimo to wydaje mi sie ze tesla cos miesza, bo pamietam jak kiedys sobie na postoju jak jej spadly 2% to sama doladowywala, a teraz tego nie zaobserowalem. Moze stwierdzili ze szkoda wybudzac auta dla 2-4% a doladuje dopiero jak spadnie o wiecej…
Ciagle mieszaja ;)
Ponoc musi spasc min. 5%. Wiem, że mieszaja, bo wlasnie widze te roznice. Chcialem zapytac czy ktos jeszcze to zauwazyl czy moze nikt nie laduje w domu tak niska moca :)

Seba020

Zadomawiam się
Ladowanie 7kW jedna faza to ladowanie ktore od auta wymaga duzego chlodzenia bo falownik sie grzeje, to cieplo oddaje do baterii. Wiec trzeba by sprawdzic temperature po ladowaniu, i przy odjezdzie. Mimo to wydaje mi sie ze tesla cos miesza, bo pamietam jak kiedys sobie na postoju jak jej spadly 2% to sama doladowywala, a teraz tego nie zaobserowalem. Moze stwierdzili ze szkoda wybudzac auta dla 2-4% a doladuje dopiero jak spadnie o wiecej…
Ciagle mieszaja ;)
Z tego co testował Bjorn, wynika, że ładowanie na AC nie powinno uruchamiać podgrzewania baterii jako takiego, a tylko "ściągać" ciepło z ładowarki pokładowej (nie falownika silnika) do baterii. Jeśli dobrze pamiętam wychodzi jakieś 200W ciepła (strat) przy 3kW ładowaniu. Nie jest to jakoś mega dużo, co przy tej baterii nie objawia się jakimś wielkim skokiem temperatury (2-3 stopnie w ciągu sesji), ale widać że Tesla walczy o każdy możliwy fragment energii do zagospodarowania.

usrobo

Posiadacz elektryka
Przyszła paczka z Chin. ;) czy ciężarek na kierownicę macie na stałe czy zakładacie na dalsze trasy?

Bronek

Pionier e-mobilności
Przyszła paczka z Chin. ;) czy ciężarek na kierownicę macie na stałe czy zakładacie na dalsze trasy?
Na stałe.
Kiedys nie musialem w ogóle go mieć ( kilka miesiecy z przerwami) , bo mialem tą wolność daną w dziwny sposób, bez cięzarka. potem zakladałem tylko na trasy, gdyż lekko sciąga w prawo jak sie jeździ bez fsd
TERAZ sie przyzwyczailem i mam cieżarek na stałe

solik

Pionier e-mobilności
Nie no bez, z wyglada beznadziejnie i zostawia slady na kierowcy.. ja dodatkowo filca pod ten metal podkleilem

usrobo

Posiadacz elektryka
1649348668850.png
praktycznie tego nie widać

solik

Pionier e-mobilności
a to ja mowilem o innym, ten ok ale i tak wozenie tego na stale imo nie ma sensu chyba ze ktos jezdzi na mydelko fa i nie uzywa dwoch rak do jazdy :D

Bronek

Pionier e-mobilności
Fakt ten ciężarek jest... inny. A ponieważ mam dojazd ok 2 km lokalnie, to też korzystam z fsd w terenie zabudowanym.
Nie chce mi się zdejmować
Stareńki filmik jeszcze jak jechała mi sama jak w Ameryce

Last edited:

kaziwich

Posiadacz elektryka
a to ja mowilem o innym, ten ok ale i tak wozenie tego na stale imo nie ma sensu chyba ze ktos jezdzi na mydelko fa i nie uzywa dwoch rak do jazdy :D
Ma sens chociazby dlatego, ze to wasnie przy zdejmowaniu i zakladaniu kiera sie niszczy.
Jezdzenie bez rąk wlasnie jest utrudnione, bo kiera sama lekko skreca bez AP, ktorego w miescie nie wlaczysz (chyba ze chcesz powkurzac innych kierowcow).