Gwarancji bez przeglądów miał nie będziesz. Pytanie jeszcze jedno czy ubezpieczenie domu nie wymaga przeglądów?
Fakt gwarancja wymaga przeglądów i to chyba niezależnie od rodzaju PC ? Ja mam 5 lat gwarancji z darmowym ubezpieczeniem ,pierwszy byl darmo , następny ok 900 zł/ co 2 lata.
Po nabraniu doświadczenia i dostosowaniu do naszych warunków , zszedłem bez obniżenia komfortu o 1/3 mniejszego zużycia energii niż w pierwszym roku.
To niestety tak jest, że i pompa i my musimy się trochę "nauczyć swoich zachowań i relacji" itp .
Pozostawienie tego serwisowi lub instalatorowi tylko przez przypadek będzie optymalne !.
PC wymaga cierpliwości szczególnie jeśli ma rozwiniętą automatykę i sama się troche dostosowuje , "uczy".
Bywa też w stałym zdalnym nadzorze przez serwis itd ...
Wprowadzane zmiany w ustawieniach wielu parametrów nie działają też wszystkie od razu.
Wielu producentów wręcz nie daje możliwości grzebania w zaawansowanych nastawach.
A zmieniając ciągle coś można się pogubić.
Ci co to pozostawili serwisantom mają rzeczywiście święty spokój, ale niekonieczne optymalne skutki działania i koszty. Trzeba modyfikować.
Moja teraz weźmie w grudniu ok 520 kWh co przy codziennych ablucjach , cieplym domu z lat 90tych klapce w drzwiach dla zwierząt, bez napinania jest dobrym jak dla mnie wynikiem.
A bylo 800 i nawet 1000kWh, gdy działa w trybie Auto z ustawieniami pierwotnymi.
Owszem pogoda ma też kluczowe znaczenie. Reszta jak budowa domu itp wiadomo ...
Konkludując wg mnie konkurencją jeśli chodzi o komfort obsługi a koszty, jest tylko gaz z sieci o ile ceny nie zwariują.
Propanowej nie chciałem ze wzgl na medium .
Gruntowej też nie ze względu na rozróbę w ogrodzie i lagodny w sumie klimat , krótkie zimy